Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-3°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-3°C

Történelmi koronafotók Veszprémben

2023. május 8. 10:25
Szelényi Károlynak a koronázási jelvényekről készült fotóiból nyílt kiállítás vasárnap a jezsuita templomban.

A kiállítást prof. dr. Pálffy Géza, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője nyitotta meg egy előadással. Ebben a koronázási jelvények veszprémi kapcsolódásairól beszélt: a palást kötődik legközvetlenebbül városunkhoz, hiszen a hagyomány szerint itt készült. Pálffy felhívta a figyelmet arra, hogy a paláston található az államalapító házaspár egyetlen ismert, hiteles kortárs ábrázolása. Ráadásul a palást az egyetlen koronázási kellék, amiről biztosan tudhatjuk, hogy I. István idejében készült. 

Pálffy Géza és Szelényi KárolyPálffy Géza és Szelényi Károly

Érdekesség, hogy a veszprémi püspökök rendszeresen kezükbe vehették a Szent Koronát. A királyt ugyan hagyományosan az esztergomi érsek koronázta, a királynékat azonban Veszprém püspöke. A szertartás részeként a püspök a királyné jobb vállához érintette a koronát – ezzel azt szimbolizálta, hogy feleségként ő a támasza az uralkodónak a kormányzásban. 

A Szent Korona egyetlen alkalommal járt Veszprémben: a második világháború idején, amikor a közelgő szovjet hadsereg elől a Szálasi-kormány elmenekítette Budapestről, rövid ideig itt, a Sziklában őrizték, innen pedig kalandos úton külföldre került, és csak 1978-ban tért haza, amikor az Egyesült Államok visszaadományozta azt Magyarországnak. Ekkor készültek Szelényi fotói a koronázási jelvényekről. 

Pálffy rámutatott, hogy Szelényi 1978-as fotói történeti jelentőségűek. A királyság idején ugyanis a koronázási jelvényeket egy lepecsételt ládában tartották, és csak a koronázás alkalmára vették elő – ekkor is csak a szűk politikai elit láthatta. Ez a magyarázata annak, hogy az évszázadok során csak nagyon kevés hiteles ábrázolás készült róla – a szélesebb közönség először tehát ekkor, Szelényi képein keresztül láthatta az ékszereket.

Ezeket a fotókat láthatjuk a Gizella-napok alatt a Séd-völgyben található jezsuita templomban.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán Hybridart Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán A Balaton-felvidékről szóló, több mint 6 méter hosszú kültéri kiállítás eddig sosem látott szemszögből vizsgálja régiónk domborzatát a Három grácia csobogó szomszédságában, a Kossuth utcán. 2023. december 1. 10:35 Törékeny víziók Törékeny víziók Ha San José a Szilícium-völgyben fekszik, akkor Veszprém pedig a Szilikát-völgyben. Nem nagyképűség ezt kijelenteni a térség évtizedes üvegipari hagyományait tekintve, amely a remények szerint akár új lendületet kaphat a jövőben. Erről szól a Városházán megnyílt Víziók című kiállítás is. 2023. november 30. 23:35 Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   2023. november 29. 16:28 Már látogatható a Kővágóörsi Zsinagóga veszprémi kiállítása kultúra Már látogatható a Kővágóörsi Zsinagóga veszprémi kiállítása Csütörtök délután egy rendkívül különleges kiállítás nyílt a Kunszt!-ban: a 200 éves Kővágóörsi Zsinagóga fotókiállítása, melyet a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány elnöke, Jusztin Ádám nyitott meg. 2023. november 10. 6:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.