Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
30°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
30°C

Márfi Gyula újra Veszprémben járt

2023. június 23. 21:25
Elsőre talán tisztán vallási témájúnak tűnhet Márfi Gyula emeritus veszprémi érsek új, „Az Istenkeresés útján” című könyve, de valójában ez egy iránytű lehet azoknak, akik össze vannak zavarodva a megbolydult világban és valamilyen kapaszkodót keresnek életükben. A könyvet csütörtök este mutatták be Veszprémben, telt ház előtt.

A Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában gyülekezett az a közel kétszáz ember, akik kíváncsiak voltak a huszonöt évig Veszprémben szolgálatot teljesítő emeritus érsek, Márfi Gyula legújabb könyvére. A jelenlévők közt veszprémi hívek, szimpatizánsok, valamint városi vezetők – Porga Gyula, Ovádi Péter, Brányi Mária – is jelen voltak. Habár az eseményt könyvbemutatóként hirdették meg, végül annál egy sokkal tágabb, a társadalom több aggasztó jelenségére reflektáló beszélgetéséé kerekedett ki.

Mindezt a Magyar Lélek Alapítvány szervezte meg, ez a civil szervezet már számos alkalommal tartott a keresztény-konzervatív értékrend köré szerveződő tudományos, kulturális és közéleti rendezvényeket, valamint az ő segítségükkel jelent meg Márfi Gyula több írása is nyomtatásban.

Most is ez a sorozat folytatódott, vegyítve egy lényegre törő, egyenes beszélgetéssel a pulpitusnál.

Kapcsolódó cikk
Minden gólhelyzetet be kell lőni!
Amikor nyugállományba vonul egy érsek, nem következik belőle törvényszerűen, hogy az egyházi vezető egyben visszavonul minden közéleti szerepvállalásától is. Márfi Gyula 22 éven át irányította a veszprémi egyházmegyét, közben számtalan alkalommal nyilatkozott keresztény hitéleti kérdésekben, de nem egyszer a muszlim térhódítással kapcsolatban is keményen felszólalt. A nyugalmazott érsekkel beszélgettünk az egyház és a tágabb világ legnagyobb kihívásairól, a mostani társadalmi folyamatok lehetséges következményeiről, valamint a nyugati társadalom paradoxonjairól és a mögötte álló célokról.

Mielőtt azonban a veszprémi közönséggel újra találkozott volna Márfi Gyula, még Oberfrank Pál, a színház igazgatója, a házigazda, valamint Sztojalovszky Béla, a Magyar Lélek Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte megjelenteket.

Ő rövid beszédében méltatta az emeritus érseket, aki – mint fogalmazott – a kereszténységért végzett munkája és nem egyszer harcai során talán leginkább a tanításban lelte meg talentumát. Valahol pedig ez a könyv is erről szól, egyfajta tanítás a bizonytalan lelkeknek.

De hogy pontosan milyen tartalom van a borító mögött, arról dr. Garaczi Imre, filozófus beszélgetett Márfi Gyulával.

Felvezetésképpen egy kevésbé sem ideális aktuális korképet mutatott be az érsek beszélgetőpartnere, ahol a keresztény értékek már háttérbe szorultak, mi több, háttérbe szorították azokat a piac és az üzleti világ érdekeltjei.

Az Istenkeresés útjai könyv elsősorban erre reflektál, és ahogy Garaczi Imre is megfogalmazta, egy lélekmegerősítő gyógyszerként is szolgálhat azoknak, akik ebben az értékvesztett világban bolyonganak és keresik a kapaszkodót. Azt a kapaszkodót, ami a keresztény szellemiségben végig itt van a világban, csak meg kell tanulni elkapni és megszorítani.

Márfi Gyula ebben próbál segíteni több fejezeten keresztül, melyekben érinti a mértékletességet, a szabadság és elköteleződés kettősségét, kitér más világvallások megismertetésére is, értekezik a liberalizmus veszélyeiről, valamint az evangéliumokról és a Tízparancsolatról is.

Pszichológia, szociológia, teológia és történelem keveréke a könyv, ahogy ez a bemutatón is elhangzott, mindez jól követhető, egyszerű nyelvezettel, ahogy azt a nyugalmazott érsektől már megszokhatták a veszprémiek az elmúlt évtizedekben.

A bemutatón ugyan minden fejezetbe nem volt lehetőség belemélyedni, de így is voltak olyan részek, amelyeken hosszabb gondolatmeneteken át elidőztek. Ilyen volt a mértéktartás kérdésköre is, és Márfi Gyula rögtön egy meghökkentő kijelentéssel állt elő, miszerint nincs olyan dolog, amit ne lehetne túlzásba vinni, ilyen az istenszeretet is. Példaként az ókori emberáldozatokat hozta, de a vallási megfontolásból végzett túlzott önsanyargatás is ide tartozik szerinte. „Ha Isten szeret engem, én miért ne szerethetném magam?” – tette fel az egyszerűen eldönthető kérdést. A megoldás az összhangban rejlik, amit nem lenne nehéz megtalálni, csak sok a kísértés a mai világban, hopgy átlépjük a határokat.

A beszélgetésen kitértek globális világpolitikai témákra is, elsősorban Európa helyzetére, ami szintén nem rózsás. Márfi Gyula több statisztikát is hozott, hogy milyen mértékben fogy a keresztény gyökerű lakosság száma, elsősorban azért, mert a fiatalok nem vállalnak gyermeket. Eközben az iszlám vallású migránsok bejönnek ezekbe a kiüresedő terekbe, és a saját kultúrájukat kezdik építeni. Náluk ráadásul a gyermekvállalás is más helyzetben van, lévén, hogy egy iszlám férfinek több felesége is lehet a Korán szerint.

Mindez viszont csak egy tünet, a valódi probléma az Európai Unió alapvető értékrendszerében van, ahonnan a kereszténységet teljesen kiszorították a liberalizmus eszméi. Holott ezek ugyanúgy megtalálhatók a keresztény hitben is, mint például a szabadság, az egymás elfogadása és szeretete. A liberalizmus viszont – ahogy erről korábban már szó esett – nem tudott mértékletességet tartani. Így vert gyökeret Európában többek közt az LMBTQ-lobbi is.

„Milyen jó viszont, hogy Magyarországon nem azt kell mondani, hogy jó estét hölgyeim, uraim, transzok, homoszexuálisok, ciszgenderek, queerek, hanem elég annyit: hölgyeim és uraim.” Márfi Gyula ezzel a példával illusztrálta azt, hogy a feje tetejére állt világban azért vannak olyan szigetek, ahol még mindig a normalitás és az igazi keresztény értékek a meghatározók és Magyarország pont ilyen hely.

A könyvet a Magyar Lélek Alapítvány honlapján keresztül lehet beszerezni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. ma 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. tegnap 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. tegnap 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.