Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyermekszeretet, emberség és rátermettség – Kováts Sándorra emlékeztek

2023. április 26. 10:11
A Dózsa György Általános Iskola, Ranolder és Pro Urbe díjas igazgatójára, Kováts Sándorra emlékeztek kedd délután az iskolában. Életműve előtt egy emléktábla elhelyezésével és az iskolatörténeti gyűjtemény megnyitásával tisztelegtek.

Az eseményt régi hangfelvételekkel és visszaemlékezésekkel nyitották, ahol elhangzott, hogy a volt tanár-igazgató szellemiségével arculatot teremtett, és aki nem ismerte is tudja, hogy az iskola aranykorát élte irányítása alatt. Volt diákja úgy emlékszik vissza rá: Kováts Sándornak mindenre volt gondja, mégis abszolút tisztelet övezte. Volt pedagógus kollégája pedig az alábbi szavakkal jellemezte: gyermekszeretet, emberség, pedagógusi érzék és rátermettség.

Hegedűs Barbara, alpolgármester elmondta: Kováts Sándor egy legendás pedagógus, akinek hatása generációkon átível és akinek szellemisége még most is átitatja a Dózsa Iskola falait. Az alpolgármester megköszönte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programnak, hogy támogatásukkal hozzájárulnak az ehhez hasonló fontos eseményekhez, melyek közelebb hozzák egymáshoz a városrészek lakóit.

Szauer István tankerületi igazgató nosztalgikus hangulatban köszöntötte a jelenlévőket. Szauer István édesapja és Kováts Sándor ismerték egymást, és úgy emlékezett vissza, a volt igazgató mindig meghallgatott mindenkit, aki hozzáfordult. Abban a korban élt, amikor az igenek még igenek, a nemek pedig nemek voltak. A tankerületi igazgató szerint Kováts Sándornak csak egy titka volt: becsületes, őszinte magyar emberként élt.

Lengyel Károly intézményvezető is megköszönte beszédében az EKF programnak, hogy segítségükkel a Kováts Sándor iskolatörténeti gyűjtemény – innovatív fejlesztésekkel kiegészülve – megvalósulhatott az iskola alagsorában.

Az iskolamúzeum a digitális technika segítségével önállóan is felfedezhető az idelátogató gyermek és felnőtt csoportok számára egyaránt. Elsősorban az általános iskolás korosztály számára az írás, az íróeszközök kialakulását feldolgozó múzeumpedagógiai foglakozás teszi emlékezetessé az Interaktív időutazást a Kováts Sándor iskolatörténeti gyűjteményben. – írják az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat hivatalos honlapján a pályázati együttműködésről.

Veress József nyugalmazott iskolaigazgató és teológus is tiszteletét fejezte ki Kováts Sándor előtt a megemlékezés során. Nemcsak iskolásoknak, hanem mindenki számára ajánlja a gyűjtemény körbejárását. A teólogus kiemelte: a gyűjtemény lényegéből és Kováts Sándor személyéből adódóan nemcsak tárgyi valóság, szellemi, lelki, értelmi többlet is, amely okít és nevel. A gyűjtemény emlékeztet minket a volt igazgató szakmai és emberi példamutatására, határtalan szorgalmára és rendszerezőkészségére. Kováts Sándor iskolát teremtett, az iskolán belül, olyan szakmai műhelyt, amely oktatási és nevelési módszertani tradíciót hozott létre.

Az iskola bejárata mellett helyezték el a Kováts Sándor-emléktáblát, melyet Kováts Péter hegedűművész és családja, Hegedűs Barbara alpolgármester, Szauer István tankerületi igazgató, Lengyel Károly intézményvezető és Veress József teológus leplezett le a nagyközönség előtt.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Ülésezett a Veszprém Városi Idősügyi Tanács Ülésezett a Veszprém Városi Idősügyi Tanács A veszprémi idősügyi tanács évente kétszer ülésezik, a csütörtöki találkozón a nyugdíjasokat érintő költségvetési támogatásokról esett szó.   2024. április 12. 14:47 Veszprémi politikus is felkerült a Fidesz-KDNP EP-listájára választás 2024 Veszprémi politikus is felkerült a Fidesz-KDNP EP-listájára Kiderült, hogy a kormánypártok mely politikusai szerepelnek majd a listán a június 9-ei európai parlamenti választásokon. A listavezető Deutsch Tamás, a huszonegy fő között pedig egy veszprémi politikus is van. 2024. április 11. 14:33 Elkezdődött a Szent István utca felújítása, az autósoknak érdemes a völgyhídon kikerülni a szakaszt útfelújítás Elkezdődött a Szent István utca felújítása, az autósoknak érdemes a völgyhídon kikerülni a szakaszt A város megoldja a csapadékvíz elvezetését, felújítják a járdát, a közvilágítást, felfestik a parkolóhelyeket és persze új burkolatot is kap a Szent István utca közel félkilométeres szakaszon. A nagyobb lezárások jövő héten kezdődnek, a munkákkal pedig szeptemberig végeznek teljesen – tudtuk meg a csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón Hegedűs Barbara alpolgármestertől. 2024. március 21. 16:02 Megkezdődik a Veszprémvölgyi utca felújítása útfelújítás Megkezdődik a Veszprémvölgyi utca felújítása Március 18-án felvonul a kivitelező, és megkezdi a Veszprémvölgyi utca felújítását. Az utcába csak a lakók hajthatnak be a munkálatok ideje alatt. 2024. március 13. 13:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.