Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az irodai munka előnyei és hátrányai

2023. május 18. 10:39

Kevés népszerűbb pozíció van azoknál az irodai munkáknál, amikhez szinte semmilyen szaktudás nem szükséges, mert az állásjelentkezés sikere az alapvető szövegszerkesztői programismereteken, a számítógép-kezelői képességeken, illetve a kedves, barátságos személyiségen múlik. 

Az asszisztensi, adatrögzítői vagy adminisztrációs munka Salgótarján és más város lakosai számára is rendkívül vonzó, ami nem is meglepő azt tekintve, hogy ezeknek az irodai munkáknak rengeteg előnye van. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a hátrányok mellett sem, hiszen ezek is nagymértékben befolyásolhatják a döntésünket.

Fontos tehát tisztázni, hogy melyek a pro és kontra érvek, amik a jelentkezés mellett, illetve az ellen szólnak - erre vállalkozunk a mostani írásunkban. 

Kiszámítható feladatok, fix hely és munkaidő

Az irodai munkák egyik legnagyobb előnye, ami miatt sokan előnyben részesítik őket más típusú pozíciókkal szemben, hogy több tekintetben is kiszámíthatóak. A feladatok terén biztosan nem érnek minket meglepetések, hiszen általában újra és újra ugyanazok a munkafolyamatok kerülnek napirendre. Ilyen például a levélírás, a postázás, az adatrögzítés, a tárgyalások, találkozók szervezése, illetve a hivatalokkal való kapcsolattartás. 

Másrészt pedig mindig ugyanott kell dolgoznunk, bent az irodában, legfeljebb csak akkor kell elhagynunk a helyünket, ha iratokat vagy postázandó leveleket viszünk. A munkaidő tekintetében is fix napirendre számíthatunk, hiszen az irodai munkák jellemzően 8-kor kezdődnek és délután 4-ig, esetleg 5-ig tartanak. 

Ez a fajta kiszámíthatóság nagy fokú biztonságot ad, azok számára viszont, akik szeretik a rugalmasabb munkavégzést vagy a változatosabb feladatokat, ez inkább hátrány, mintsem előny. 

Családias - nem mindig problémamentes - környezet

Egy irodában általában kevesebb létszámmal dolgoznak, ami azt jelenti, hogy szinte elkerülhetetlen, hogy a dolgozók között szorosabb kapcsolat alakuljon ki. Vannak, akik kifejezetten szeretik, ha családias környezetben dolgozhatnak, hiszen így sosem maradnak segítség vagy támogatás nélkül, ami növeli a biztonságérzetüket. Arról nem beszélve, hogy társas lények vagyunk, így hát sokaknak igénye van a közös ebédekre, kávézásokra és a mélyebb ismeretségekre.

Ezzel együtt azonban azzal is számolnunk kell, hogy mint ahogy egy családban, úgy egy közösségben is előfordulhatnak konfliktusok, amikkel együtt kell élnünk. 

(Túl nagy) kényelem

Az irodai munkák többsége kényelmes munkavégzésre ad lehetőséget, hiszen általában nem tesznek a vállunkra nagy felelősséget, az elvégzendő feladatok pedig sem fizikailag, sem pedig szellemileg nem okoznak kihívásokat.

Ez egy ideig előnyös lehet, ám ha valaki fejlődni szeretne, vagy feljebb akar lépni a ranglétrán, ő kevésnek fogja érezni az irodai állások adta lehetőségeket.

Látható tehát, hogy az irodai munkák kategóriájába tartozó munkaköröknek rengeteg pozitívuma van, ugyanakkor számolnunk kell a hátrányaival is, ugyanis azok is vannak. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.