Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyarországon a német nem is annyira idegen nyelv

2023. április 22. 11:52
Veszprémben rendezték meg a német nyelv ünnepe, a Wunderbar fesztivál országos záró gáláját pénteken.

A Wunderbar fesztivált tavaly hívták életre a három németajkú ország, Németország, Ausztria és Svájc budapesti nagykövetségei a német nyelvtanulás és a német kultúra népszerűsítésére. Az országos rendezvénysorozathoz a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a társintézmények is csatlakoztak: többek között flashmobot rendeztek a Kossuth utcán, könyvbemutatót a Németházban, és számos kisebb programelemet az iskolákban. A fesztivált végül pénteken egy ünnepi gálával zárták az Agórában.

A gálán megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Fertig Erzsébetről, aki a Dózsa iskola pedagógusaként és a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub és a klub kórusának vezetőjeként  sokat tett a nemzetiségi identitás erősítéséért és a közösség építéséért. 

Jean-François ParozJean-François Paroz

A gála közönségét Jean-François Paroz, Svájc nagykövete köszöntötte, aki a német mint idegen nyelv tanulásáról beszélt. Hogy a nyelvtanulás miként segíthet a karrierépítésben, arra tréfálkozva önmagát hozta fel példaként: francia anyanyelvűként ő is idegen nyelvként tanulta a németet, ami fontos lehetőséget jelentett pályafutásában, hiszen enélkül nem képviselhetné Svájcot diplomataként, nagykövetként pedig végképp nem. Megjegyezte: 

Magyarország számára a német nem is számít teljesen idegen nyelvnek, hiszen jelentős német kisebbség él az országban, rajtuk keresztül a német nyelv része a magyar kultúrának is, illetve európai polgárként a kontinens egyik legjelentősebb nyelvének ismerete az európai identitást is erősíti. 

Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója is a német nyelvtanulást propagálta, ami előnyünkre válik szakmai pályafutásunk során és segít jobban megérteni a világot. A külföldi német iskolák hálózatát összefogó intézet, a ZFA munkatársa, Heike Neyens köszönetet mondott a szervezőknek a fesztiválért végzett munkájukért.

Brányi MáriaBrányi Mária

Házigazdaként Brányi Mária alpolgármester üdvözölte a vendégeket. Hangsúlyozta: Európa erejét a nemzeti nyelv és kultúra ápolása, valamint az eltérő kultúrák megismerése és a nyitottság adják. A Wunderbar fesztivál erényének nevezte, hogy a német nyelvet az évszázadok óta itt élő magyarországi német kisebbség kultúráján és hagyományain keresztül mutatja be.

A gálán bemutatkoztak a város német nemzetiségi közösségei. Színpadra léptek a Botev, a Dózsa, a Gyulaffy általános iskolák valamint a Lovassy László Gimnázium diákjai, a gyulafirátóti német tánccsoport és kórus, a Deutschklub kórusa, és harmonikán játszott Cziráki Bálint.  

Az ünnepség végén átadták a német nemzetiségi fotópályázat díjait is, amelyben több korosztályban, egyéni és csoportos kategóriákban is elismeréseket adtak át a legjobbaknak. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.