2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Miért van szükség a honvédségre?

A magyar honvédelem napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Légi Műveleti Vezetési És Irányítási Központ, amelyen egy másik fegyveres rendvédelmi szerv vezetője mondott ünnepi beszédet, aki rávilágított arra, hogy nem csak háborús időkben van szükség a katonákra.

Péntek délelőtt az Agóra Kulturális Központ színháztermében gyűltek össze a katonák, valamint a társszervek képviselői, városi és politikai tisztviselők, intézmények és egyházak vezetői, hogy közösen tisztelegjenek a Magyar Honvédség és magyar honvédek előtt a honvédelem napja alkalmából.

Hivatalosan május 21-én, vasárnap lesz ezen jeles alkalom, amelyet 1992 óta ünnepelnek Magyarországon, a dátum kiválasztása pedig egészen az 1848-49-es szabadságharcig nyúlik vissza, Görgey Artúr ezen a napon foglalta vissza a császári erőktől a budai várat.

Az ünnepségen jelen volt Brányi Mária, alpolgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő isAz ünnepségen jelen volt Brányi Mária, alpolgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is

Veszprémben a Légi Műveleti Vezetési És Irányítási Központ már pénteken megtartotta az ünnepségét, amelyen Dékány Balázs, rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője mondott ünnepi beszédet.

Ebben feltette a kérdést: Miért van szükség a honvédségre? – majd rögtön több példán keresztül is választ adott.

Dékány BalázsDékány Balázs

Csupán az elmúlt másfél évtized magyar történéseiből három olyan helyzetet is hozott, amikor a magyar katonák helytállására volt szükség. A három példa egymástól különböző volt, mégis összekötötte őket, hogy egyik esetben sem fenyegette fegyveres összetűzés hazánkat, a katonákra mégis nagy szükség volt.

Ilyen volt a 2010-es árvíz esete, amikor a gátaknál teljesítettek szolgálatot a katonák, vagy 2015-ben a migrációs válság kezdeténél a határkerítés felépítése, majd annak védelme. 2020-tól kezdve pedig a koronavírus-járvány elleni küzdelemben álltak tisztesen helyt a katonák.

Dékány Balázs gondolatmenetében ezután eljutott a 2022-es ukrán válság kitöréséig, aminek elkerülésében az utolsó pillanatig reménykedtek, hiába. Hozzátette, nem tudjuk mit hoz a jövő, de az biztos, hogy a honvédség felé megbecsüléssel kell fordulni és dolgozni kell a megerősítésén, hiszen jól látható, hogy békeidőben és a feszültebb időszakban is bármikor számíthatunk rájuk.

Az ünnep kapcsán megemlítette, érdemes ilyenkor rövid időre megállni és végiggondolni egyenruhásként és civilként is, hogy milyen fontos és értékteremtő munkát végeznek a magyar katonák.

Az ünnepség további részében elöljárói kitüntetéseket és dicséreteket adtak át az arra érdemes katonáknak, majd a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió táncos előadása következett.

Hajas Bálint

További cikkek

Katonai konvoj vonul Veszprémbe szombaton
Katonai konvoj vonul Veszprémbe szombaton
Katonai menetoszlopokra kell számítani szombaton az utakon Hódmezővásárhely és Veszprém között - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Felmentették Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét
Felmentették Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.
A jutaspusztai repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek
A jutaspusztai repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek
Az 1941-ben bevetésre induló repülőgép tragédiájára emlékeztek szerdán Jutaspusztán.
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.
Katonáink erényeit a civil életben is viselnünk kell
Katonáink erényeit a civil életben is viselnünk kell
Ünnepi állománygyűléssel emlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ kedd délelőtt az Agórában.