Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
29°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
29°C

Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?

2023. május 21. 21:44
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.

Képzeljünk el egy egyszerű helyzetet! A Jutasi úti lakótelepben összeveszik egymással két lépcsőház közös képviselője, az a történet szempontjából mindegy, hogy min. A többi lépcsőház vagy az egyik, vagy a másik mellé áll a vitában, de főleg a kisebbik mellé, ahol két emelettel kevesebb van. Kivéve egy lépcsőházat, akit leginkább az zavar, hogy ezek éjjel, nappal üvöltöznek egymással a lakótelepi éterben, és azt szeretné, ha vége lenne egymás kukáinak borogatásának. A kisebb lépcsőház erre a ház intézőbizottságának elnökéhez fordul, hogy csináljon már valamit, hiszen csak nekik lehet igazuk! Az elnök pedig azt javasolja, ha már amúgy is rajtuk keresztül megy át a ház fűtéscsöve, egyszerűen zárjátok el, abból majd tanul a renitens! Megteheti ezt egy olyan ember, akire egy lakóközösség van rábízva?

Szürreális egy élethelyzet, de az európai diplomácia legújabb megmozdulásait sem lehetne más jelzővel illetni.

Most pedig helyettesítsük a lépcsőházakat európai országokkal, a közös képviselőket és intézőbizottsági elnököt európai politikusokkal! Magyarországgal, Ukrajnával, Ursula von der Leyennel.

Kiszivárgott titkosszolgálati információk szerint – ezeket persze kellő forráskritikával kell illetni, bár a realitások alapján megállják a helyüket – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem hogy nem ellenezte, egyenesen támogatta Ukrajna elnökének, Volodimir Zelinszkijnek azt az ötletét, hogy zárják el a Barátság kőolajvezetéket, ami a magyar gazdaság egyik ütőerének számít és éppen Ukrajnán keresztül érkezik Magyarországra. (Egyébként nem kevés tranzitdíj ellenében.)

Tette ezt annak az szövetségnek a vezetőjeként, aminek Magyarország is része, ellentétben Ukrajnával. (Ezen a ponton a társasházi hasonlat megbicsaklik, hiszen Ukrajna nem tagja az Uniónak ám, ha nyugati érdekszövetségként tekintünk az EU-ra, amihez informálisan is lehet tartozni, és nem csupán bürokratikus rendszerre, akkor tovább áll a párhuzam.)

Szóval az a vezető azt helyeselte állítólag, hogy Magyarország ellen egy kvázi gazdasági terrorcselekményt hajtsanak végre. Pont, mintha az intézőbizottság elnöke egy rábízott lépcsőház minden lakójánál lekapcsoltatná a fűtést, mert nem egyezik a nézete a közös képviselővel.

Jelenleg ilyen állapotban van az európai diplomácia, de ami még szomorúbb, hogy sehol nem kongatták a vészharangot egy országhatárokon átívelő diktatúra szárnybontogatása miatt. Pedig, ahogy az egykori magyar európai biztos fogalmazott zárt körben nemrég: ha erről a von der Leyen kijelentésről kiderül, hogy valóban megtörtént, akkor annak az európai integráció valaha volt legnagyobb botrányának kellene lennie.

Az egyszerű panellakos pedig csak bámul és már félve teszi fel a többi kérdést a híradó előtt, mint például azt, hogy miért a Washington Post titkosszolgálati kiszivárogtatásaiból kell megtudni azt, hogy Zelinszkij nem csupán elzárni akarta a vezetéket, hanem egyenesen felrobbantani azt. Ha az EU mellett olyan szövetségeseink vannak, mint a NATO, nem kellett volna ezt az információt onnan megkapni?

nyitókép: Nyitókép: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Hajas Bálint
további cikkek
A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  2024. július 22. 14:11 Az önismereti út önzőséghez vezet? Hétvezér Az önismereti út önzőséghez vezet? Benjamin Franklin a "Poor Richard's Almanack"-ban használta elsőként az alábbi mondatot szó szerint, még 1736-ban: ,,Segíts magadon, Isten is megsegít”. Talán mondhatjuk azt, hogy ezzel a jó tanáccsal ő lett az első life coach, vagy inkább a felvilágosodás korszakának Müller Pétere. 2024. július 21. 23:01 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.