Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

Veszprémiek címeres mezben

2023. június 22. 6:01
A királynék városában hosszú ideje nemcsak beszélnek a labdarúgó utánpótlás-nevelés fontosságáról, hanem folyamatosan tesznek is érte. Ezért is nagy kár, hogy a felnőtt csapatnak nem sikerült feljutni az NB II-be, mert megfelelő perspektíva híján a fiatal tehetségek eligazolnak, és máshol teljesítik ki a pályafutásukat.

Saját nevelésű játékosokra épült a 35 éve NB I-be jutott, majd ott öt idényt töltő veszprémi csapat is. Másfél csapatra való futballista indult a Jutasi úti, akkori Vasas-pálya fekete salakjáról és lett élvonalbeli játékos: Bimbó Tamás, Bognár Péter, Csik Ferenc, Csomai József, Gáspár Zoltán, Gazsó Csaba, Gersics József, Horváth I László (Bika), Horváth II László (Kese), Horváth Miklós, Kozma Csaba, Lantai Balázs, Perger András, Pető Tamás, Reichard Tamás, Sánta László, Végh Zoltán. Utóbbi a legtöbb hazai élvonalbeli mérkőzést számláló labdarúgó. Később, ha nem is ilyen nagy mennyiségben, de rendre felbukkantak olyan tehetségek, mint Grósz Róbert, Lang Ádám, Iszlai Bence, Tóth Bence, Novothny Soma, Kun Bertalan és Osváth Attila, akik Veszprémből indulva futottak be figyelemre méltó karriert.

Lang Ádám 59 alkalommal szerepelt már a nemzeti együttesben - Fotó: mlsz.hu (archív)Lang Ádám 59 alkalommal szerepelt már a nemzeti együttesben - Fotó: mlsz.hu (archív)

A Győrből igazolt Mónos Tamás és a Székesfehérvárról rövid időre Veszprémbe érkező Petres Tamás volt a megyeszékhely első két válogatott labdarúgója. Mindketten kezdőként mutatkoztak be a nemzeti gárdában 1990. március 20-án az Egyesület Államok ellen 2-0-ra megnyert budapesti mérkőzésen a Ferencváros Üllői úti stadionjában. Ugyanabban az évben, június 2-án Csik Ferenc is magára ölthette a nemzeti címeres mezt az olaszországi világbajnokságra készülő Kolumbia ellen ugyancsak a fővárosban a Vasas pályáján. Csik Ferencet a második félidőben állította be Mészöly Kálmán szövetségi kapitány – akinek segítője a veszprémi sikeredző, Glázer Róbert volt – azzal a feladattal, hogy akadályozza meg a gólszerzésben Carlos Valderramát, a kiváló csatárt. Csikó teljesítette a feladatot, de ehhez minden eszközt be kellett vetni, amitől aztán a nagy hajú kolumbiai idegrohamot kapott. Így a veszprémi újonc is oroszlánrészt vállalt a 3-1-es magyar győzelemből. Szintén 1990-ben lett magyar válogatott Veszprémből Rugovics Vendel. A Bakonyi Maradona október 31-én az MTK Hungária körúti stadionjában esett át a tűzkeresztségen a Ciprus ellen 4-2-re megnyert találkozón.

A veszprémi nevelésűek közül Végh Zoltán 25-ször, Pető Tamás – a Practical VLS jelenlegi vezetőedzője – 14-szer volt válogatott. Ebben a tekintetben Rugovics Vendel neveltje, Lang Ádám a csúcstartó, ugyanis kedden a Litvánia ellen 2-0-ra megnyert Európa-bajnoki selejtezőn már 59. alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben.

Darcsi István
további cikkek
Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. 2024. április 30. 11:15 FIFA-világranglista: a magyar válogatott egy helyet javítva 26. magyar labdarúgó-válogatott FIFA-világranglista: a magyar válogatott egy helyet javítva 26. A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet. 2024. április 4. 13:01 Lang Ádám egy hónapig nem futballozhat magyar labdarúgó-válogatott Lang Ádám egy hónapig nem futballozhat Körülbelül egy hónap kihagyás vár Lang Ádámra, a ciprusi élvonalban szereplő Omonia Nicosia magyar futballistájára. 2024. március 31. 19:44 Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt magyar labdarúgó-válogatott Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt Közönségtalálkozót szervez Szoboszlai Dominik, az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya. 2024. március 28. 20:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.