Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
27°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
27°C

Úszó vb: huszonhárom versenyző indulása már biztos

2023. április 24. 8:26 // Forrás: MTI
Jelenleg 23 tagú a fukuokai úszó-világbajnokságra kijelölt magyar medencés válogatott. A Balaton ÚK Veszprém két klasszisa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid ott van a keretben.

A MÚSZ elnöksége elfogadta Sós Csaba szövetségi kapitány előterjesztését, így a szombaton, Kaposváron véget ért 125. országos bajnokság után 12 férfi és 11 női úszó részvétele vált biztossá.

Az olimpiai bajnok, világrekorder Milák Kristóf és az Európa-bajnok Kós Hubert egyformán négy számban szerzett indulási jogot, a nyíltvízen olimpiai ezüstérmes, világbajnok Rasovszky Kristóf pedig akár három rajtot is bevállalhat az első hét sósvízi számai után - legalábbis a fukuokai vb-csapat "alapját" képező védettségi listán az ő nevük szerepel a legtöbbször a MÚSZ hétfői tájékoztatása szerint. A nőknél az Európa-bajnok Mihályvári-Farkas Viktória és Késely Ajna három-három távon teljesítette a szintet.

Sós Csaba szövetségi kapitány hangsúlyozta: a jelenlegi névsorban szereplők biztos indulók valamennyi megjelölt távon. Őket már kiütni nem lehet, csupán csatlakozni hozzájuk, vagy helyükre lépni, ha valamelyik számot nem vállalják. Ahol még csak egy versenyző úszott szintet, vagy mindkét hely üres, ott júniusig van lehetőség a fukuokai kvalifikáció teljesítésére.

Fotó: MTI/Derencsényi IstvánFotó: MTI/Derencsényi István

A védettséget élvező versenyzők között akadnak tapasztalt úszók, így a nyáron 35. születésnapját ünneplő Verrasztó Dávid, illetve a Cseh László sporttörténelmi rekordját beállítani szándékozó, 10. nagypályás világbajnokságára készülő Jakabos Zsuzsanna.

Újonc a férfiaknál az 50 háton junior Eb-érmes Székely Áron, továbbá Zombori Gábor, aki olimpián már indult, de vb-n még nem, illetve a nyíltvízen a váltóval tavaly érmes Betlehem Dávid a medencében debütál majd. A hölgyeknél Flück Nóra és Szabó-Feltóthy Eszter szintén első világbajnokságára készülhet.

Sós Csaba vasárnap este az M4 Sport Sport7 című műsorában már ismertette az előzetes névsort. A szakember megjegyezte, a 4x100 és 200 méteres férfi gyorsváltók esetében még gondolkodik plusz versenyzőn, utóbbiban ugyanis nem feltétlenül szeretné, ha Milák Kristófnak a programja mellett még az előfutamban is vízbe kellene ugrania.    

A szövetségi kapitány előterjesztése a világbajnoki csapat összetételére:

50 m gyors
férfiak
: Szabó Szebasztián                        
nők: Senánszky Petra

100 m gyors
Milák Kristóf, Németh Nándor

200 m gyors
Milák Kristóf, Németh Nándor                                                          
Pádár Nikolett, Késely Ajna

400 m gyors
Rasovszky Kristóf, Holló Balázs                                                       
Késely Ajna, Fábián Bettina

800 m gyors
Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf                                                     
Késely Ajna, Mihályvári-Farkas Viktória

1500 m gyors
Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid                                                     
Mihályvári-Farkas Viktória, Flück Nóra

50 m pillangó
Szabó Szebasztián

100 m pillangó
Milák Kristóf
Kós Hubert

200 m pillangó
Milák Kristóf, Márton Richárd                                                        
Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna

50 m hát
Székely Áron

100 m hát
Kovács Benedek
Kós Hubert

200 m hát
Kovács Benedek, Kós Hubert                                                   
Burián Katalin, Szabó-Feltóthy Eszter

200 m vegyes
Kós Hubert, Zombori Gábor
Sebestyén Dalma

400 m vegyes
Holló Balázs, Verrasztó Dávid                                                       
Mihályvári-Farkas Viktória, Jakabos Zsuzsanna

vehir.hu
további cikkek
Több mint tízezren átúszták a Balatont! Balaton-átúszás Több mint tízezren átúszták a Balatont! A tavalyinál is többen, 11 ezren vettek részt a 42. Lidl Balaton-átúszáson vasárnap Révfülöp és Balatonboglár között. A szombati rossz idő miatt egy nappal elhalasztották a rajtot, vasárnap kora reggel tökéletes körülmények fogadták az indulókat, később azonban megélénkült a szél, ami fokozott figyelmet követelt meg az úszóktól és a szervezőktől is. Dél körül nagyjából egy órára a rajtot is fel kellett függeszteni, a legfontosabb szempont a biztonság volt! Profi versenyzők is rajthoz álltak, de szokás szerint nagy többségben voltak a szabadidő-sportolók, akik nem az órával vagy egymással versengtek, hanem fő céljuk az volt, hogy felejthetetlen élménnyel gazdagodjanak.  2024. július 21. 19:26 Elrajtolt a Balaton-átúszás! Balaton-átúszás Elrajtolt a Balaton-átúszás! Vasárnap reggel elkezdődött a 42. Lidl Balaton-átúszás. Az első indulók – köztük a junior úszóválogatott tehetségei – pontban hét órakor rajtoltak Révfülöpről, hogy teljesítsék az 5,2 kilométeres távot. Az eseményt az eredeti tervek szerint szombaton rendezték volna, de a bizonytalan időjárás miatt egy nappal el kellett halasztani. Vasárnap közel ideális körülmények várták az indulókat, rajtolni 12 óráig lehet, a szervezők 11 és fél ezer nevezőt várnak.  2024. július 21. 9:54 Vasárnap rendezik a Balaton-átúszást Balaton-átúszás Vasárnap rendezik a Balaton-átúszást Vasárnap rendezik meg a szombatra tervezett, Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást. 2024. július 19. 13:44 Balaton-átúszás: Lezárták a nevezést! Balaton-átúszás Balaton-átúszás: Lezárták a nevezést! Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést. 2024. július 17. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.