Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik

2023. június 7. 23:33
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.

A Ranolder-díjat Veszprém legendás püspökéről, Ranolder Jánosról nevezték el, aki élete során a 19. században számos olyan intézkedést tett, amivel Veszprém és a környék oktatását lendítette fel, teret adva a társadalom minden rétegének, hogy a tanulás révén emelkedjenek fel és jussanak előrébb az életben.

Az ő emléke előtt tisztelegve és persze a jelen kor pedagógusait elismerve szerdán délután a Vetési Albert Gimnáziumban találkozott a veszprémi pedagógus közösség nagy része, ahol Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.

A városvezető beszédében kitért a pedagógusnap fontosságára, amit Magyarországon 1952 óta ünnepelnek, ezzel hazánk megelőzte a nemzetközi trendet is, hiszen az UNESCO csak harminc évvel később fogalmazta meg, hogy a pedagógusoknak is legyen világnapja.

Nincs közülünk senki, aki ne tapasztalta volna meg, hogy milyen a jó, biztonságot nyújtó, tudást csöpögtető óvó- és tanító néni, és milyen a figyelmet magára szegező tanár. Pontosan tudjuk, hogy kiknek tartozunk hálával. És az is tudjuk, kiknek az alakját idézzük fel egyre halványuló emlékezettel. - mondta Porga Gyula.

A polgármester szót ejtett a pedagógusok jelenlegi helyzetéről is az országban. Mint mondta, szép szavakban és gesztusokban mindig jobban álltunk, mint az anyagi elismerésekben, ahogy most, úgy régen is.

„Lámpásainkat sokszor takaréklángon égettük…” - fogalmazott.

Aktuálpolitikai kitérőjében Porga Gyula beszélt a pedagógusok béremeléséről is. Itt Novák Katalin, köztársasági elnök nézeteihez csatlakozott, miszerint hazai erőforrásokra alapozná a béremelést, de ugyanakkor Porga Gyula elfogadja Varga Mihály, pénzügyminiszter álláspontját is, miszerint háborús környezetben a költségvetés rendkívül kifeszített ahhoz, hogy az uniós források nélkül ezt meg merje lépne az állam.

Ezután kitért Veszprém hagyományos oktatási múltjára és sikereire is, amiben elsősorban a tanárokat illeti tisztelet.

Úgy tartják, hogy egy vár állóképessége, ereje nem a falak vastagságából eredeztethető, nem azokon múlik, sokkal inkább a várvédők felkészültségén és elszántságán. E tekintetben mi jól állunk. Kitűnő a pedagógus állományunk, amelynek tagjai inspirálják, ösztönzik, lelkesítik egymást. Ami a siker garanciája.

A polgármester beszédében még szót ejtett a városi infrastrukturális beruházásokról, amivel iskolákat és óvodákat újítottak fel, miközben igyekeznek elismerni a város pedagógusait folyamatosan. Ennek egyik formája a Ranolder-díj, amit 1992 óta adnak át és azóta már 130 veszprémi pedagógus kapta meg.

Az ünnepség további részében a díjazottaké volt a főszerep. 2023-ban Ranolder-díjat kapott Demel Eszter, Dr. Górné Fazekas Ágnes, Kremó László Mártonné, Schmidt Judit Teréz.

