Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?

2023. május 21. 21:44
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.

Képzeljünk el egy egyszerű helyzetet! A Jutasi úti lakótelepben összeveszik egymással két lépcsőház közös képviselője, az a történet szempontjából mindegy, hogy min. A többi lépcsőház vagy az egyik, vagy a másik mellé áll a vitában, de főleg a kisebbik mellé, ahol két emelettel kevesebb van. Kivéve egy lépcsőházat, akit leginkább az zavar, hogy ezek éjjel, nappal üvöltöznek egymással a lakótelepi éterben, és azt szeretné, ha vége lenne egymás kukáinak borogatásának. A kisebb lépcsőház erre a ház intézőbizottságának elnökéhez fordul, hogy csináljon már valamit, hiszen csak nekik lehet igazuk! Az elnök pedig azt javasolja, ha már amúgy is rajtuk keresztül megy át a ház fűtéscsöve, egyszerűen zárjátok el, abból majd tanul a renitens! Megteheti ezt egy olyan ember, akire egy lakóközösség van rábízva?

Szürreális egy élethelyzet, de az európai diplomácia legújabb megmozdulásait sem lehetne más jelzővel illetni.

Most pedig helyettesítsük a lépcsőházakat európai országokkal, a közös képviselőket és intézőbizottsági elnököt európai politikusokkal! Magyarországgal, Ukrajnával, Ursula von der Leyennel.

Kiszivárgott titkosszolgálati információk szerint – ezeket persze kellő forráskritikával kell illetni, bár a realitások alapján megállják a helyüket – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem hogy nem ellenezte, egyenesen támogatta Ukrajna elnökének, Volodimir Zelinszkijnek azt az ötletét, hogy zárják el a Barátság kőolajvezetéket, ami a magyar gazdaság egyik ütőerének számít és éppen Ukrajnán keresztül érkezik Magyarországra. (Egyébként nem kevés tranzitdíj ellenében.)

Tette ezt annak az szövetségnek a vezetőjeként, aminek Magyarország is része, ellentétben Ukrajnával. (Ezen a ponton a társasházi hasonlat megbicsaklik, hiszen Ukrajna nem tagja az Uniónak ám, ha nyugati érdekszövetségként tekintünk az EU-ra, amihez informálisan is lehet tartozni, és nem csupán bürokratikus rendszerre, akkor tovább áll a párhuzam.)

Szóval az a vezető azt helyeselte állítólag, hogy Magyarország ellen egy kvázi gazdasági terrorcselekményt hajtsanak végre. Pont, mintha az intézőbizottság elnöke egy rábízott lépcsőház minden lakójánál lekapcsoltatná a fűtést, mert nem egyezik a nézete a közös képviselővel.

Jelenleg ilyen állapotban van az európai diplomácia, de ami még szomorúbb, hogy sehol nem kongatták a vészharangot egy országhatárokon átívelő diktatúra szárnybontogatása miatt. Pedig, ahogy az egykori magyar európai biztos fogalmazott zárt körben nemrég: ha erről a von der Leyen kijelentésről kiderül, hogy valóban megtörtént, akkor annak az európai integráció valaha volt legnagyobb botrányának kellene lennie.

Az egyszerű panellakos pedig csak bámul és már félve teszi fel a többi kérdést a híradó előtt, mint például azt, hogy miért a Washington Post titkosszolgálati kiszivárogtatásaiból kell megtudni azt, hogy Zelinszkij nem csupán elzárni akarta a vezetéket, hanem egyenesen felrobbantani azt. Ha az EU mellett olyan szövetségeseink vannak, mint a NATO, nem kellett volna ezt az információt onnan megkapni?

nyitókép: Nyitókép: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Hajas Bálint
további cikkek
Robert Fico: fontos a V4 működőképessége és egy stabil kormány létrehozása Robert Fico: fontos a V4 működőképessége és egy stabil kormány létrehozása "Fontos számomra a V4 működőképessége és az, hogy ha megbízatást kapunk, akkor egy stabil, négy éven át működő kormányt tudjunk létrehozni" - jelentette ki Robert Fico, az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes párt, az Irány (Smer-SD) elnöke vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján a választás nem hivatalos végeredményeire reagálva. ma 16:49 Jenny, a macska, amelyik megérezte a Titanic tragédiáját Hétvezér Jenny, a macska, amelyik megérezte a Titanic tragédiáját A világ leghíresebb óceánjáróját és katasztrófáját számos legenda övezi: történetek emberekről, akik előre megérezték a tragédiát, vagy a szerencsés véletlennek köszönhetően mégsem szálltak fel a hajóra. A legendák között pedig akad egy, amelyik nem egy emberhez, hanem egy állathoz kötődik. ma 19:51 LMP: Tartsuk meg városunkban a fiatalokat! LMP: Tartsuk meg városunkban a fiatalokat! A csütörtökön elfogadott ifjúsági stratégia rögzíti, hogy megtartóerőben Veszprém lehetőségei alatt teljesít, népessége csökken és elöregszik. A fiatalok más városokba, vagy akár külföldre mennek. 2023. szeptember 29. 11:03 Megállítaná az inflációt az MSZP MSZP Megállítaná az inflációt az MSZP Országos és helyi ügyekről is beszéltek veszprémi sajtótájékoztatójukon az MSZP politikusai kedd délután. 2023. szeptember 26. 16:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.