Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C

Itt a bodzaszezon! Mutatjuk, hogyan kell gyűjteni!

2023. május 24. 15:42 // Forrás: Greendex
A legjobb szörpalapanyagok egyike a fantasztikus aromájú, csodás illatú bodzavirág. A májusban és júniusban virágzó fekete bodza virágából azonban nemcsak szirup, de számtalan más finomság is készíthető. Hol gyűjtsük, hogyan gyűjtsük, és mire használjuk a bodzát?

Hazánkban talán nincs is más olyan ehető virág, mely akkora rajongótábort gyűjtött volna, mint a bodza, pedig nem ő az egyetlen. Ez remek íze mellett talán annak is köszönhető, hogy a népi gyógyászat évezredek óta használja, számos betegség kezelésében és általános roborálószerként is megállja a helyét.

Bodza a népi gyógyászatban
A fekete bodza virágának teáját torokfájás, köhögés és nátha kezelésére is használják, de hatóanyagai szerepet játszanak az immunrendszer kiegyensúlyozott működésének támogatásában, a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében, a vérnyomás és a veseműködés szabályozásában is. Egykor torok- és mandulagyulladás ellen tejjel leforrázva fogyasztották.

Így gyűjtsd a bodzát!

Talán a legfontosabb tanács, hogy tiszta helyről gyűjtsünk: kerüljük el a forgalmas utakat és az olyan helyeket, ahol a virágzat szennyeződhet! Ez már csak azért is fontos, mert a bodzavirágot fogyasztás, illetve felhasználás előtt nem érdemes megmosni, hiszen elveszítjük az ízanyag jelentős részét adó virágport.

És ha már gyűjtés! Szatyor helyett érdemes kosarat, ha nincs más, dobozt magunkkal vinni a szüretre, amelybe óvatosan halmozhatjuk majd a virágokat. A legjobb, ha metszőollóval indulunk útnak, de ha nincs más, egy háztartási olló is megteszi. Amire még oda kell figyelnünk, az az időjárás. Az esős idő épp úgy elbánik a virágokkal, mint a mosás, így eső után érdemes néhány napot várni a gyűjtéssel.

Ha begyűjtöttük a kiszemelt recepthez szükséges mennyiséget, minél hamarabb vágjunk is bele az elkészítésbe! Mivel nem mossuk a virágokat, felhasználás előtt érdemes még átvizsgálni őket, és az apró rovarokat eltávolítani. Erre egyébként már a gyűjtéskor is odafigyelhetünk: hagyjuk ki azokat a bokrokat, melyek virágain túl sok rovart találunk.

A vadon gyűjtés etikája és szabályai

Ha gyűjteni indulunk, akkor van néhány olyan szabály, melyet mindenképp be kell tartanunk. Az első és legfontosabb, hogy csak olyan növényt gyűjtsünk, melyet magabiztosan fel tudunk ismerni, tudjuk róla, hogy ehető és veszélytelen! Ez a bodzánál nem túl nehéz, de azért még neki is van mérgező hasonmása.

Gondolva más gyűjtőkre és főként a természetre, igen lényeges, hogy a gyűjtés során csak annyi termést hozzunk el, amennyivel még nem ártunk az adott növénynek és az élőhelynek, illetve amennyit biztosan fel is használunk. A törvény rendelkezése ezt még annyival egészíti ki, hogy bármilyen gyűjthető növényből vagy gombából a természetből naponta maximum 2 kg hozható el fejenként.

Ne téveszd össze mással!

A bodzafélék családja népes, azonban a fekete bodzán túl a többiek mérgezők. Sőt, ez még a fekete bodzára is részben igaz, virágát és érett bogyóját leszámítva a többi része nem fogyasztható. A virággyűjtés során legnagyobb eséllyel a földi (vagy gyalog-) bodzával keverhetjük össze.

A gyalogbodzát nehéz összetéveszteni a fekete bodzával, ha tudjuk, mire kell figyelniA gyalogbodzát nehéz összetéveszteni a fekete bodzával, ha tudjuk, mire kell figyelni

Ezzel együtt sokkal könnyebb a dolgunk, mint akár a gombák esetében. A gyalogbodza például nem fás, hanem lágyszárú, virágokat pedig csak az ágak végén találunk, szemben a cserjévé vagy fává növő bodza virágaival. Szintén fontos különbség, hogy a fekete bodzával szemben rokonának virágai piros portokkal rendelkeznek, míg a gyűjtendő virágokéi kizárólag fehér és sárga színűek.

Novák Zsombor

vehir.hu
további cikkek
A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor Minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes jellegű lehet, ezt a mai tárgyaláson Jens Stoltenberg megerősítette, így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. tegnap 11:55 Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Elkészült egy műfüves pálya a sportcsarnok mellett, leaszfaltozták a Baláca és a Perkáta utcákat: két projektet is átadtak szerdán Nemesvámoson. tegnap 20:19 'Mert tanulni bárkitől, bármikor, bárhol lehet' 'Mert tanulni bárkitől, bármikor, bárhol lehet' 2024. június 15-én, szombat délután a balatonalmádi mólónál ötödik alkalommal rendezi meg a Street Training Balaton tanulási fesztivált a BENT Balatoni Női Vállalkozói Egyesület a Flow Alapítvánnyal együttműködésben. A másfél órás, ingyenes minitréningeken két idősávban, 14 és 16 órától több, mint 20 trénerrel járhatnak körbe egy-egy témát az érdeklődők kellemes, balatoni panorámás környezetben. tegnap 11:06 Elfogadták a gyermekvédelmi törvény módosítását Elfogadták a gyermekvédelmi törvény módosítását A pedofil bűncselekmények elévülésével, a pedofilnyilvántartással és a pedofil bűnelkövetők feltételes szabadlábra helyezésével kapcsolatban is tartalmaz rendelkezéseket a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosítása, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés. 2024. június 11. 14:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.