Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Harminc éve indult újra a Davidikum története

2023. április 17. 22:16
Közös ünnepléssel emlékeztek meg a veszprémi Davidikum középiskolás lakói és nevelői arról, hogy éppen harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltás után kezdődött el újra az egyház égisze alatt a kollégiumi élet az intézményben. Az ünnepségen egykori lakók is jelen voltak, akik felelevenítettek vicces, olykor tanulságos élményeket is.

A veszprémi Davidikum történetét sokan csak a rendszerváltás után számolják, holott valójában 195 éve van jelen Veszprémben. Alapjait még Zsolnai Dávid, egykori veszprémi püspök tette le, akkor még árvaháznak szánta és saját vagyonából építette meg. Neve is innen, Szent Dávidtól származik.

Zsolnai hagyatékát gondozva később a szegény sorban élő veszprémi gyermekek gondozását és oktatását végezték az épületben, ez oktatási tevékenység még a szocialista államosítás alatt is megmaradt. A rendszerváltás után aztán Szendi József, akkori érsek kérvényezte, hogy az intézmény kerüljön kerüljön vissza az egyház gondozásába, ez 1993-ban meg is történt, innentől számolják a Davidikum „újkori” történetét.

Ezt a történeti áttekintést hétfőn kora este a kollégium mostani lakói is megismerhették, amikor az intézményben megtartották a születésnapi ünnepségüket, amelyen jelen volt Udvardy György érsek is, Halmay Gábor, önkormányzati képviselő, valamint az egykori és mostani nevelők, intézményvezetők és dikákok is.

Az összegyűlteket Halmay Gábor köszöntötte, aki elmondta, ő maga is hat évet járt a Padányi Gimnáziumba, így neki is személyes élményei vannak a Davidikumról. Mostani szerepében, mint a városrész önkormányzati képviselője pedig azon dolgozik, hogy azonos keresztény értékrend alapján fejlesszék tovább a térséget, ebben pedig kiemelt szerep jut az egyházi intézményeknek is.

Az ünnepségen ezután a Davidikum mostani lakói közül is felléptek zenés előadással, valamint Szabó Dániel személyében egy egykori itt lakó diák is megosztotta élményeit a jelenlévőkkel, amelyek között voltak vicces, a harminc évvel ezelőtti középiskolás életet bemutató anekdoták is.

A jelenlévők végül tortával ünnepelték meg a kerek évfordulót.

Portálunknak nyilatkozatott Dobosné Burján Adrienn, a Davidikum jelenlegi igazgatója is. Ő elmondta, hogy jelenleg 95 kollégistájuk van, ők javában a Veszprémi Főegyházmegye területéről érkeztek ide – a Veszprémi Főegyházmegye határai túlnyúlnak a közigazgatási határokon, így több vármegyét is jelent ez egyszerre – de vannak határon túli magyar kollégisták is, akik valamelyik veszprémi középiskolában tanulnak.

Az igazgató elmondta, rendszeresen szerveznek tanulmányi kirándulásokat, pályaorientációs programokat, de nagyon népszerűek a házi csocsóbajnokságok és pimpong-mérőzések is. A nevelők pedig végig a közösségépítésre és a hagyományőrzésre helyezik a hangsúlyt a Davidikumban, tette hozzá az igazgató.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.