Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése

2023. május 19. 10:45
A HOFEKA Elektromos Ipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság és a Pannon Egyetem konzorciumi együttműködés keretében támogatási kérelmet nyújtott be a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 kódszámú pályázati felhívásra. „A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése” című, GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00120 azonosító számú támogatási kérelmet a Pénzügyminisztérium támogatásra alkalmasnak minősítette. A vissza nem térítendő támogatás összege 599,14 millió forint, ebből a Pannon Egyetem, mint konzorciumi tag 209,55 millió Ft támogatásban részesült. Az európai uniós forrásból támogatott projekt 2025. február 28-án kerül befejezésre.

Az 599,14 millió forint európai uniós támogatás segítségével, a projekt célja az új világítástechnikai trendeknek, és korunk kihívásainak megfelelő LED világítótest fejlesztés, gyártás megvalósítása. 
A projekt keretein belül kifejlesztett, körforgásos gazdaságba illeszkedő világítástechnikai termékek egyedre szabottan előre jelzik az egyes komponensek élettartamának végét, csökkentve a közvilágításban kritikusnak mondható üzemszünetek időtartamát, minimalizálva az üzemeltetési és karbantartási költségeket. Az adott működési körülmények közötti, egyes világítótest egyedekre kellő pontosságú élettartam előrejelzést szolgáltató modell a Pannon Egyetem Fény- és Színtan Kutatólaboratóriumával kerül kifejlesztésre a projekt keretében. Az Ipar 4.0 irányelvek mentén megvalósuló világítótest fejlesztés lehetővé teszi a rövid határidejű, kis darabszámú, egyedi igényeket kielégítő vevői igények magas színvonalú kiszolgálását. Ennek érdekében a Hofeka Kft. házon belüli gyors teszteszköz fejlesztést valósít meg a teljes világítótest szintjén, tervezés, szimuláció, laboratóriumi vizsgálatok és 3D nyomtatás segítségével. A Pannon Egyetem által kifejlesztésre kerülő rendszer segítségével a mai igényeket kielégítő térbeli fényeloszlások rövid idő alatt, nagy pontossággal tervezhetők. A tervnek megfelelő lencse tesztverziójának 3D nyomtatása segítségével órákon belül rendelkezésre áll, amelynek validációja fényeloszlás szintjén a Hofeka Kft. meglévő laboratóriumában, sugárkövetés szintjén a Pannon Egyetem laboratóriumában további néhány óra alatt történik meg. 


A projekt továbbá célul tűzi ki, hogy válaszol az intelligens világítás iránti igényekre is, IoT alapú, egyedileg fejlesztett szenzor és rendszerelemekkel. A jelenlegi közvilágítási szabvány lehetővé teszi a dinamikus világítási útosztály besorolást, így a valós idejű forgalmi információk alapján a közvilágítás sűrű forgalom esetén nagyobb megvilágítást biztosíthat, míg enyhe forgalom esetén jelentős energiamegtakarítás érhető el az adott forgalmi viszonyoknak megfelelő, szabványt kielégítő közvilágítás megvalósításával. Különleges események esetén lehetőség van akár az érintett oszlopközben egyedi megvilágítás megvalósítására is, így a közvilágítás valós időben teljesen adaptálódhat az aktuális felhasználói igényekhez. A projekt 2024-re innovatív, környezetbarát, a kor elvárásainak megfelelő és kihívásait magas színvonalon megválaszolni képes termék portfolió fejlesztését és gyártását teszi lehetővé. A projekt megvalósítási helyszínei: Nagytarcsa, Cinkotai út 23., Veszprém, Egyetem u. 10.

A projektről bővebb információt a https://hofeka.hu/ és a www.mik.uni-pannon.hu oldalakon olvashatnak. 

vehir.hu
további cikkek
Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései. 2024. március 19. 14:38 Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban Kabóca Bábszínház Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban A Kabóca Bábszínház fennállásának egyik fontos mérföldkövéhez érkezett decemberben, amikor új helyre költöztek a Deák Ferenc utcába, a vár lábához. Most már igazán otthonosan mozognak az új épületben, amit a közönségükkel együtt szeretnének felavatni márciusban.   2024. március 5. 21:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.