Demel Eszter karnagy és zenepedagógus a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskolában végzett sok évtizedes munkája során veszprémi gyermekek százainak adott zeneszeretetet, minőség iránti elkötelezettséget. Növendékeiből számos elismert előadóművész, karnagy, zenetudós lett, vagy ha épp nem zenei pályát választott, akkor az élet más területén vált értékteremtő személyiséggé. „Eszter néni” generációk számára vált fogalommá. Vezetése alatt a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar az egyik legjelentősebb hazai ifjúsági együttessé fejlődött. Számos díj, fesztivál, koncert és turné jelzi Demel Eszter kimagasló karnagyi és zenepedagógiai teljesítményét: a zenekar 1993 óta a háromévente megrendezésre kerülő Országos Zenekari Versenyen minden alkalommal dobogós helyen végzett, többször karnagyi és tanári különdíjakban is részesült, 2014-ben pedig a „legjobb Bartók-interpretáció” díját is elnyerte. Az idei Országos Zenekari Versenyen a kamarazenekarával kiemelt első helyezést, Demel Eszter pedig kiemelt karnagyi elismerést vehetett át. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a művészeti vezetésével jelenleg is folyamatban van egy több éves zenekari projekt „Európai ifjúsági partnerzenekarok találkozása” címmel. Tanítványai közül többen ma a világ legjelentősebb színpadain, a legnevesebb művészek társaságában lépnek fel nagy sikerrel. Demel Eszter sikerének legfőbb titka, hogy az első lépésektől módszeresen építkezik. A zene megszerettetésétől kezdve a zenekari játék alapjainak megtanításán keresztül a pódiumsikerekig viszi növendékeit, egészen felnőtté válásukig. Sokan, akik 7 évesen nála kezdik a dalosjátékot, szolfézstanulást, majd pár év elteltével a tücsök zenekart, 20 éves korukig zeneiskolásként ifjúsági zenekarának tagjai maradnak. Pedagógiájában nagyon hangsúlyos az érzelmi nevelés, a közösség iránti elkötelezettség. Tanórai kereteken kívül is rengeteg minőségi időt tölt tanítványaival. Kollégái segítségével nyaranta táboroznak, évente országos vagy nemzetközi versenyekre, zenei fesztiválokra utaznak. Demel Eszter karnagyként és szolfézstanárként is olyan kiemelkedő munkát végző zenepedagógus, aki munkája során életpályájával fejezi ki elkötelezettségét a pedagógus élethivatás mellett.

Dr. Górné Fazekas Ágnes 1982-ben az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán szerzett tanítói diplomát testnevelés-pedagógiai szakkollégiumi képesítéssel. 40 éves pedagógusi pályafutása egyetlen intézményben, a Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskolában és jogelődjében, a 2. számú Általános Iskolában töltötte, abban az intézményben, ahol egyébként általános iskolai tanulmányait is folytatta. 1982-2001 között osztálytanítóként, majd 2001 szeptemberétől 2007. szeptember 30-ig a Cholnoky Jenő Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyetteseként tevékenykedett. Vezetői képességeinek feljesztése, munkájának sikeresebb, hatékonyabb végzése érdekében 2003-ban közoktatás-vezetői pedagógus szakvizsgát tett, majd 2008-ban gyógypedagógus tanári képesítést szerzett tanulásban akadályozottak pedagógiája szakon. A 2007/2008-as tanévben két intézmény került összevonásra – a befogadó a Cholnoky iskola lett - , melynek vezető feladatait adott tanévben még megbízott igazgatóként, a következő tanévtől pedig már kinevezett igazgatóként látta el. Három intézményvezetői ciklusa alatt dr. Górné Fazekas Ágnes kiváló szervezőkészségének és vezetői meglátásainak köszönhetően megújult az iskola épülete, megvalósult a számítógépes eszközpark teljes körű cseréje, illetve interaktív táblák beszerzése. Vezetése alatt az iskola elnyerte az ÖKO-iskola címet. Dr. Górné Fazekas Ágnes pedagógiai és vezetői tevékenységének ismérvei a szakértelem, határozottság, igényesség és a maximális elkötelezettség mellett a szakmai megújulás igénye és annak támogatása is. Kollégákkal, tanulókkal való kapcsolatára a következetesség, nagyfokú empátia és korrektség jellemző. Szakmai felkészültsége, egyénisége, tudatos pedagógiai és vezetői tevékenysége révén a Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskola gyermekközpontú, befogadó és elfogadó intézménnyé vált.

