Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már Kárpátalján szolgálnak a lila buszok

2023. május 9. 14:00
Áprilisban konvojban indult el tíz lila színű busz Veszprémből egyenesen az ukrán határ felé, hogy aztán átlépve azt a háború sújtotta országban segítsenek a civil lakosságnak. Az önkormányzat és a V-Busz humanitárius segítségnyújtásával a nálunk már használaton kívüli, ám műszakilag jó állapotú járművek már szolgálatba is álltak Ukrajnában.

Veszprém felajánlásáról a helyi televízió is beszámolt, a riportban Bácskai József, Magyarország ungvári főkonzulja elmondta: még tavaly ősszel fordult hozzájuk az ukrajnai megye vezetése, hogy szükségük lenne buszokra, elsősorban az iskolabuszok pótlására a civil lakosság számára. A konzulátus felvette a kapcsolatot magyarországi városokkal, Veszprém pedig egyből felajánlott összesen tizennégy járművet, amelyekből tíz meg is érkezett már Ukrajnába, a maradék négy pedig júniusban várható majd. Ezek a buszok Veszprém útjain már nem közlekedtek, mióta a szolgáltató lecserélte a flottáját, de műszakilag még alkalmasak az utasok szállítására.

A főkonzul azt is elmondta, ezek közül néhány a keleti régiókba került, de Kárpátalján is maradt jármű, valamint a később érkezők is várhatóan itt szolgálnak majd tovább.

Bácskai József kiemelte, a magyar emberek bizonyságot tettek segítőkészségükről, nem csupán a menekültek befogadásával, hanem az Ukrajnába küldött humanitárius segélyekkel is.

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetője Ungváron elmondta, az átadott buszokat az igények alapján osztják majd szét az ukrán megyék között, néhány a visszafoglalt megyékbe is kerül majd. Elmondta, korábban jelezte már Magyarországnak, hogy humanitárius segélyként munkagépeket, buldózereket, markolókat is szívesen fogadnának.

Az ungvári 21TV-nek nyilatkozó Viktor Szimkánics, Ilosva polgármestere elmondta, örömteli a saját kistérségük számára a veszprémi felajánlás és szeretnék sokáig használni a V-Busz egykori járműveit.

 

A cikkben említett riport itt nézhető meg teljes egészében:

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.