Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen

2023. május 22. 11:24 // Forrás: Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem és konzorciumi partnere, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. 2,3 milliárd forint támogatásban részesült Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntésének értelmében. A 2023 március 1-jén indult 2022-1.1.1-KK-2022-00002 azonosítószámú „Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt célja egy olyan komplex hulladékgazdálkodási elképzelés, koncepció kialakítása, amely innovatív, tudományosan alátámasztott megoldásokkal oldhatja meg az elkövetkező évek hulladékgazdálkodási kihívásait.

A Pályázati Projekt az uniós és ezzel együtt a magyar hulladékgazdálkodási rendszer kihívásaira kíván reagálni. Az Európai Uniós direktíva értelmében a tagállamoknak törekedniük kell a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentésére, az országban keletkező lakossági hulladék lerakását 2035-re 10 százalék alá kell szorítani, szemben a jelenlegi 50 százalékos mértékről. Ennek érdekében törvényi szabályozások születnek, de a technológiai megvalósítás kidolgozása még várat magára.

A kutatás-fejlesztési tevékenységek fő fókuszában a biológiai eredetű lakossági hulladékok vannak, melyek jelenleg túlnyomó részben a lakossági vegyes hulladékba kerülnek és onnan az úgynevezett biológiai frakció formájában egyenesen a lerakóra. Ennek megváltoztatására előreláthatóan még idén bevezetésre kerül a konyhai hulladék külön gyűjtését elrendelő jogszabály.

Jelen Pályázati Projekt célja már a jogszabályi változások bevezetése előtt vagy azzal párhuzamosan válaszokat kapni az egyes gyűjtési megoldásokra, feldolgozási technológiákra vagy konkrét hulladékáramok komplex, gazdaságos hasznosítására.

„Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt főirányai és kutatási alprojektjei a következők:

I. Válogatási technológia kidolgozása: Mintarégió elemzése hulladékgazdálkodási szempontból, Pilot válogató üzem vizsgálata, Moduláris szimulátor és kamerarendszer fejlesztése.

II. Biológiai hasznosítás: Biológiai hulladék hasznosítása komposztálással, Biológiai hulladék hasznosítása fermentálással, Komposztminősítés kidolgozása, Növénytermesztési vizsgálat, Csurgalékvizek és mosóvizek tisztításának, hasznosíthatóságának vizsgálata.

III. Kémiai és mechanikai hasznosítás: Másodlagos alapanyag biztosítása, Pirolízis olaj előállítása és tisztítása, Elgázosítás, Pirolízisolaj metatézissel történő átalakítása, Mechanikai hasznosítás.

IV. Lakossági szemléletformálás: Edukációs Központ kialakítása, Hulladék-gazdálkodás MSc szaklétesítés, szakindítás, Szelektív hulladék-gyűjtéssel kapcsolatos szemléletformálás, A hulladék-gazdálkodás hálózatának vizsgálata

V. Körforgásos ökoszisztéma kialakítása.

Az újonnan kialakításra kerülő Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ társ projektszervezete a Körforgásos Gazdaság Kompetencia Központnak, amelyek együttesen alkotják a Fenntarthatósági Kompetencia Központot. A szervezeti egység célja, hogy a már meglévő, stabil alapokra építkezve további jelentős KFI infrastruktúra kapacitás és kompetenciafejlesztés történjen az Egyetemen a fenntarthatóság és körforgásos gazdaság felé való mielőbbi tényleges elmozdulás érdekében.

vehir.hu
további cikkek
1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.