Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csaták, háborúk hőseire emlékeztek Tapolcán

2008. május 25. 22:32 // Forrás: megyei önkormányzat sajtóreferense
A békét kell megvédeni, és nem a háborút megelőzni – vélekedett dr. Holló József Ferenc altábornagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója a hősök napja alkalmából rendezett tapolcai ünnepségen, melyre az első és második világháborús katonai emlékparkban került sor vasárnap.
A Horváth Gábor vezette Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület megemlékezése kora reggel zenés ébresztővel kezdődött, a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségi Zenekar közreműködésével.

A kegyeleti megemlékezés résztvevői: a Balaton-felvidéki Radetzky Huszárezred Hagyományőrző Egyesület, a Gyulaffy László Hagymányőrző Lovas Bandérium, és a Magyar Királyi I. Ferenc József 1. Jászkun Honvéd Huszárezred Hagyományőrző Egyesület korhű viseletben a Dózsa György utcán sorakozott fel, ahonnan átvonultak a katonai emlékparkhoz.


Az emlékhelyen az amerikai, a német, az orosz és a magyar himnuszok elhangzása után dr. Holló József Ferenc altábornagy beszédében kiemelte: a hagyományőrzés kiemelkedő Magyarországon. Az emlékmű, amely Tapolcán is emlékeztet több nemzet hősi halottaira, összeköt és nem elválaszt. A két világháború különböző nemzetiségű hősei életüket adták azért, hogy mások élhessenek. Napjainkban egyetlen alternatíva létezik: az összefogás, amely
az EU és a NATO kapcsán nemcsak szokásjog, hanem kötelezőség.


A beszédben elhangzott: 160 éve alakult meg a magyar honvédség. A harcokban sok millióan vesztették életüket, és háborúk sajnos léteznek napjainkban is. Az utódok küldetése, emlékezni a hősökre. A katonáknak békében is fontos példát mutatni az együttműködésre.

Az emlékparkban koszorúkat helyeztek el a hősi halottak emlékhelyeinél az amerikai, német, orosz nagykövetségek képviselői, a megye és a város elöljárói, köztük Lasztovicza Jenő megyei közgyűlési elnök, Ács János, Tapolca polgármestere, a társadalmi szervezetek és politikai pártok képviselői. Megkoszorúzták az első világháborús hősök emlékhelyét is, majd az ünneplők átvonultak a Nagyboldogasszony római katolikus templomba, ahol szentmise keretében a honvéd kulturális egyesület csapatzászlaját megszentelték, s a megyei elnök a hagyományok szerint beütötte a zászlószöget.


Az emlékezés napján nagyszabású ünnepséget rendeztek a 40. születésnapját ünneplő Dobó István városrészben, ahol többek között bemutatkozott az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság érdekvédelmi és toborzó irodája, majd  a 160 éves 1848/49-es honvéd hadsereg, és a 140 éves első sorozott Magyar Királyi Honvédség tiszteletére fegyver, zászló, egyenruha és veterán haditechnikai eszközök kiállítását nyitották meg. Sok érdeklődőt vonzott a népművészeti kirakodóvásár, a lovagi torna és a Radetzky Huszárezred lovas bemutatója, valamint a veterán motorosok felvonulása, bemutatója.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.