Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Dózsaváros német gyökerei felett őrködik az iskola

2023. április 28. 21:18
A német nemzetiségi tagozat fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte pénteken a Dózsa iskola.

“Elődeink jó érzékkel látták meg, hogy a Dózsavárosban még felfedezhetők az itt élő német nemzetiség gyökerei, amiket meg lehetett menteni” – fogalmazott Lengyel Károly igazgató a tagozat alapítására utalva. Huszonöt évvel ezelőtt Eisenbeck István akkori igazgató vezetése alatt jött létre a nemzetiségi tagozat az intézményben, ami azóta is kiemelkedő színvonalon működik.

Lengyel KárolyLengyel Károly

Ezt dicsérte Heilig Ferenc, a Veszprém Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is. Felelevenítette: a rendszerváltás idején a megye hat településén működött német nemzetiségi általánis iskola, ma 25 településen – Veszprémben három intézményben is – találhatunk olyan oktatás, ami a német nyelv mellett a magyarországi németek hagyományait is megismerteti a gyerekekkel. A Dózsában zajló oktatás színvonalát az is bizonyítja, hogy rendszeresen találkozhatunk az itt végzettekkel a Lovassy német tagozatos gimnáziumában is – mutatott rá az elnök. 

Heilig FerencHeilig Ferenc

A tagozat jubileumát egész héten ünnepelték az iskolában: előadást tartott a szekszárdi német színház, táncházat rendeztek, a Laczkó Dezső Múzeum révén múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak. A témahetet csapatvetélkedő zárta, amire a megye több iskolájából is érkeztek versenyzők. Az első helyen a herendiek végeztek, megelőzve Bakonynánát és a szombathelyi Reguly iskola diákjait.

Megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Fertig Erzsébetről, az iskola egykori pedagógusáról, a Német Klub vezetőjéről, akinek több évtizedes kiemelkedő pedagógiai, kulturális és közösségi munkája elismeréseként a polgármester posztumusz Pro Meritis érmet adományozott.  A díjat Hegedűs Barbara alpolgármester adta át Erzsébet testvére, Fertig Miklós számára. 

Fertig Erzsébet tótvázsonyi gyökerekkel rendelkező német nemzetiségi családból származik. Tanulmányait a Dózsa György Általános Iskolában és a Lovassy László Gimnáziumban végezte. Érettségi után – kis kitérővel – útja egykori általános iskolájába vezetett. Hamar elkötelezte magát az oktatás-nevelés területén. Pedagógiai asszisztens és német néptánc oktató képesítést szerzett.

A kultúra kiemelt szerepet képviselt életében: szívesen szervezett műsorokat iskolai és városrészi szinten is. Munkája a német nemzetiségi néptánc oktatásában teljesedett ki. A Dózsa iskolában a német nemzetiségi tagozat megalakulása után 1998-ban létrehozta a „Maiglöckchen” néptánccsoportot. Az ő nevéhez fűződik a repertoár kiépítése, koreográfiák kidolgozása, az autentikus ruhák beszerzése és a ruhatár folyamatos bővítése. A fellépések mellett a néptánccsoport rendszeresen képviselte a Dózsa iskolát minősítéseken is, ahol több alkalommal arany, illetve ezüst díjban részesült. Szerepeltek és öregbítették az iskola, illetve városunk hírnevét városi rendezvényeken, illetve Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is. Céltudatosan építette fel oktató munkáját, lelkesítette a gyerekeket. Kivívta kollégái szeretetét és bizalmát, példamutató munkássága elismeréseként Dózsa-díjban részesült.

Nyugállományba vonulása után is az iskolai élet szereplője maradt. A nemzetiségi néptánccsoportot és az iskolában folyó német nemzetiségi kultúra átadására irányuló törekvést egy pillanatra sem hagyta magára. 
A szívügye a városi Deutschklub volt, melyet már több, mint 10 esztendeje vezetett azzal a céllal, hogy programjaikon keresztül a német nyelvet és kultúrát népszerűsítsék. A klub keretein belül létrehozott egy kórust is, mely a magyarországi német, illetve az anyaországi dalok éneklése mellett kitűnt egyházzenei repertoárjával is. Karvezetőként is siker és elismerés övezte tevékenységét. Erzsi maga is szívesen énekelt, tagja volt a Gizella Nőikarnak. Civil szervezetekben is aktív szerepet vállalt: a „Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület” kiemelkedő munkájáért kitüntetésben részesítette.

Sajnos az életmű befejezetlen maradt, az életút azonban gazdag, sikerekkel teli, mely nyomot hagy mindannyiunk életében.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Autómentes nappal hívták fel a figyelmet a mozgás fontosságára Autómentes nappal hívták fel a figyelmet a mozgás fontosságára Az autómentes napon a diákok belekóstolhattak a sportolás különböző formáiba, s kihirdették a legaktívabb általános- és középiskolát is. 2023. szeptember 22. 13:10 Csomagokkal támogatja az iskolakezdést a Katolikus Karitász Csomagokkal támogatja az iskolakezdést a Katolikus Karitász Az iskolakezdés terheit csökkenti a Katolikus Karitász, akik a főegyházmegyében több mint félezer diáknak segítenek. 2023. szeptember 13. 11:33 Huszadik évfordulóját ünnepli a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara Huszadik évfordulóját ünnepli a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara Ünnepélyes keretek között nyitották meg az új tanévet, az elmúlt évek legsikeresebb felsőoktatási felvételi időszakát koronázta meg a ceremónia, ami egyben központi évnyitó volt. Egyúttal megemlékeztek dr. Gaál Zoltán professzor emeritusról, s felavatták az egyetem korábbi rektorának szobrát. 2023. szeptember 11. 21:43 Jön a Fiatalok Napja, újratöltve fiatalok Jön a Fiatalok Napja, újratöltve Főleg a helyi középiskolásokra alapoznak a közelgő Fiatalok Napján, akik már szervezőként is részt vesznek az idén még több programot kínáló szeptemberi eseményen. Marvel-karakterek, Veszprém mint szabadulószoba, John Wick, sport és beatbox, hogy csak néhány hívószót említsünk az idei kínálatból. 2023. szeptember 12. 16:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.