Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már Kárpátalján szolgálnak a lila buszok

2023. május 9. 14:00
Áprilisban konvojban indult el tíz lila színű busz Veszprémből egyenesen az ukrán határ felé, hogy aztán átlépve azt a háború sújtotta országban segítsenek a civil lakosságnak. Az önkormányzat és a V-Busz humanitárius segítségnyújtásával a nálunk már használaton kívüli, ám műszakilag jó állapotú járművek már szolgálatba is álltak Ukrajnában.

Veszprém felajánlásáról a helyi televízió is beszámolt, a riportban Bácskai József, Magyarország ungvári főkonzulja elmondta: még tavaly ősszel fordult hozzájuk az ukrajnai megye vezetése, hogy szükségük lenne buszokra, elsősorban az iskolabuszok pótlására a civil lakosság számára. A konzulátus felvette a kapcsolatot magyarországi városokkal, Veszprém pedig egyből felajánlott összesen tizennégy járművet, amelyekből tíz meg is érkezett már Ukrajnába, a maradék négy pedig júniusban várható majd. Ezek a buszok Veszprém útjain már nem közlekedtek, mióta a szolgáltató lecserélte a flottáját, de műszakilag még alkalmasak az utasok szállítására.

A főkonzul azt is elmondta, ezek közül néhány a keleti régiókba került, de Kárpátalján is maradt jármű, valamint a később érkezők is várhatóan itt szolgálnak majd tovább.

Bácskai József kiemelte, a magyar emberek bizonyságot tettek segítőkészségükről, nem csupán a menekültek befogadásával, hanem az Ukrajnába küldött humanitárius segélyekkel is.

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetője Ungváron elmondta, az átadott buszokat az igények alapján osztják majd szét az ukrán megyék között, néhány a visszafoglalt megyékbe is kerül majd. Elmondta, korábban jelezte már Magyarországnak, hogy humanitárius segélyként munkagépeket, buldózereket, markolókat is szívesen fogadnának.

Az ungvári 21TV-nek nyilatkozó Viktor Szimkánics, Ilosva polgármestere elmondta, örömteli a saját kistérségük számára a veszprémi felajánlás és szeretnék sokáig használni a V-Busz egykori járműveit.

 

A cikkben említett riport itt nézhető meg teljes egészében:

vehir.hu
további cikkek
Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. tegnap 14:43 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.