Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
30°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
30°C

Hogy miért érdekes, mit olvastak az elődeink?

2023. május 6. 20:59
A kérdésre Németh Gábor Padányi Bíró Márton könyvtára című munkája a válasz, ami a sümegi könyvtárjegyzék pontos leírásával mutatja meg, hogy mely olvasmányok járultak hozzá a korabeli társadalom szellemi újjászervezéséhez.

A könyvbemutatónak a Dubniczay-palota adott otthont, a kerekasztal beszélgetést Géczi János József Attila-díjas író vezette. A vendégek között köszönthette Brányi Mária alpolgármestert, Porga Gyula polgármestert, Monok István művelődéstörténészt, könyvtárost, valamint Németh Gábort, a mű íróját.

A könyvet a Kalligram Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ közösen adta ki. A mű Kredics Lászlónak, a Veszprémi Érseki Könyvtár egykori vezetőjének állít emléket, a könyvbe Monok István, a szerkesztő-lektor írt bevezetőt.

Monok IstvánMonok István

Monok úgy beszélt Padányi könyvtáráról, hogy párhuzamot vont a huszonegyedik századi élettel, s azt fejtegette, egyáltalán kinek mennyi ideje van olvasni. Végül választ is adott, szerinte egy emberi életbe összesen ezer könyv fér bele, többet nem képes sem az agyunk, sem pedig az életformánk befogadni.

Monok feltette a kérdést, egyáltalán miért szükséges tudni, milyen könyveket olvastak elődeink? Szerinte a Németh Gábor által írt Padányi Bíró Márton könyvtára nem csupán a bibliotékáját mutatja be, hanem a korszak mentalitását, az emberek gondolkodásmódját is.

Németh Gábor kifejtette, a korabeli egyházi könyvtárak hasonlóak voltak Padányiéhoz, ugyanakkor egy valami rendkívül szembetűnő a szóban forgó gyűjteményről: semmi személyes szál nincsen benne, ebből látszik, hogy Padányi a munkájának élt, a munka volt az élete.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.