Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C

A DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület lett az év civil szervezete Veszprémben

2023. május 21. 9:46
A közgyűlés a kiemelkedő tevékenységet végző civil szervezet munkájának elismeréseként a DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület részére Pro Civitate díjat adományozott. A díjat Brányi Mária alpolgármester adta át a városi civil napon szombaton.

A 2015-ben megalakult veszprémi székhelyű DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület elsődleges célja az ukrán kultúra ápolása, a népi és vallási tradíciók megőrzése, az ukrán nyelv és művészeti értékek megismertetése a felnövekvő nemzedékkel, illetve kapcsolattartás az anyaországgal és a világ ukrán diaszpórájával.

Az egyesület, melynek elnöke Zakar Irina, aktívan részt vesz a városi rendezvényeken, illetve ápolja a kapcsolatot más civil szervezetekkel is. Az Ukrajnában kitört háború óta az egyesület erején felül végez önkéntes, misszionárius munkát. Tagjai segélycsomagokat állítanak össze, s személyesen szállítják el a határig. Zakar Irina elnök asszony mélyen a szívén viseli a Veszprémbe érkezett menekült családok, kisgyermekes anyák, nagymamák élethelyzetét, sorsát.

A tenni akarás példaértékű, melyre az anyaországi ukránok is felfigyeltek, ezért az egyesület kapta az Ukrajna Arany Szíve 2023 díjat a Magyarországra menekült ukrajnai állampolgárok és a kárpátaljai árvaházak támogatásában végzett karitatív munkájáért. Az egyesület tevékenysége, önkéntes munkája és társadalmi szerepvállalása kimagasló és példamutató. 

A díjazottat a városba érkezett ukrán menekült családok képviselői is köszöntötték. Elmondták: Zakar Irina sokat tesz azokért, akiket a háború otthonuk elhagyására kényszerített. A városunkba érkezett menkültek számára nemcsak a szállás, ruházat és alapvető cikkek biztosításán dolgozik, hanem a so nehézséget okozó nyelvi akadályok áthidalásában is. Segítségének köszönhetően a gyerekek óvodába, iskolába járhatnak, a szülők közül pedig sokan munkát kaptak. A családok részére túrákat, versenyeket, kiállitásokat szervezett. Önzetlen, fáradhatatlan munkája becsben tartott érték – hangzott el.

 

Pro Meritis díjat kapott Sulmánné Leja Margit. Alapító tagja és vezetőségi tagja a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületnek. Évtizedek óta aktív szerepet tölt be a Dózsavárosban, tagja az Őszidő Nyugdíjas Klubnak, aminek a vidéket is járó tánccsoportjában is részt vesz. Egyik fő szervezője a csatári kápolna rendben tartásának. Részt vállal a katolikus egyház tevékenységében és a KDNP veszprémi csoportjának munkájában. 

 

A Gyárkertben megrendezett városi civil napon színes programokkal várták az érdeklődőket. Délelőtt halászléfőző versenyt szerveztek – ennek díjait Ovádi Péter parlamenti képviselő adta át – délután a színpadon mutatkoztak be a civil szervezetek, kulturális csoportok, este pedig a Honeybeast koncertjével zárult a nap.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. tegnap 13:30 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. tegnap 9:24 Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. 2024. február 29. 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. 2024. február 29. 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.