Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
20°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
20°C

Navracsics Tibor: a turizmusfejlesztés térségi szemlélettel lehet igazán hatékony

2023. június 15. 12:18 // Forrás: MTI
A turizmusfejlesztés térségi szemlélettel lehet igazán hatékony, a jövőben tudatosan kell fejleszteni a vármegyehatárokon átívelő, önálló identitást mutató térségeket, köztük a Bakony térségét - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Bakony Turisztikai Chartájának csütörtöki aláírása alkalmából rendezett konferencián.

 A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Bakonynak tájegységi identitása van, amely összefűzi az ott lévő településeket.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke elmondta, hogy a Bakony Turisztikai Charta 2030-ig fogalmaz meg célokat, amelyek azt célozzák, hogy a Bakony, mint vonzó, egységes márka jelenjen meg a turisztikai térképen.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy a Bakony térség fejlesztésekor nem kizárólag befektetésekben gondolkodnak, hanem a térség karakterisztikáját veszik figyelembe, megjelenik a Bakony szellemisége, lelkisége. Hozzátette: a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program tapasztalatai alapján lehet és érdemes is a kultúrára és a turizmusra alapozni a fejlesztéseket. 

A Bakony ugyan kínál vonzó úticélokat, de nincs egységes brandje (Illusztráció: vehir archív)A Bakony ugyan kínál vonzó úticélokat, de nincs egységes brandje (Illusztráció: vehir archív)

Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke azt hangsúlyozta, hogy az aktív turizmus igen kedvelt Magyarországon, és fontosnak nevezte, hogy összehangolják a turisztikai lehetőségeket a fejlesztési irányokkal. Jelezte: 2,7 milliárd forint plusz forrás jut Veszprém vármegyében az aktív turizmus fejlesztésére, ebből 1,8 milliárd forint a Bakony régióra. 

Baráth Gergely, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ igazgatója szerint a bakonyi összefogás minta lehet az országban más térségek és szervezetek számára is, és megjegyezte: fontos, hogy az érintettek elképzelései és igényei szerint történjen majd az együttműködés. A turisztikai célpontok kiválasztása általában úgy történik, hogy az emberek egy-egy térséget választanak úti célként, nem csupán egy települést, ezért nagy a jelentősége a térségi fejlesztés előtérbe kerülésének.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke felidézte:

a charta gondolatát az hívta életre, hogy a Bakony nincs jelen egységes turisztikai desztinációként és nincs együttműködési hálózat, amely működtetné. Ez hatalmas versenyhátrányt jelent a térség számára.  

Hangsúlyozta, hogy a helyi értékekre, hagyományokra támaszkodva lehet sikeres és hosszú távon életképes márkát teremteni.  A dokumentumban egyebek mellett olyan célokat fogalmaztak meg, mint a közösségek védelme, az együttműködések szorgalmazása, az egyedi értékek védelme, a vendégszeretet, a turisztikai vonzerő megőrzése. 
 

vehir.hu
további cikkek
Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. tegnap 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.