Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
13°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
13°C

A jutaspusztai repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek

2023. április 14. 14:02
Az 1941-ben bevetésre induló repülőgép tragédiájára emlékeztek szerdán Jutaspusztán.

Hegedűs János ezredes a helyszínen felelevenítette a tragédia előzményeit és körülményeit. 1941. április 12-én 16:40-kor felszálltak a jutaspusztai repülőtéren állomásozó SM75 gépek, hogy ejtőernyős legénységük a Bácskában vegyen részt bevetésen. A vezérgép azonban 50-80 méter magasságban, vélhetően műszaki hiba miatt elvesztette sebességét, jobbra dőlt, majd lapos szögben, működő motorral a földbe csapódott, kigyulladt majd felrobbant. A repülőgépen 5 fő repülő személyzet és 23 ejtőernyős utazott, mindössze nyolcan élték túl a szerencsétlenséget. 

“Minden csatába induló katona vágya győztesen hazatérni, ezek az érzések hamvadtak el itt, a jutaspusztai repülőtéren” – fogalmazott Hegedűs ezredes.

Az önkormányzat részéről Hegedűs Barbara alpolgármester szólalt fel. Mint mondta, a megemlékezés nemcsak a tragikus baleset áldozatai előtt tiszteleg, hanem felhívja a civil lakosság figyelmét a katonák esküvel megerősített vállalására, hogy akár az életük árán is megvédik a hazát és a polgári lakosságot.

Az alpolgármester méltatta a város katonai hagyományait, amik nélkül Veszprém ma nem lehetne az az élhető közösség, amivé ezer év alatt vált. 

A megemlékezés részeként felsorolták a balesetben elhunyt katonák neveit, az emlékhely fölött C-17 repülőgép húzott át, kegyeleti ejtőernyős ugrást hajtottak végre, és koszorúkat helyeztek el. 

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. tegnap 17:53 Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Mi kell ahhoz, hogy készpénz, hitelkártya és mobiltelefon nélkül, egy tálca Red Bullt valutaként használva vágjunk át fél Európán? Ezt a kérdést válaszolta meg három volt diákja a Pannon Egyetemnek, Horváth Ádám, Csrepka Máté és Hutvágner Dániel, amikor részt vettek a Red Bull „Can You Make It?” kihívásban. A verseny során 1257 nevű csapatukkal Milánóból Berlinbe utaztak, összegyűjtve a legtöbb pontot a magyar csapatok közül. tegnap 14:51 A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor Minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes jellegű lehet, ezt a mai tárgyaláson Jens Stoltenberg megerősítette, így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. 2024. június 12. 11:55 Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Elkészült egy műfüves pálya a sportcsarnok mellett, leaszfaltozták a Baláca és a Perkáta utcákat: két projektet is átadtak szerdán Nemesvámoson. 2024. június 12. 20:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.