Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Dózsaváros német gyökerei felett őrködik az iskola

2023. április 28. 21:18
A német nemzetiségi tagozat fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte pénteken a Dózsa iskola.

“Elődeink jó érzékkel látták meg, hogy a Dózsavárosban még felfedezhetők az itt élő német nemzetiség gyökerei, amiket meg lehetett menteni” – fogalmazott Lengyel Károly igazgató a tagozat alapítására utalva. Huszonöt évvel ezelőtt Eisenbeck István akkori igazgató vezetése alatt jött létre a nemzetiségi tagozat az intézményben, ami azóta is kiemelkedő színvonalon működik.

Lengyel KárolyLengyel Károly

Ezt dicsérte Heilig Ferenc, a Veszprém Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is. Felelevenítette: a rendszerváltás idején a megye hat településén működött német nemzetiségi általánis iskola, ma 25 településen – Veszprémben három intézményben is – találhatunk olyan oktatás, ami a német nyelv mellett a magyarországi németek hagyományait is megismerteti a gyerekekkel. A Dózsában zajló oktatás színvonalát az is bizonyítja, hogy rendszeresen találkozhatunk az itt végzettekkel a Lovassy német tagozatos gimnáziumában is – mutatott rá az elnök. 

Heilig FerencHeilig Ferenc

A tagozat jubileumát egész héten ünnepelték az iskolában: előadást tartott a szekszárdi német színház, táncházat rendeztek, a Laczkó Dezső Múzeum révén múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak. A témahetet csapatvetélkedő zárta, amire a megye több iskolájából is érkeztek versenyzők. Az első helyen a herendiek végeztek, megelőzve Bakonynánát és a szombathelyi Reguly iskola diákjait.

Megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Fertig Erzsébetről, az iskola egykori pedagógusáról, a Német Klub vezetőjéről, akinek több évtizedes kiemelkedő pedagógiai, kulturális és közösségi munkája elismeréseként a polgármester posztumusz Pro Meritis érmet adományozott.  A díjat Hegedűs Barbara alpolgármester adta át Erzsébet testvére, Fertig Miklós számára. 

Fertig Erzsébet tótvázsonyi gyökerekkel rendelkező német nemzetiségi családból származik. Tanulmányait a Dózsa György Általános Iskolában és a Lovassy László Gimnáziumban végezte. Érettségi után – kis kitérővel – útja egykori általános iskolájába vezetett. Hamar elkötelezte magát az oktatás-nevelés területén. Pedagógiai asszisztens és német néptánc oktató képesítést szerzett.

A kultúra kiemelt szerepet képviselt életében: szívesen szervezett műsorokat iskolai és városrészi szinten is. Munkája a német nemzetiségi néptánc oktatásában teljesedett ki. A Dózsa iskolában a német nemzetiségi tagozat megalakulása után 1998-ban létrehozta a „Maiglöckchen” néptánccsoportot. Az ő nevéhez fűződik a repertoár kiépítése, koreográfiák kidolgozása, az autentikus ruhák beszerzése és a ruhatár folyamatos bővítése. A fellépések mellett a néptánccsoport rendszeresen képviselte a Dózsa iskolát minősítéseken is, ahol több alkalommal arany, illetve ezüst díjban részesült. Szerepeltek és öregbítették az iskola, illetve városunk hírnevét városi rendezvényeken, illetve Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is. Céltudatosan építette fel oktató munkáját, lelkesítette a gyerekeket. Kivívta kollégái szeretetét és bizalmát, példamutató munkássága elismeréseként Dózsa-díjban részesült.

Nyugállományba vonulása után is az iskolai élet szereplője maradt. A nemzetiségi néptánccsoportot és az iskolában folyó német nemzetiségi kultúra átadására irányuló törekvést egy pillanatra sem hagyta magára. 
A szívügye a városi Deutschklub volt, melyet már több, mint 10 esztendeje vezetett azzal a céllal, hogy programjaikon keresztül a német nyelvet és kultúrát népszerűsítsék. A klub keretein belül létrehozott egy kórust is, mely a magyarországi német, illetve az anyaországi dalok éneklése mellett kitűnt egyházzenei repertoárjával is. Karvezetőként is siker és elismerés övezte tevékenységét. Erzsi maga is szívesen énekelt, tagja volt a Gizella Nőikarnak. Civil szervezetekben is aktív szerepet vállalt: a „Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület” kiemelkedő munkájáért kitüntetésben részesítette.

Sajnos az életmű befejezetlen maradt, az életút azonban gazdag, sikerekkel teli, mely nyomot hagy mindannyiunk életében.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Átadták a felújított Mocorgó játszóteret Átadták a felújított Mocorgó játszóteret Szerda délután hivatalosan is átadták a Veszprémvölgyben található Mocorgó játszóteret, amely jelentős korszerűsítésen esett át. tegnap 21:27 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  2024. február 24. 9:14 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' politika 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' Hogyan próbál Magyarország lavírozni a nagyhatalmak különböző érdekei közt és hogyan jöhet ki mégis jól ebből egy ilyen kis ország Európában? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ezekről is beszélt szerda este Veszprémben a Mathias Corvinus Collegium veszprémi képzési központjának előadásán, ahol legújabb, Huszárvágás című könyvét is bemutatta. 2024. február 22. 11:28 Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési keretmegállapodást a két fél, vagyis a Veszprémi Szakképzési Centrum valamint a Veszprémi Érseki Főiskola. 2024. február 21. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.