Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen

2023. május 22. 11:24 // Forrás: Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem és konzorciumi partnere, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. 2,3 milliárd forint támogatásban részesült Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntésének értelmében. A 2023 március 1-jén indult 2022-1.1.1-KK-2022-00002 azonosítószámú „Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt célja egy olyan komplex hulladékgazdálkodási elképzelés, koncepció kialakítása, amely innovatív, tudományosan alátámasztott megoldásokkal oldhatja meg az elkövetkező évek hulladékgazdálkodási kihívásait.

A Pályázati Projekt az uniós és ezzel együtt a magyar hulladékgazdálkodási rendszer kihívásaira kíván reagálni. Az Európai Uniós direktíva értelmében a tagállamoknak törekedniük kell a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentésére, az országban keletkező lakossági hulladék lerakását 2035-re 10 százalék alá kell szorítani, szemben a jelenlegi 50 százalékos mértékről. Ennek érdekében törvényi szabályozások születnek, de a technológiai megvalósítás kidolgozása még várat magára.

A kutatás-fejlesztési tevékenységek fő fókuszában a biológiai eredetű lakossági hulladékok vannak, melyek jelenleg túlnyomó részben a lakossági vegyes hulladékba kerülnek és onnan az úgynevezett biológiai frakció formájában egyenesen a lerakóra. Ennek megváltoztatására előreláthatóan még idén bevezetésre kerül a konyhai hulladék külön gyűjtését elrendelő jogszabály.

Jelen Pályázati Projekt célja már a jogszabályi változások bevezetése előtt vagy azzal párhuzamosan válaszokat kapni az egyes gyűjtési megoldásokra, feldolgozási technológiákra vagy konkrét hulladékáramok komplex, gazdaságos hasznosítására.

„Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt főirányai és kutatási alprojektjei a következők:

I. Válogatási technológia kidolgozása: Mintarégió elemzése hulladékgazdálkodási szempontból, Pilot válogató üzem vizsgálata, Moduláris szimulátor és kamerarendszer fejlesztése.

II. Biológiai hasznosítás: Biológiai hulladék hasznosítása komposztálással, Biológiai hulladék hasznosítása fermentálással, Komposztminősítés kidolgozása, Növénytermesztési vizsgálat, Csurgalékvizek és mosóvizek tisztításának, hasznosíthatóságának vizsgálata.

III. Kémiai és mechanikai hasznosítás: Másodlagos alapanyag biztosítása, Pirolízis olaj előállítása és tisztítása, Elgázosítás, Pirolízisolaj metatézissel történő átalakítása, Mechanikai hasznosítás.

IV. Lakossági szemléletformálás: Edukációs Központ kialakítása, Hulladék-gazdálkodás MSc szaklétesítés, szakindítás, Szelektív hulladék-gyűjtéssel kapcsolatos szemléletformálás, A hulladék-gazdálkodás hálózatának vizsgálata

V. Körforgásos ökoszisztéma kialakítása.

Az újonnan kialakításra kerülő Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ társ projektszervezete a Körforgásos Gazdaság Kompetencia Központnak, amelyek együttesen alkotják a Fenntarthatósági Kompetencia Központot. A szervezeti egység célja, hogy a már meglévő, stabil alapokra építkezve további jelentős KFI infrastruktúra kapacitás és kompetenciafejlesztés történjen az Egyetemen a fenntarthatóság és körforgásos gazdaság felé való mielőbbi tényleges elmozdulás érdekében.

vehir.hu
további cikkek
Rangos elismerést kapott a Paszta Rangos elismerést kapott a Paszta Szeptember 21-24. között zajlott Komlón a IX. Komlói Amatőr Színházi Találkozó. A Komáromi Sándor vezette Paszta komoly sikerekkel tért haza. tegnap 12:34 A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban A Pannon Kultúrklub 3.0. eseménye A szépség filozófiája címet kapta. Az EKF támogatásával megvalósuló beszélgetéseket már harmadik éve szervezi a Pannon Egyetem, az új tanévben ez volt az első. A rendezvény vendégei Pataki Ági sztármodell, filmproducer, valamint Kajdi Csaba modellügynök, influenszer volt. A beszélgetést András Ferenc filozófus vezette. 2023. szeptember 20. 15:46 Huszadik évfordulóját ünnepli a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara Huszadik évfordulóját ünnepli a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara Ünnepélyes keretek között nyitották meg az új tanévet, az elmúlt évek legsikeresebb felsőoktatási felvételi időszakát koronázta meg a ceremónia, ami egyben központi évnyitó volt. Egyúttal megemlékeztek dr. Gaál Zoltán professzor emeritusról, s felavatták az egyetem korábbi rektorának szobrát. 2023. szeptember 11. 21:43 Istent nem lehet megismerni az ember nélkül Istent nem lehet megismerni az ember nélkül Csütörtök délelőtt megtartotta ünnepi tanévnyitóját a Veszprémi Érseki Főiskola. Idén összesen 177 új hallgató kezdi meg tanulmányait. 2023. szeptember 7. 22:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.