Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól

2023. május 14. 18:59
Hamarosan indul a TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál. Május 14-21. között a város a tánc műfajának különleges egyvelegét látja vendégül. Viszont a fesztivál összművészeti jellegű, így senki se lepődjön meg, ha a Kossuth utcán szembejönnek vele például gólyalábasok, Lajkó Félix vagy éppen egy óriás ruhalabda.

Greksza Kincső, a rendezvény háziasszonya közvetlenül a várva várt esemény előtt számolt be arról, mely produkciókat várja igazán, azok különlegességük okán. Mint kifejtette, a fesztivál összművészeti jellegű, és idén több külföldi előadás is érkezik a szokásosnál, mégsem csupán a táncé lesz a főszerep. Koncertekkel, bábszínházi előadásokkal, workshopokkal várják az érdeklődőket, az igazán bátrak még egy közös táncelőadás létrehozásában is részt vehetnek.

Az egyik különlegesség a belga együttes, Compagnie Belova-Iacobelli Sisypholia című kísérőprogramja, mely május tizenhetedikén négy órakor a Kossuth utcán lesz. Hogy miért is izgalmas, Kincső így fogalmazott: "Az előadás fő kellékeleme egy gigantikus, ruhakötegből “összegyűrt” labda melyet a sétálóutcán görget végig az átlagember benyomását keltő Sziszüphosz. Aki ismeri Camus művét azért várhatja, aki pedig nem ismeri, most ne hagyja ki.".

A másik előadás, mely szintén Belova-Iacobelli páros nevéhez fűződik és az idei a 10. Színházi Olimpia keretében lesz bemutatva a Hangvilla 3. emeleti stúdiójában, nem más, mint a Tchaïka. A hatvanperces előadásban Csehov A sirály című drámájának világát járjuk be. Ebben a szédítő, álomszerűen elbeszélt, színdarabba ágyazott színdarabban egy színésznő és egy életnagyságú báb kettőse (Tchaїka oroszul sirályt jelent) alkotja a belga-chilei Compagnie Belova-Iacobelli előadását.

Kincső harmadik ajánlása Baro D’evel című előadása, mely szintén a 10. Színházi Olimpia része. Az Agórában látható előadásban két ember és egy pajzsos varjú vezeti egymást egy különös, érzékeny és költői balettben, amelyben minden test nyomot hagy maga után, és amelyben minden történet megíródik.
Kincső elmondta, a fesztiválon minden korosztály megtalálhatja a neki való előadást vagy programpontot.
A teljes program itt olvasható.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. tegnap 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.