Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Apának lenni nem részfoglalkozás

2023. június 18. 21:44
Hogyan lehet nőként beszélni az apaságról? Ez egy olyan szituációs gyakorlat, amiben soha nem fogunk elég komfortosan mozogni. Máshogy nézünk kislányként a saját apánkra, és máshogy a férfira, aki a mi gyermekünk apja.

Ennek is megvan a maga pszichológiája, meg az összefüggések, a gyermekkor, a tudatalatti, de úgy gondolom, hogy amit a saját gyermekkorunkban tapasztalunk - legyen jó vagy rossz - arra egész másképp tekintünk, és bárhogy történik, végül elfogadjuk. Anyaként, a saját gyermekünkkel szemben már úgy gondolom ezt nem tehetjük meg. Neki csak a legjobb jár.

Június 18, apák napja. Hajlamosak vagyunk rá legyinteni, és sokszor elbagatellizálni ezt a napot, pedig fontos, hogy ők legalább annyira megkapják az elismerést, mint az anyák. Mert anyának lenni, amilyen nehéz, olyan egyszerű is. Kilenc hónapig növekszik egy új élet a szívünk alatt, ami, ha mindenre nem is, de sok mindenre felkészít minket. A kötődésre, a szeretetre mindenképp.

Apának lenni, komolyan munka és tanulási folyamat. Fel kell nőni a gyermekéhez, mert ő lesz a pajzs a világ ellen, ami kötelezettséggel és felelősséggel jár, amikor az ego örökre háttérbe szorul, és talán ez az a pillanat, hogy amikor valaki apa lesz, valójában férfivá is akkor válik.

A mondás úgy tartja: a legfontosabb, amit egy apa tehet a gyermekeiért, hogy szereti az anyjukat. Nem vagyok benne biztos, hogy ez igaz. Egy ideális világban, egy tökéletes családmodellben igen, de nem a valós életben.

Elmúlhat a szerelem, az egymás iránti tisztelet is, új pár, új város, új élet jöhet.

Mert apának lenni talánt ezt jelenti, hogy az együtt kiépített apa-gyermek köteléket semmi sem szakíthatja el, mert bármi történik is , egy gyereknek, akármilyen is az az apa, mindig csak egy apja lesz.

Balogh Dóra
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Politikusok a TikTokon – hódít Orbán kolbásza a neten Dóri Politikusok a TikTokon – hódít Orbán kolbásza a neten A jövő potenciális szavazóit már nem lehet elérni kopogtató cédulákkal, direkt hívásokkal és levélkampánnyal. Az idősebb szavazói bázis lassan felhígul, a politikusoknak pedig új szerepekbe kell magukat belehelyezni, még ha a többségnek deréktájon szorul is ez az új nadrág.   2024. február 4. 22:39 A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.