Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C

Harminc éve indult újra a Davidikum története

2023. április 17. 22:16
Közös ünnepléssel emlékeztek meg a veszprémi Davidikum középiskolás lakói és nevelői arról, hogy éppen harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltás után kezdődött el újra az egyház égisze alatt a kollégiumi élet az intézményben. Az ünnepségen egykori lakók is jelen voltak, akik felelevenítettek vicces, olykor tanulságos élményeket is.

A veszprémi Davidikum történetét sokan csak a rendszerváltás után számolják, holott valójában 195 éve van jelen Veszprémben. Alapjait még Zsolnai Dávid, egykori veszprémi püspök tette le, akkor még árvaháznak szánta és saját vagyonából építette meg. Neve is innen, Szent Dávidtól származik.

Zsolnai hagyatékát gondozva később a szegény sorban élő veszprémi gyermekek gondozását és oktatását végezték az épületben, ez oktatási tevékenység még a szocialista államosítás alatt is megmaradt. A rendszerváltás után aztán Szendi József, akkori érsek kérvényezte, hogy az intézmény kerüljön kerüljön vissza az egyház gondozásába, ez 1993-ban meg is történt, innentől számolják a Davidikum „újkori” történetét.

Ezt a történeti áttekintést hétfőn kora este a kollégium mostani lakói is megismerhették, amikor az intézményben megtartották a születésnapi ünnepségüket, amelyen jelen volt Udvardy György érsek is, Halmay Gábor, önkormányzati képviselő, valamint az egykori és mostani nevelők, intézményvezetők és dikákok is.

Az összegyűlteket Halmay Gábor köszöntötte, aki elmondta, ő maga is hat évet járt a Padányi Gimnáziumba, így neki is személyes élményei vannak a Davidikumról. Mostani szerepében, mint a városrész önkormányzati képviselője pedig azon dolgozik, hogy azonos keresztény értékrend alapján fejlesszék tovább a térséget, ebben pedig kiemelt szerep jut az egyházi intézményeknek is.

Az ünnepségen ezután a Davidikum mostani lakói közül is felléptek zenés előadással, valamint Szabó Dániel személyében egy egykori itt lakó diák is megosztotta élményeit a jelenlévőkkel, amelyek között voltak vicces, a harminc évvel ezelőtti középiskolás életet bemutató anekdoták is.

A jelenlévők végül tortával ünnepelték meg a kerek évfordulót.

Portálunknak nyilatkozatott Dobosné Burján Adrienn, a Davidikum jelenlegi igazgatója is. Ő elmondta, hogy jelenleg 95 kollégistájuk van, ők javában a Veszprémi Főegyházmegye területéről érkeztek ide – a Veszprémi Főegyházmegye határai túlnyúlnak a közigazgatási határokon, így több vármegyét is jelent ez egyszerre – de vannak határon túli magyar kollégisták is, akik valamelyik veszprémi középiskolában tanulnak.

Az igazgató elmondta, rendszeresen szerveznek tanulmányi kirándulásokat, pályaorientációs programokat, de nagyon népszerűek a házi csocsóbajnokságok és pimpong-mérőzések is. A nevelők pedig végig a közösségépítésre és a hagyományőrzésre helyezik a hangsúlyt a Davidikumban, tette hozzá az igazgató.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. tegnap 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. tegnap 14:53 Pedagógusnak lenni egy életen át közélet Pedagógusnak lenni egy életen át Csütörtökön tartotta az önkormányzat az éves emlékdiploma ünnepséget, melyet azoknak a tiszteletreméltó pedagógusoknak rendeztek, akik oklevelüket ötven, hatvan, sőt hetven éve szerezték meg és harminc éven át pedagógusként dolgoztak.   tegnap 12:08 Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. 2023. november 30. 14:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.