Kremó László Mártonné, Kati 1986-ban végzett a Soproni Óvóképző Intézetben. Pályáját 1982-ben a Balatonalmádi Napközi Otthonos Óvodákban kezdte, majd dolgozott a Veszprémi Vegyipari Egyetem Óvodájában, illetve a Veszprémi Nárcisz Óvodában. 1995 óta a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda óvodapedagógusa, melyben 1999-től az intézmény német nemzetiségi tagozatának a vezetője. Gyermekszeretetének, nevelési módszereinek, színvonalas nevelő-fejlesztő munkájának köszönhetően az óvodába járó gyermekek nyugodt, szeretetteljes légkörben nevelkedhetnek. Mindig fontos volt számára, hogy a nemzetiségi csoportokban a gyermekek ne csak a német nyelvvel ismerkedjenek meg, hanem a német kultúrával és hagyományokkal is, hogy nyitottá és fogékonnyá váljanak a német nyelv és kultúra befogadására. Az óvodában megannyi szokást és tradíciót honosított meg, melyek közé tartozik az őszi Terményünnep, a Márton napi ünnepség, továbbá az óvodások német nemzetiségi tánca, mely évről évre színesíti a Gizella napi programokat, illetve a Német Nemzetiségi Óvodák kistérségi Tánctalálkozóját. Kollégái előtt példamutató a közösségszervező munkája is. Felismerte, hogy az óvodásokat nevelő családok életében mennyire fontos az együtt töltött minőségi idő, a közösen megélt ünnepek, pillanatok. Ezzel a szemlélettel azonosulva rendszeresen szervezett családi kézműves délutánokat, karácsonyi ünnepségeket, farsangokat, kirándulásokat, melyek örök emlékek maradnak nemcsak a gyerekek, de a szülők számára is. Precíz, elkötelezett, minőségi és állhatatos munkájának eredményeképpen az óvodásai kiválóan megállták helyüket és szép eredményeket értek el a város általános iskoláiban, majd a középiskolákban. Elévülhetetlen érdemei intézményvezető- helyettesként hozzájárultak a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda jó híréhez.

Schmidt Judit Teréz 1983-ban a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett tanítói diplomát, majd pedagógusi pályája még ebben az évben a Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskolában indult. Ezt követően 1986-tól az újonnan átadott Rózsa Úti Általános Iskola pedagógusaként folytatta elhivatott munkáját. A négy évtizedes pedagógusi tevékenységét az elhivatottság és a szakmai igényesség jellemzi. Vidám, egyben nyugodt és kiegyensúlyozott személyisége magával ragadja a diákjait. Nem csupán tanít, hanem kitűnő érzékkel neveli, formálja a rá bízott gyerekek személyiségét. Feladatait lankadatlan felelősséggel, lelkiismeretesen és kitartóan látja el. Következetességével, felkészültségével követendő példát mutat. Kimagasló tudását a szülők és a kollégák egyaránt elismerik. Munkatársaival közvetlen, harmonikus kapcsolatot alakított ki, tapasztalatait szívesen megosztja, mindig készen áll az együttműködésre. Mindennapi munkájában a nevelés és az oktatás összhangjának, egyensúlyának a biztosítása vezeti. Nagy empátiával és sok türelemmel fordul a gyerekek felé. Szívet-lelket melengető családi napokat és együttléteket szervez, melyek révén a tágabb közösség összetartását erősíti. A gyermekek szeretetét, ragaszkodását, tiszteletét vérbeli pedagógusként tudta megszerezni és megtartani. Természetes humora sok nehéz helyzeten segítette át kis tanítványait, derűt varázsolt az arcokra. Magas színvonalú szakmai munkája mellett rendszeresen részt vesz az iskolai szabadidős programok szervezésében, lebonyolításában. Több évtizeden keresztül sok-sok gyermeknek szerzett feledhetetlen tábori élményeket. Schmidt Judit különösen fontosnak tartja a gyermekek környezeti nevelését, a természet megismerését, szeretetét. A több évtizedeken át végzett kimagasló tanítói munkájának generációk sora köszönheti a biztos alapokat tudásban és erkölcsi téren egyaránt.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.