Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Visszaszolgáltatni és kölcsönözni is lehet már a könyveket automatával

2023. április 24. 21:37
Rádiófrekvenciás azonosításon (RFID) alapuló szolgáltatásokkal növeli hozzáférhetőségét az Eötvös Károly Megyei Könyvtár.

Szakmai nap keretében mutatták be a megye könyvtárosainak és a sajtónak az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban bevezetett új, rádiófrekvenciás azonosításon alapuló szolgáltatásokat és az ezekre épülő programokat hétfőn.

Baranyai Tamás, a könyvtár igazgatója felelevenítette: a covid miatt felértékelődtek azok a lehetőségek, ahol személyes kontaktus nélkül lehetséges igénybe venni a könyvtári szolgáltatásokat. Ebben nagyot lépett előre a vármegyei könyvtár is az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.  

Kapcsolódó cikk
Zárva a könyvtár? Vigye vissza könyvét!
Többé nem kell a könyvtár nyitvatartásához alkalmazkodni, ha könyvet szeretnénk visszavinni az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Cholnoky lakótelepi Könyvtárába, ugyanis a péntek délelőtt – a könyvtárosok világnapján – átadott Biblioboxba bármikor elhelyezheti lejárt, vagy kiolvasott könyveit.

Ilyen a Cholnoky könyvtárnál telepített visszaváltó automata, amelyben a nap huszonnégy órájában el lehet helyezni a visszaváltandó könyveket. Emellett önkölcsönző rendszert alakítottak ki, valamint egy kölcsönző automatát is elhelyeztek a Komakút téri könyvtár bejáratánál, ahol nyitvatartási időn túl is átvehetők a kölcsönzésre kikért könyvek. A könyvek azonosításához rádiófrekvenciás azonosító technológiát (RFID) használnak, ami azonban nemcsak itt hasznos, hanem az állományvédelmet és ellenőrzést is meggyorsítja.

Az új szolgáltatásokra programsorozatokat is épített a megyei könyvtár: városismereti sétákat szerveznek, illetve Könyvlutri néven egyfajta könyvtári zsákbamacskát vezetnek be a kalandos kedvűeknek. Baranyai Tamás hozzátette: abban bízik, hogy az új szolgáltatásokkal nemcsak az eddigi látogatókat szolgálják ki, hanem újakat is vonzhatnak.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat Miközben sokáig arról lehetett hallani, hogy hanyatlóban a kultúra, a fiatalok nem olvasnak, a legújabb trendek épp az ellenkezőjéről számolnak be: New Yorkban olvasóbulikat rendeznek, a TikTok-nak köszönhetően öt-tíz éve megjelent regények kerülnek fel az eladási listák élére, most pedig a Z generáció a könyvtárakat célozza meg. 2024. február 16. 18:56 A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban nyílt meg a 75 éves Veszprém egyeteme című kiállítás. 2024. január 24. 21:43 Évadnyitó sakkversenyt rendeznek Veszprémben sakk Évadnyitó sakkversenyt rendeznek Veszprémben Az előttünk álló hétvégén sakkversenynek ad majd otthont az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme. A megmérettetésre bárki nevezhet, a rendező 64 Mező SE mindenkit szeretettel vár. 2024. január 10. 10:00 Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet kultúra Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet Megjelent a Veszprém gyerekeknek, melynek egyik célja, hogy az olvasó fiatalokat, elsősorban a negyedik osztályosokat közelebb hozza a városhoz, s hogy Veszprém identitás képző legyen számukra. Csütörtök délután hivatalos keretek között adtak át példányokat helyi iskolák vezetőinek. A kötet két szerzője Tóth Eszter és Berta-Szénási Panna. 2023. november 17. 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.