Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hatodik alkalommal szól a lelkekhez a Veszprémi Petőfi Színház

2023. április 21. 11:30
Csütörtök délután elkezdődött a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől lélekig fesztiválja, ami idén már hatodik alkalommal szerepel a veszprémi kiemelt rendezvények sorában. A koncepció idén sem változott, miszerint a színház gyógyító erejével szeretnének reflektálni a világban zajló kihívásokra, viszont 2023-ban az eddigiekhez képest is jóval több kulturális eszközzel, már nemzetközi összművészeti fesztivállal jelentkezik a veszprémi kőszínház. A megnyitón egy videóklip is debütált, ami minden veszprémi szívét megdobogtathatja.

Csütörtök délután a Petőfi színház előtti téren tartották a megnyitóját a négynapos Lélektől lélekig fesztiválnak. Ez az esemény nem számít újkeletűnek a veszprémi fesztiválok sorában, idén már hatodik alkalommal szervezi meg a színház, viszont többek közt az Európa Kulturális Fővárosa programnak (EKF) is köszönhetően kiléphetett a nemzetközi porondra, miközben a kínálata is több művészeti ágat felkarol.

Az ünnepélyes megnyitón először Oberfrank Pál, a Petőfi színház Kossuth-díjas igazgatója köszöntötte a téren megjelenteket, többek közt a Lengyelországból érkezett Lublini Színterápia Alapítvány tagjait és a szlovákiai Divadlo z Pasaze Közösségi Színházat, akik a nemzetközi vonalat képviselik a fesztiválon.

Az igazgató szavai után Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: minden ember hordozza a maga keresztjét, és mindenki más, hiszen nem vagyunk egyformák. A színház feladata pedig a segítség. Segítség, hogy a közönség is megfelelően tudjon reflektálni a világ kihívásaira, amiből bőven akad manapság.

Erre épül a Lélektől lélekig fesztivál is, de nem ez az egyetlen olyan megmozdulása a Petőfi színháznak, ami a társadalmi szerepvállalást erősíti. A színházban ugyanis több olyan alkalmazott is dolgozik, akik valamelyik hátrányos helyzetű csoporthoz tartoznak, esetleg fogyatékkal élik az életüket, számukra a színház a mindennapi élet boldogulásában is segít, emelte ki Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A Lélektől lélekig fesztivál keretében nyílt meg az a kiállítás is a színház előcsarnokában, ami szintén az EKF gondozásában megvalósult „Otthonra találni a művészetben” projekt eredményeit mutatja be, amikor hajléktalanok művészetterapeuta segítségével készítettek különböző képzőművészeti alkotásokat, ezzel sajátos módon gazdagítva a város kulturális értékeit.

A színházi vezetők után Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója mondta el gondolatait. Ezek alapján az EKF programban már a kezdetek óta követik a színház különböző kezdeményezéseit, amelyek tökéletesen illeszkednek a kulturális főváros program célkitűzéseihez, ahol kiemelt szerepet kap a társadalmi szerepvállalás és a közösségépítés. 

Porga Gyula polgármester felidézte azt, amikor hat évvel ezelőtt útjára indult a Lélektől lélekig fesztivál. Ez mindig egy izgalmas esemény, hogy az új koncepciónak van-e létjogosultsága a közösség életében. A Lélektől lélekig már a kezdetek kezdetén bizonyította ezt, mondta a polgármester, aki megköszönve a szervezők munkáját külön kitért rá, hogy mindezt a színház az alaptevékenységén túl végzi.

A beszédek után több színpadi produkció is színesítette a nyitóünnepséget. Felléptek a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió növendékei, valamint a Petőfi Ifjak Akadémia tehetségei a Petőfi színház színművészeivel közös produkciójukban.

Végezetül a Petőfi színház gondozásában bemutatták a „Nem megyek én innen sehova” című dalhoz készült klipet, amiben több városi közéleti és kulturális szereplő is megjelenik, témájában pedig a Veszprémhez tartozást és a lokálpatriotizmust dolgozza fel, miközben Vastag Tamással az élen éneklik az ismert sorokat.

 

A hatodik Lélektől lélekig fesztivál egészen vasárnapig tart, a programokról pedig az alábbi összesítőben lehet tájékozódni.

Hajas Bálint
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 Felavatták a Bakody-Benczédi Barátságpadot Felavatták a Bakody-Benczédi Barátságpadot A Veszprémi Petőfi Színház épülete előtt adták át a Mindent meg lehet beszélni Bakody-Benczédi Barátságpadot, tisztelegve ezzel is Bakody József és Benczédi Sándor előtt. 2024. június 6. 11:21 Trianoni megemlékezés: Oberfrank Pál a magyarság mibenlétéről beszélt Trianoni megemlékezés: Oberfrank Pál a magyarság mibenlétéről beszélt Június negyedikén, pontosan fél ötkor kezdődött meg az Óváros téren az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának 104. évfordulójáról szóló megemlékezés. Magyarország elvesztette területének több mint kétharmadát. 2024. június 5. 11:20 A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban Kedd délután hivatalosan is bejelentették a következő, 2024/2025-ös évad előadásait. Ismét izgalmas repertoárral készül a teátrum, de a kialakult igény miatt nagyon sok korábbi előadás is műsoron marad. Nagy-Kálózy Esztert is láthatjuk majd, csak úgy, mint Őze Áron rendezését. 2024. május 7. 22:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.