Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

A Dózsaváros német gyökerei felett őrködik az iskola

2023. április 28. 21:18
A német nemzetiségi tagozat fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte pénteken a Dózsa iskola.

“Elődeink jó érzékkel látták meg, hogy a Dózsavárosban még felfedezhetők az itt élő német nemzetiség gyökerei, amiket meg lehetett menteni” – fogalmazott Lengyel Károly igazgató a tagozat alapítására utalva. Huszonöt évvel ezelőtt Eisenbeck István akkori igazgató vezetése alatt jött létre a nemzetiségi tagozat az intézményben, ami azóta is kiemelkedő színvonalon működik.

Lengyel KárolyLengyel Károly

Ezt dicsérte Heilig Ferenc, a Veszprém Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is. Felelevenítette: a rendszerváltás idején a megye hat településén működött német nemzetiségi általánis iskola, ma 25 településen – Veszprémben három intézményben is – találhatunk olyan oktatás, ami a német nyelv mellett a magyarországi németek hagyományait is megismerteti a gyerekekkel. A Dózsában zajló oktatás színvonalát az is bizonyítja, hogy rendszeresen találkozhatunk az itt végzettekkel a Lovassy német tagozatos gimnáziumában is – mutatott rá az elnök. 

Heilig FerencHeilig Ferenc

A tagozat jubileumát egész héten ünnepelték az iskolában: előadást tartott a szekszárdi német színház, táncházat rendeztek, a Laczkó Dezső Múzeum révén múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak. A témahetet csapatvetélkedő zárta, amire a megye több iskolájából is érkeztek versenyzők. Az első helyen a herendiek végeztek, megelőzve Bakonynánát és a szombathelyi Reguly iskola diákjait.

Megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Fertig Erzsébetről, az iskola egykori pedagógusáról, a Német Klub vezetőjéről, akinek több évtizedes kiemelkedő pedagógiai, kulturális és közösségi munkája elismeréseként a polgármester posztumusz Pro Meritis érmet adományozott.  A díjat Hegedűs Barbara alpolgármester adta át Erzsébet testvére, Fertig Miklós számára. 

Fertig Erzsébet tótvázsonyi gyökerekkel rendelkező német nemzetiségi családból származik. Tanulmányait a Dózsa György Általános Iskolában és a Lovassy László Gimnáziumban végezte. Érettségi után – kis kitérővel – útja egykori általános iskolájába vezetett. Hamar elkötelezte magát az oktatás-nevelés területén. Pedagógiai asszisztens és német néptánc oktató képesítést szerzett.

A kultúra kiemelt szerepet képviselt életében: szívesen szervezett műsorokat iskolai és városrészi szinten is. Munkája a német nemzetiségi néptánc oktatásában teljesedett ki. A Dózsa iskolában a német nemzetiségi tagozat megalakulása után 1998-ban létrehozta a „Maiglöckchen” néptánccsoportot. Az ő nevéhez fűződik a repertoár kiépítése, koreográfiák kidolgozása, az autentikus ruhák beszerzése és a ruhatár folyamatos bővítése. A fellépések mellett a néptánccsoport rendszeresen képviselte a Dózsa iskolát minősítéseken is, ahol több alkalommal arany, illetve ezüst díjban részesült. Szerepeltek és öregbítették az iskola, illetve városunk hírnevét városi rendezvényeken, illetve Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is. Céltudatosan építette fel oktató munkáját, lelkesítette a gyerekeket. Kivívta kollégái szeretetét és bizalmát, példamutató munkássága elismeréseként Dózsa-díjban részesült.

Nyugállományba vonulása után is az iskolai élet szereplője maradt. A nemzetiségi néptánccsoportot és az iskolában folyó német nemzetiségi kultúra átadására irányuló törekvést egy pillanatra sem hagyta magára. 
A szívügye a városi Deutschklub volt, melyet már több, mint 10 esztendeje vezetett azzal a céllal, hogy programjaikon keresztül a német nyelvet és kultúrát népszerűsítsék. A klub keretein belül létrehozott egy kórust is, mely a magyarországi német, illetve az anyaországi dalok éneklése mellett kitűnt egyházzenei repertoárjával is. Karvezetőként is siker és elismerés övezte tevékenységét. Erzsi maga is szívesen énekelt, tagja volt a Gizella Nőikarnak. Civil szervezetekben is aktív szerepet vállalt: a „Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület” kiemelkedő munkájáért kitüntetésben részesítette.

Sajnos az életmű befejezetlen maradt, az életút azonban gazdag, sikerekkel teli, mely nyomot hagy mindannyiunk életében.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 Elkezdődött a Szent István utca felújítása, az autósoknak érdemes a völgyhídon kikerülni a szakaszt útfelújítás Elkezdődött a Szent István utca felújítása, az autósoknak érdemes a völgyhídon kikerülni a szakaszt A város megoldja a csapadékvíz elvezetését, felújítják a járdát, a közvilágítást, felfestik a parkolóhelyeket és persze új burkolatot is kap a Szent István utca közel félkilométeres szakaszon. A nagyobb lezárások jövő héten kezdődnek, a munkákkal pedig szeptemberig végeznek teljesen – tudtuk meg a csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón Hegedűs Barbara alpolgármestertől. 2024. március 21. 16:02 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.