Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Történelmi koronafotók Veszprémben

2023. május 8. 10:25
Szelényi Károlynak a koronázási jelvényekről készült fotóiból nyílt kiállítás vasárnap a jezsuita templomban.

A kiállítást prof. dr. Pálffy Géza, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője nyitotta meg egy előadással. Ebben a koronázási jelvények veszprémi kapcsolódásairól beszélt: a palást kötődik legközvetlenebbül városunkhoz, hiszen a hagyomány szerint itt készült. Pálffy felhívta a figyelmet arra, hogy a paláston található az államalapító házaspár egyetlen ismert, hiteles kortárs ábrázolása. Ráadásul a palást az egyetlen koronázási kellék, amiről biztosan tudhatjuk, hogy I. István idejében készült. 

Pálffy Géza és Szelényi KárolyPálffy Géza és Szelényi Károly

Érdekesség, hogy a veszprémi püspökök rendszeresen kezükbe vehették a Szent Koronát. A királyt ugyan hagyományosan az esztergomi érsek koronázta, a királynékat azonban Veszprém püspöke. A szertartás részeként a püspök a királyné jobb vállához érintette a koronát – ezzel azt szimbolizálta, hogy feleségként ő a támasza az uralkodónak a kormányzásban. 

A Szent Korona egyetlen alkalommal járt Veszprémben: a második világháború idején, amikor a közelgő szovjet hadsereg elől a Szálasi-kormány elmenekítette Budapestről, rövid ideig itt, a Sziklában őrizték, innen pedig kalandos úton külföldre került, és csak 1978-ban tért haza, amikor az Egyesült Államok visszaadományozta azt Magyarországnak. Ekkor készültek Szelényi fotói a koronázási jelvényekről. 

Pálffy rámutatott, hogy Szelényi 1978-as fotói történeti jelentőségűek. A királyság idején ugyanis a koronázási jelvényeket egy lepecsételt ládában tartották, és csak a koronázás alkalmára vették elő – ekkor is csak a szűk politikai elit láthatta. Ez a magyarázata annak, hogy az évszázadok során csak nagyon kevés hiteles ábrázolás készült róla – a szélesebb közönség először tehát ekkor, Szelényi képein keresztül láthatta az ékszereket.

Ezeket a fotókat láthatjuk a Gizella-napok alatt a Séd-völgyben található jezsuita templomban.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 A faragás tizenkilenc árnyalata A faragás tizenkilenc árnyalata A Bakony és a Balaton-felvidék népi iparművészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Bakonyi Házban a XII. Hagyományőrző Napok keretében. 2024. április 13. 19:55 Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” sport Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” Kammerer Zoltán olimpiai- és világbajnok és Kucsera Gábor világbajnok kajakozók sportkarrieri pályafutásából rendkívül nehéz lenne egy pillanatot kiemelni. A budapesti Allee Bevásárlóközpont mégis megtette egy fotókiállítás keretében, ami a sport fontosságát, valamint az élsportolók megjelenésének hatásait hangsúlyozza. Kucsera és Kammerer a 2006-os szegedi síkvízi kajak-kenu világbajnokság egyik megfeszítő pillanatában láthatóak a kiállítás anyagában, amint a bronzéremért küzdenek. De mi van most a két világklasszis sportolóval? Hogyan élnek ma, miként emlékeznek a történelmi pillanatokra, és milyen útravalót adott számukra a sport? Mit ajánlanának azoknak a fiataloknak, akik most ragadnának lapátot és vágnának bele a kajak-kenu világába? Többek között ezeket a kérdéseket tettük fel Kucsera Gábornak és Kammerer Zoltánnak, akik a fotókiállítás apropóján páros interjút adtak a Vehírnek. 2024. április 15. 21:54 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.