Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hatodik alkalommal szól a lelkekhez a Veszprémi Petőfi Színház

2023. április 21. 11:30
Csütörtök délután elkezdődött a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől lélekig fesztiválja, ami idén már hatodik alkalommal szerepel a veszprémi kiemelt rendezvények sorában. A koncepció idén sem változott, miszerint a színház gyógyító erejével szeretnének reflektálni a világban zajló kihívásokra, viszont 2023-ban az eddigiekhez képest is jóval több kulturális eszközzel, már nemzetközi összművészeti fesztivállal jelentkezik a veszprémi kőszínház. A megnyitón egy videóklip is debütált, ami minden veszprémi szívét megdobogtathatja.

Csütörtök délután a Petőfi színház előtti téren tartották a megnyitóját a négynapos Lélektől lélekig fesztiválnak. Ez az esemény nem számít újkeletűnek a veszprémi fesztiválok sorában, idén már hatodik alkalommal szervezi meg a színház, viszont többek közt az Európa Kulturális Fővárosa programnak (EKF) is köszönhetően kiléphetett a nemzetközi porondra, miközben a kínálata is több művészeti ágat felkarol.

Az ünnepélyes megnyitón először Oberfrank Pál, a Petőfi színház Kossuth-díjas igazgatója köszöntötte a téren megjelenteket, többek közt a Lengyelországból érkezett Lublini Színterápia Alapítvány tagjait és a szlovákiai Divadlo z Pasaze Közösségi Színházat, akik a nemzetközi vonalat képviselik a fesztiválon.

Az igazgató szavai után Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: minden ember hordozza a maga keresztjét, és mindenki más, hiszen nem vagyunk egyformák. A színház feladata pedig a segítség. Segítség, hogy a közönség is megfelelően tudjon reflektálni a világ kihívásaira, amiből bőven akad manapság.

Erre épül a Lélektől lélekig fesztivál is, de nem ez az egyetlen olyan megmozdulása a Petőfi színháznak, ami a társadalmi szerepvállalást erősíti. A színházban ugyanis több olyan alkalmazott is dolgozik, akik valamelyik hátrányos helyzetű csoporthoz tartoznak, esetleg fogyatékkal élik az életüket, számukra a színház a mindennapi élet boldogulásában is segít, emelte ki Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A Lélektől lélekig fesztivál keretében nyílt meg az a kiállítás is a színház előcsarnokában, ami szintén az EKF gondozásában megvalósult „Otthonra találni a művészetben” projekt eredményeit mutatja be, amikor hajléktalanok művészetterapeuta segítségével készítettek különböző képzőművészeti alkotásokat, ezzel sajátos módon gazdagítva a város kulturális értékeit.

A színházi vezetők után Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója mondta el gondolatait. Ezek alapján az EKF programban már a kezdetek óta követik a színház különböző kezdeményezéseit, amelyek tökéletesen illeszkednek a kulturális főváros program célkitűzéseihez, ahol kiemelt szerepet kap a társadalmi szerepvállalás és a közösségépítés. 

Porga Gyula polgármester felidézte azt, amikor hat évvel ezelőtt útjára indult a Lélektől lélekig fesztivál. Ez mindig egy izgalmas esemény, hogy az új koncepciónak van-e létjogosultsága a közösség életében. A Lélektől lélekig már a kezdetek kezdetén bizonyította ezt, mondta a polgármester, aki megköszönve a szervezők munkáját külön kitért rá, hogy mindezt a színház az alaptevékenységén túl végzi.

A beszédek után több színpadi produkció is színesítette a nyitóünnepséget. Felléptek a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió növendékei, valamint a Petőfi Ifjak Akadémia tehetségei a Petőfi színház színművészeivel közös produkciójukban.

Végezetül a Petőfi színház gondozásában bemutatták a „Nem megyek én innen sehova” című dalhoz készült klipet, amiben több városi közéleti és kulturális szereplő is megjelenik, témájában pedig a Veszprémhez tartozást és a lokálpatriotizmust dolgozza fel, miközben Vastag Tamással az élen éneklik az ismert sorokat.

 

A hatodik Lélektől lélekig fesztivál egészen vasárnapig tart, a programokról pedig az alábbi összesítőben lehet tájékozódni.

Hajas Bálint
további cikkek
Olasz dallamokkal érkezett a Veszprémi Petőfi Színház legújabb bemutatója Olasz dallamokkal érkezett a Veszprémi Petőfi Színház legújabb bemutatója A Veszprémi Petőfi Színház huszonkilencedikén mutatta be az Anconai szerelmeseket, a Jászai Mari-díjas Forgács Péter rendezésében. Olaszország, Ancona, mámorító tavasz, szerelem, pikáns humor és gyönyörű örökzöld olasz dallamok – ezekkel a hívószavakkal invitálják a szórakozni vágyókat. 2023. szeptember 30. 11:42 A boldogság évadát nyitotta meg a Veszprémi Petőfi Színház színház A boldogság évadát nyitotta meg a Veszprémi Petőfi Színház A 2023/24-es színházi évad a boldogság jelzőt kapta, szerda délután hivatalosan és ünnepélyesen is megnyitották az új évadot a Veszprémi Petőfi Színházban. 2023. augusztus 25. 11:47 Operettektől zengett a vár – négy napig lesz főszerepben a műfaj színház Operettektől zengett a vár – négy napig lesz főszerepben a műfaj Elindult a VI. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál. A nyitó eseményt a várban rendezték meg, ahol zenés műsorokkal várták az érdeklődőket, majd onnan közösen sétált át mindenki a színházhoz, természetesen az út alatt sem hagyták produkciók nélkül a közönséget. 2023. június 16. 10:59 A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál A Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál hatéves történetében első alkalommal saját bemutatóra is készül a Veszprémi Petőfi Színház társulata, méghozzá a Csárdáskirálynővel. Június 15-18. között tehát az operetté lesz a főszerep. 2023. május 17. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.