Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A demencia a központi témája a Veszprémi Petőfi Színház legújabb bemutatójának

2023. április 13. 23:38
A Veszprémi Petőfi Színház legújabb nagyszínházi bemutatója – Az apa – Florian Zeller története, melyet Kálloy Molnár Péter állított színpadra. A keserves bohózat két főszereplője Palásthy Bea és Rupnik Károly, az előadást a rendező tizenkét éven felülieknek ajánlja.

A hatszereplős darabban Szeles József, Hirschl Laura, Gaál Attila Csaba, valamint Soltis Eleonóra is játszik. A zeneszerző Farkas Izsák, aki kifejezetten a szóban forgó történethez, a Veszprémi Petőfi Színház számára írta meg Az apa zenéjét.

Kálloy Molnár Péter az előzményekről elmondta, régi jó kapcsolatot ápol a teátrum igazgatójával, Oberfrank Pállal, kapcsolatuk a közös Vígszínházas évekig nyúlik vissza. A veszprémi közönségnek sem lehet ismeretlen Kálloy, hiszen A mindenség elmélete is – melyet rendezett – hatalmas sikerrel ment a színházban. Végül Az apa színpadra állításával többek között a történet érzékenysége, s a korábbi sikerek miatt bízta meg Oberfrank.

Mindig nagy feladat egy történetet színpadra állítani, ráadásul jelen esetben egy rendkívül nehéz témát mutatunk be. A középpontba állított problémakör az időskori demencia, bízom benne, hogy a közönség nyitott lesz rá, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy minden családot valamilyen módon érint a betegség. Tisztában vagyok vele, hogy az emberek leginkább szórakozni és kikapcsolódni járnak színházba, de úgy hiszem, fontos ezekről a dolgokról is beszélni. Törekedtem arra, hogy ne legyen túl nehéz és szomorú, lehet majd sokat nevetni is. Az előadás kétszer ötven perces, óriási alakítást láthatunk a színészektől.” - Kálloy Molnár Péter

Kálloy a próbafolyamatról elmondta: „Alapvető minden munka nehéz és komoly kihívás, ráadásul ebből film is született, biztos sokan ismerik. Én a részemről szándékosan nem néztem meg, hiszen az én dolgom, hogy a saját szemüvegemen keresztül mutassam be, nem szabad, hogy befolyásoljanak más feldolgozások. Egyébként nagyszerű világosító és hangosító csapat dolgozik az előadáson, remek látvány tárul a közönség elé.”

Kálloy végül elmondta, leginkább tizenkét éves korosztály fölött ajánlja. Az előadásról bővebben itt olvashat. 

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. tegnap 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.