2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

A DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület lett az év civil szervezete Veszprémben

A közgyűlés a kiemelkedő tevékenységet végző civil szervezet munkájának elismeréseként a DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület részére Pro Civitate díjat adományozott. A díjat Brányi Mária alpolgármester adta át a városi civil napon szombaton.

A 2015-ben megalakult veszprémi székhelyű DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület elsődleges célja az ukrán kultúra ápolása, a népi és vallási tradíciók megőrzése, az ukrán nyelv és művészeti értékek megismertetése a felnövekvő nemzedékkel, illetve kapcsolattartás az anyaországgal és a világ ukrán diaszpórájával.

Az egyesület, melynek elnöke Zakar Irina, aktívan részt vesz a városi rendezvényeken, illetve ápolja a kapcsolatot más civil szervezetekkel is. Az Ukrajnában kitört háború óta az egyesület erején felül végez önkéntes, misszionárius munkát. Tagjai segélycsomagokat állítanak össze, s személyesen szállítják el a határig. Zakar Irina elnök asszony mélyen a szívén viseli a Veszprémbe érkezett menekült családok, kisgyermekes anyák, nagymamák élethelyzetét, sorsát.

A tenni akarás példaértékű, melyre az anyaországi ukránok is felfigyeltek, ezért az egyesület kapta az Ukrajna Arany Szíve 2023 díjat a Magyarországra menekült ukrajnai állampolgárok és a kárpátaljai árvaházak támogatásában végzett karitatív munkájáért. Az egyesület tevékenysége, önkéntes munkája és társadalmi szerepvállalása kimagasló és példamutató. 

A díjazottat a városba érkezett ukrán menekült családok képviselői is köszöntötték. Elmondták: Zakar Irina sokat tesz azokért, akiket a háború otthonuk elhagyására kényszerített. A városunkba érkezett menkültek számára nemcsak a szállás, ruházat és alapvető cikkek biztosításán dolgozik, hanem a so nehézséget okozó nyelvi akadályok áthidalásában is. Segítségének köszönhetően a gyerekek óvodába, iskolába járhatnak, a szülők közül pedig sokan munkát kaptak. A családok részére túrákat, versenyeket, kiállitásokat szervezett. Önzetlen, fáradhatatlan munkája becsben tartott érték – hangzott el.

 

Pro Meritis díjat kapott Sulmánné Leja Margit. Alapító tagja és vezetőségi tagja a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületnek. Évtizedek óta aktív szerepet tölt be a Dózsavárosban, tagja az Őszidő Nyugdíjas Klubnak, aminek a vidéket is járó tánccsoportjában is részt vesz. Egyik fő szervezője a csatári kápolna rendben tartásának. Részt vállal a katolikus egyház tevékenységében és a KDNP veszprémi csoportjának munkájában. 

 

A Gyárkertben megrendezett városi civil napon színes programokkal várták az érdeklődőket. Délelőtt halászléfőző versenyt szerveztek – ennek díjait Ovádi Péter parlamenti képviselő adta át – délután a színpadon mutatkoztak be a civil szervezetek, kulturális csoportok, este pedig a Honeybeast koncertjével zárult a nap.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Az egyik veszprémi fórumba töltötték fel azokat a képeket, amiket valaki a város mellett fotózott és jól láthatóan egy emberi tenyér méretéhez hasonló nagyságú állati lábnyom látható rajta. A tippek elindultak, hogy milyen élőlény hagyta hátra ezt a nyomot, valaki már medvét látott benne. Mi megkérdeztük erről az egyik helyi vadásztársaság elnökét.