Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zárva a könyvtár? Vigye vissza könyvét!

2023. április 14. 14:19
Többé nem kell a könyvtár nyitvatartásához alkalmazkodni, ha könyvet szeretnénk visszavinni az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Cholnoky lakótelepi Könyvtárába, ugyanis a péntek délelőtt – a könyvtárosok világnapján – átadott Biblioboxba bármikor elhelyezheti lejárt, vagy kiolvasott könyveit.

A huszonegyedik század kényelmes üzemmódra váltott, érezhető ez az élet számos területén. A könyvtárban sincs ez másképp, többé nem szükséges a személyes kézből kézbe átadás, hiszen, ha a Biblioboxba (könyv visszavevő automata) behelyezett olvasókártyánkat érzékeli a doboz, kinyílik a kisajtó, s már vissza is lehet adni a könyvet. A rendszer csak abban az esetben nyílik ki, ha valóban érvényes az olvasókártya.

Baranyai Tamás az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója ismertette elsőként a szolgáltatást. Egyúttal bejelentette az EKF által támogatott Kaland(könyv)tár projektet, melynek első lépcsője mostantól aktuális: várostörténeti sétára invitálják a diákokat, hogy jobban megismerjék a helyet, ahol élnek, tanulnak. A feladat, hogy egy, a könyvtár által megalkotott füzetet kitöltsék, s eljuttassák az intézmény részére. Decemberben az eredményhirdetésre is sor kerül, ahol a beküldők között értékes nyereményeket sorsolnak ki. Az első séta a Cserhát vársorész és a Buhim-völgy területére kalauzolja az érdeklődőket. A füzetben szakirodalmi ajánló is szerepel, segítve ezzel a füzet kitöltését.

Halmay Gábor, a Közjóléti Bizottság elnöke is köszöntötte a megjelenteket, s úgy fogalmazott, szimbolikus, hogy a könyvtárosok világnapján együtt vannak az intézmény dolgozói, fenntartói, valamint a használói. Gratulált a Biblioboxhoz, s minél több olvasásra buzdította a megjelent diák olvasókat.

Szóllás Péter, a Kulturális Innovációs Minisztérium Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője elmondta, az új trendeknek meg kell felelni, s a hagyományos szolgáltatásokon túlmutatót alkotni, hogy az olvasás minél népszerűbb legyen. A sajtótájékoztatón Oros Sándor, a könyvtár szervezési igazgatóhelyettese is résztvett. 

A rendezvényen Horváth Gergő gitáros előadásával emelte a rendezvény fényét.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. ma 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. tegnap 21:51 Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol, de van egy érdekes csavar a történetben. Cikkünkben eláruljuk, hogy kik is ők valójában, miért kerültek ki az utcára, miért pont ilyen színben, és miért pont ezekre a helyekre. 2023. szeptember 29. 22:10 Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében Veszprém Megyei Jogú város Önkormányzata, mint projektgazda sikeresen valósította meg „Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése” című projektjét, 2,382 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.   2023. szeptember 29. 22:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.