Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

Veszprémben is lendítettek egyet a magyar gazdaság kerekén

2023. április 28. 11:48
Koronavírus, háború, infláció, energiaválság… sorban ezek a válságok sújtották a világ valamennyi gazdaságát, köztük a magyarországit is. Erre reagálva hazánk vállalkozói érdekvédelmi szervezetei közösen léptek fel, hogy különböző eszközeikkel segítsék a kkv-szektor tagjait. Ennek egyik állomása volt a csütörtökön Veszprémben megtartott fórum.

A Betekits Hotel konferenciatermét majdnem teljesen megtöltötték a Veszprémből és a környékből érkező kis- és középvállalatok vezetői a „Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!” elnevezésű rendezvény apropóján.

A gazdaságélénkítés céljából életre hívott fórum a KAVOSZ Zrt. és a Portfolio közös szervezésében valósult meg, Veszprém pedig már a harmadik állomása volt.

A kettő szervező közül a Portfolio az ismert hazai gazdasági portál, a KAVOSZ ennél viszont több bemutatást igényel. A szervezetet még 2010-ben hívta életre a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közösen. Tevékenysége a vállalkozók érdekvédelmén túl beruházási hitelekben, lobbierőben és különböző vállalkozásfejlesztési programok szervezésében is kimerül.

Ez utóbbi sorát erősítette a veszprémi rendezvény is, ahol a nyitóbeszédet Krisán László, a VOSZ elnöke tartotta. Felelevenítette a „3É” elvét, amit követnek a szervezetben, és amit még az alapító, Demján Sándor fektetett le. Eszerint a vállalkozókkal való együttműködés azon alapszik, hogy mekkora érdeklődéssel fordulnak egymás felé, mennyire értik meg egymást és milyen érdekek mentén tudnak közösen előre haladni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy meghallgatják egymás problémáit, értelmezik azokat, közösen meghatározzák az azokból kivezető út irányát, az érdekképviselet jegyében pedig a VOSZ segít a döntéshozóknál lobbizni ezért.

Krisán LászlóKrisán László

A köszöntők sorát dr. Markovszky György a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke folytatta. Ő megfogalmazott néhány kritikát is a hazai gazdasági stratégiával kapcsolatban. Többek közt beszélt arról, hogy sokkal nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítani a meglévő úthálózatok és vasútvonalak fejlesztésének, védekezni kellene az elvándorlás ellen, valamint véleménye szerint hasznos lenne a fejlődés szempontjából, ha minden régió reálisabban tekintene a saját helyeztére. Ennél a pontnál megemlítette, hogy Veszprém mérete miatt nem tudja felvenni a versenyt Székesfehérvárral vagy éppen Győrrel, de így is vannak kitörési pontjai, például, ha az intelligens iparra támaszkodik.

Utóbbi kapcsán méltatta a Pannon Egyetem valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum tevékenységét, akik erre a területre építve nevelik ki a jövő szakembereit, ráadásul már a képzés közben a gyakorlati tudást erősítve. Az ő szaktudásuk pedig nem csupán a multik sikerében jelenik meg, hanem a KKV szektorban is, amire valóban büszkének lehet lenni – zárta gondolatait Markovszky György.

Markovszky GyörgyMarkovszky György

A köszöntők sorát Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém vármegyei szervezetének elnöke zárta, aki egyébként egyben a VOSZ alelnöke. Röviden összefoglalta azt a munkát, amit ebben az érdekvédelmi szervezetben végeznek. Megemlítette, hogy számos egyeztetésen ott vannak, amikor a döntéshozók az új jogszabályokon dolgoznak. De ugyanígy a pályázati konstrukciók kialakításánál is igyekeznek képviselni a vállalkozók érdekeit és igényeit.

Gazsi Attila és Markovszky GyörgyGazsi Attila és Markovszky György

Ezen lobbitevékenységen túl kedvezményes hitelkonstrukciókat is kínálnak, valamint hamarosan egy olyan online felületet is beüzemelnek, ahol a vállalkozók könnyen elsajátíthatják a különböző vállalatirányítási szoftverek és internetes felületek működését.

Végezetül kitért a VOSZ kulturális szerepvállalására, ami az évente átadott Prima Primissima díjakban nyilvánul meg.

A veszprémi rendezvény további részében különböző előadásokat hallhattak az érdeklődők, a szünetekben pedig kapcsolati hálójuk megerősítéséért is tehettek egymás körében.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental technológiai vállalat veszprémi gyára idén két kategóriában jutott a döntőbe, valamint elnyerte „Az év gyártási/termelési projektje” kategória díját is, míg a cég budapesti telephelye az elmúlt évtizedben nyújtott teljesítményéért jubileumi oklevélben részesült – közölte közleményében a vállalat. 2024. május 31. 13:00 Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést gazdaság Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést Mit várhatnak a jövőtől a vállalkozások? Ebben a témában szervezett rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Veszprémben kedden. 2024. május 29. 11:35 Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2024. május 15. 10:30 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. 2024. május 13. 22:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.