Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

KÉSZ fórum: harmóniában Istennel, a hazával és a családdal

2023. április 17. 15:25
Isten, haza, család – Ezek voltak a hívószavak a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által szervezett fórumnak, aminek Veszprém adott otthont múlt héten, célja pedig, hogy világi témákat dolgozzanak fel keresztény szemüvegen keresztül. Az eseményen elsősorban világnézeti szempontból és nem szakrálisan képviseltette magát a kereszténység, így pedig számos gyakorlati jellegű vélemény és hétköznapi megoldás is elhangzott.

Az eseménysorozat még tavaly ősszel indult, azóta több alkalommal, több helyszínen találkoztak azok a keresztény értelmiségiek, akik fontosnak tartják, hogy a mai társadalom kihívásaira, jelenségeire reflektáljanak, első körben úgy, hogy egymással vitatják meg a legégetőbb kérdéseket.

Így került terítékre korábban például az oktatás, az egészségügy, az Európai Unió, most pedig Veszprémben az Isten – haza – család hármasa.

A Megyeháza Szent István-termében tartott fórumon számos helyi közéleti szereplő is képviseltette magát a közönség soraiban, így ott volt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter, Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, de Udvardy György, érsek is, valamint számos intézmény- és cégvezető, valamint környékbeli polgármester is.

A pódiumon Papp Miklós görögkatolikus pap, morálteológus, Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára és Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke léptek ki, akik egymással egy kerekasztalbeszélgetés formájában vesézték ki a fórum témáját.

Elhangzott, hogy e három tényező – azaz az istenkapcsolat, a haza és a család – csak akkor tud igazán hatékonyan érvényesülni egy ember életében, ha egymással harmóniában vannak, tehát nem szétválaszthatók. Viszont, ha bármelyik is megbicsaklik, az hatással van a többire, konfliktusokhoz vezethet, ami világszinten akár háborút is kirobbanthat, reflektáltak a beszélgetés résztvevői az ukrajnai eseményekre.

A fórumon kritikát is megfogalmaztak magukkal szemben a résztvevők, miszerint hiba beskatulyázni kizárólag konzervatív burokba a keresztény embert. Egy keresztény ember is lehet, sőt törekednie kell rá, hogy nyitott és elfogadó legyen a világ felé, ezek pedig a liberalizmus klasszikus értékei. Ezen a ponton viszont aláhúzták a beszélgetőtársak, hogy amikor a liberalizmus jótékony értékeiről beszélnek, akkor a klasszikus liberalizmusra gondolnak, nem a mai PC-világ valóságtól elrugaszkodott nézeteiről, amit diktatórikus módon próbálnak a társadalmakra ráerőltetni és amely elvből elutasítja a kereszténységet.

Ugyanide kapcsolódva történelmi kitekintésként felidézték a francia forradalom eseményeit is. A résztvevők úgy fogalmaztak, a felvilágosodás a társadalomnak egy nagy kamaszkora volt, ami elutasítja a tekintélyt, ebben pedig bennragadt Európa. Holott az emberiség kezdete óta léteznek hierarchikus rendszerek, összhangban a demokráciával, amelyek egymást kiegészítve jól működtek, amíg el nem kezdték lerombolni az elsőt.

Mindez ellen leginkább a családok szintjén lehet védekezni, vallották a fórum résztvevői, mégis az látszik, hogy ezekben a mikroközösségekben nem zajlik megfelelően az értékátadás, az emberek inkább egymás mellett, mintsem egymással élnek, így pedig csorbul az értékközösség. A keresztény embereknek erre kell odafigyelni és erősíteni a klasszikus értékeiket mindhárom, szakrális, haza, család szinten is.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.