Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A menstruációs szegénység ellen tenne az LMP

2023. április 5. 13:17
Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője Bakos Bernadett országgyűlési képviselővel tartott közös sajtótájékoztatót szerda délelőtt.

A magyar nők több mint húsz százalékát érintheti a menstruációs szegénység, ami azt jelenti, hogy több mint egymillió nőnek okoz gondot az egészségügyi betétek és más női higiéniai termékek beszerzése. Emiatt a kamaszlányok minden hónapban napokra kimaradnak az iskolából, a felnőtt nők pedig a munkából.

Az LMP áfamentességgel tenné elérhetővé a termékeket, valamint javasolja, hogy az önkormányzati, állami szociális intézményekben tegyék ingyenesen hozzáférhetővé. Bakos kezdeményezésére a kőbányai önkormányzat már elindított egy programot: évente kétmillió forintból megvalósítható a menstruációs szegénység visszaszorítása.

Gerstmár Ferenc Bakos Bernadett példáját követve a következő öt év helyi esélyegyenlőségi programjának folyamatban lévő tervezése során szorgalmazza, hogy központilag, önkormányzati forrásból történjen meg a termékek megvásárlása és szétosztása a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézményben, a Családok Átmeneti Otthonában, a hajléktalanellátásban.

Gerstmár kapcsolatfelvételt javasol a helyi tankerülettel, szakképzési centrummal, a kórházzal azért, hogy fogadják el helyi általános iskolákban, valamint középiskolákban az egészségügyi betéteket, méghozzá az iskolai és területi védőnők bevonásával.

Szabó Eszter
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. 2024. február 20. 13:59 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története A Házasság hetének rendezvényei szombaton is folytatódtak, a Gizella Hotel És Étteremben egy nem mindennapi kerekasztal beszélgetésre került sor. Az idő végességéről, a bátrak szerencséjéről, a tudatosságról mesélt Zárug Zita és férje, Harkányi Árpád, akik mertek nagyot álmodni: egy héttel esküvőjük után szó szerint a nyakukba vették a világot, biciklire ültek, és négy évig világot láttak… 2024. február 17. 22:01 Tárt karokkal várják a fiatalokat az egészségügyi szakterületekre Tárt karokkal várják a fiatalokat az egészségügyi szakterületekre Pályaorientációs napot szervezett kedden a Csolnoky Ferenc kórház. 2024. február 7. 15:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.