Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

A tánc nem elitista műfaj, amit ne érthetne bárki

2023. április 29. 11:38
Május 15-21. között rendezik a TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivált, a részletekről péntek délután tartottak sajtótájékoztatót a Pannon Várszínházban.

Jubilál a fesztivál, hiszen pontosan huszonöt évvel ezelőtt volt az első tánc köré szerveződő rendezvény, akkor még a Petőfi Színház volt az anyaintézmény, három év elteltével viszont és azóta is a Pannon Várszínház. Vándorfi László, a teátrum igazgatója huszonöt éve azon dolgozik, hogy évről évre minél színvonalasabb repertoárból választhasson a közönség. A fesztivál még soha nem maradt el, noha nem volt mindig megfelelő anyagi háttér.

A fesztivál idén is törekszik az összművészeti jellegre, és ebben az évben a nemzetköziség hangsúlyosan megmutatkozik, hiszen nyolc külföldi előadás is látható lesz, számos kültéri darabbal. A szervezők még arra is figyeltek, hogy minden korosztály megtalálhassa a neki illő előadást. Vándorfi megköszönte Veszprém város önkormányzatának a támogatást, amely kiemelt fesztiválként kezeli a programot.

Horváth Csaba, a Forte Társulat és a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál művészeti vezetője három évvel ezelőtt került a szervező stábba, noha versenyzőként, később koreográfusként a kezdetektől részt vett a fesztiválon. Kifejtette, a tánc nem valami elitista műfaj, amit csak bizonyos körökben érthetnek, hanem a legbefogadóbb műfaj, ami mindenkinek szól, s nyitott a társművészetek felé.

Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális projektmenedzsere bízik abban, hogy idén is sokan felismerik majd, hogy a kortárs tánc mindenkihez és mindenkinek szól. Kozma András a Nemzeti Színház dramaturgja is részt vett a sajtótájékoztatón, hiszen az EKF mellett a X. Színházi Olimpia is támogatja a fesztivált. Kiemelte, bár az olimpiáról sokaknak a versenyzés jut az eszébe, a színháznál a legfontosabb inkább a találkozás. A fesztivál szakmai tanácsadója Szabó György, a zsűri tagjai: Pongor Ildikó, Fuchs Lívia, Zsótér Sándor, Kerekes Blanka, M. Tóth Géza, Hegyeshalmi László.

A program itt olvasható.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.