Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
22°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
22°C

A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól

2023. május 14. 18:59
Hamarosan indul a TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál. Május 14-21. között a város a tánc műfajának különleges egyvelegét látja vendégül. Viszont a fesztivál összművészeti jellegű, így senki se lepődjön meg, ha a Kossuth utcán szembejönnek vele például gólyalábasok, Lajkó Félix vagy éppen egy óriás ruhalabda.

Greksza Kincső, a rendezvény háziasszonya közvetlenül a várva várt esemény előtt számolt be arról, mely produkciókat várja igazán, azok különlegességük okán. Mint kifejtette, a fesztivál összművészeti jellegű, és idén több külföldi előadás is érkezik a szokásosnál, mégsem csupán a táncé lesz a főszerep. Koncertekkel, bábszínházi előadásokkal, workshopokkal várják az érdeklődőket, az igazán bátrak még egy közös táncelőadás létrehozásában is részt vehetnek.

Az egyik különlegesség a belga együttes, Compagnie Belova-Iacobelli Sisypholia című kísérőprogramja, mely május tizenhetedikén négy órakor a Kossuth utcán lesz. Hogy miért is izgalmas, Kincső így fogalmazott: "Az előadás fő kellékeleme egy gigantikus, ruhakötegből “összegyűrt” labda melyet a sétálóutcán görget végig az átlagember benyomását keltő Sziszüphosz. Aki ismeri Camus művét azért várhatja, aki pedig nem ismeri, most ne hagyja ki.".

A másik előadás, mely szintén Belova-Iacobelli páros nevéhez fűződik és az idei a 10. Színházi Olimpia keretében lesz bemutatva a Hangvilla 3. emeleti stúdiójában, nem más, mint a Tchaïka. A hatvanperces előadásban Csehov A sirály című drámájának világát járjuk be. Ebben a szédítő, álomszerűen elbeszélt, színdarabba ágyazott színdarabban egy színésznő és egy életnagyságú báb kettőse (Tchaїka oroszul sirályt jelent) alkotja a belga-chilei Compagnie Belova-Iacobelli előadását.

Kincső harmadik ajánlása Baro D’evel című előadása, mely szintén a 10. Színházi Olimpia része. Az Agórában látható előadásban két ember és egy pajzsos varjú vezeti egymást egy különös, érzékeny és költői balettben, amelyben minden test nyomot hagy maga után, és amelyben minden történet megíródik.
Kincső elmondta, a fesztiválon minden korosztály megtalálhatja a neki való előadást vagy programpontot.
A teljes program itt olvasható.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. tegnap 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. tegnap 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. 2024. július 20. 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.