Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?

2023. május 21. 21:44
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.

Képzeljünk el egy egyszerű helyzetet! A Jutasi úti lakótelepben összeveszik egymással két lépcsőház közös képviselője, az a történet szempontjából mindegy, hogy min. A többi lépcsőház vagy az egyik, vagy a másik mellé áll a vitában, de főleg a kisebbik mellé, ahol két emelettel kevesebb van. Kivéve egy lépcsőházat, akit leginkább az zavar, hogy ezek éjjel, nappal üvöltöznek egymással a lakótelepi éterben, és azt szeretné, ha vége lenne egymás kukáinak borogatásának. A kisebb lépcsőház erre a ház intézőbizottságának elnökéhez fordul, hogy csináljon már valamit, hiszen csak nekik lehet igazuk! Az elnök pedig azt javasolja, ha már amúgy is rajtuk keresztül megy át a ház fűtéscsöve, egyszerűen zárjátok el, abból majd tanul a renitens! Megteheti ezt egy olyan ember, akire egy lakóközösség van rábízva?

Szürreális egy élethelyzet, de az európai diplomácia legújabb megmozdulásait sem lehetne más jelzővel illetni.

Most pedig helyettesítsük a lépcsőházakat európai országokkal, a közös képviselőket és intézőbizottsági elnököt európai politikusokkal! Magyarországgal, Ukrajnával, Ursula von der Leyennel.

Kiszivárgott titkosszolgálati információk szerint – ezeket persze kellő forráskritikával kell illetni, bár a realitások alapján megállják a helyüket – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem hogy nem ellenezte, egyenesen támogatta Ukrajna elnökének, Volodimir Zelinszkijnek azt az ötletét, hogy zárják el a Barátság kőolajvezetéket, ami a magyar gazdaság egyik ütőerének számít és éppen Ukrajnán keresztül érkezik Magyarországra. (Egyébként nem kevés tranzitdíj ellenében.)

Tette ezt annak az szövetségnek a vezetőjeként, aminek Magyarország is része, ellentétben Ukrajnával. (Ezen a ponton a társasházi hasonlat megbicsaklik, hiszen Ukrajna nem tagja az Uniónak ám, ha nyugati érdekszövetségként tekintünk az EU-ra, amihez informálisan is lehet tartozni, és nem csupán bürokratikus rendszerre, akkor tovább áll a párhuzam.)

Szóval az a vezető azt helyeselte állítólag, hogy Magyarország ellen egy kvázi gazdasági terrorcselekményt hajtsanak végre. Pont, mintha az intézőbizottság elnöke egy rábízott lépcsőház minden lakójánál lekapcsoltatná a fűtést, mert nem egyezik a nézete a közös képviselővel.

Jelenleg ilyen állapotban van az európai diplomácia, de ami még szomorúbb, hogy sehol nem kongatták a vészharangot egy országhatárokon átívelő diktatúra szárnybontogatása miatt. Pedig, ahogy az egykori magyar európai biztos fogalmazott zárt körben nemrég: ha erről a von der Leyen kijelentésről kiderül, hogy valóban megtörtént, akkor annak az európai integráció valaha volt legnagyobb botrányának kellene lennie.

Az egyszerű panellakos pedig csak bámul és már félve teszi fel a többi kérdést a híradó előtt, mint például azt, hogy miért a Washington Post titkosszolgálati kiszivárogtatásaiból kell megtudni azt, hogy Zelinszkij nem csupán elzárni akarta a vezetéket, hanem egyenesen felrobbantani azt. Ha az EU mellett olyan szövetségeseink vannak, mint a NATO, nem kellett volna ezt az információt onnan megkapni?

nyitókép: Nyitókép: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Hajas Bálint
további cikkek
Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. tegnap 14:43 A show-nak vége, jöhet egy régi-új korszak Hétvezér A show-nak vége, jöhet egy régi-új korszak Novák Katalin lemondásával elvesztett valamit a politikai közélet, amit Sulyok Tamás valószínűleg sosem fog tudni pótolni. Cserébe ő képes adni valamit, amit viszont Novák nem tudott volna. Sólyom László szellemisége újra bejárhatja a Sándor-palota termeit, miközben a politikai show-tól elbúcsúzhatunk. Véleménycikk a csütörtöki balatonalmádi bejelentésről. 2024. február 23. 14:17 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' politika 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' Hogyan próbál Magyarország lavírozni a nagyhatalmak különböző érdekei közt és hogyan jöhet ki mégis jól ebből egy ilyen kis ország Európában? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ezekről is beszélt szerda este Veszprémben a Mathias Corvinus Collegium veszprémi képzési központjának előadásán, ahol legújabb, Huszárvágás című könyvét is bemutatta. 2024. február 22. 11:28 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.