Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Premier előtti képek a megújult székesegyházból

2023. április 4. 10:54
A várnegyed felújításának kezdete óta most nagycsütörtökön láthatják először a hívők, hogy hogyan változott át Veszprém történelmi egyházi épülete. A sokak által nagyon várt alkalom előtt most bemutatunk néhány képet és érdességet az üvegablakokról, a szentélyről és az orgonáról is.

Részben elkészültek a Szent Mihály Főszékesegyház új, színes üvegablakai. A beruházás első fázisában elvégzett művészettörténeti kutatások kimutatták, hogy több, öt-hat különböző stílusú üvegablak volt az épületben. Az eredeti Waltherr Gida által készített Szent Mihály ábrázolás a II. világháború során súlyosan megrongálódott, melynek helyreállítását nem végezték el. Ezt követően Árkayné Sztehlo Lili műve került a helyére, aki jellemzően modernista belsőépítészeti terekhez készített ablakokat. Az 1950-es évektől elhelyezett üvegablakok stílusukban idegenek voltak a főszékesegyháztól, valamint állapotuk sem volt kielégítő.

Ebből adódóan a szakemberek kiemelésük és restaurálásuk mellett döntöttek, melyet követően liturgikus és múzeumi terekben kapnak helyet. A főszékesegyház belső terének egységes stílusú megújításakor a századelős látványt vették alapul. Ehhez igazodva készültek el a Waltherr Gida által tervezett üvegablakok stílusát visszaidéző új, színes alkotások, melyek egyike a bazilika védőszentjét, Szent Mihály arkangyalt ábrázolja, ovális mandorlába helyezve. 

A szentélyben lévő további üvegablakok is Waltherr Gida századelős alkotásainak motívum- és formavilágához igazodva készültek. A még meglévő 1910-es üvegablakok restaurálása pedig megtörtént, ezek továbbra is eredeti helyükön, a főszékesegyházban láthatóak.

Megújult a főszékesegyház különleges hangszere is. A mintegy 12 tonnás orgonához 2333 darab síp tartozik, a legnagyobb 5,2 méter, a legkisebb mindössze 3,5 milliméteres. Az új sípok között vannak fa és fémsípok is. Az orgona megújítása során felhasználták, illetve kiegészítették az 1910-ben készült orgona burkolatát is. 

A szentélyben látható a főszékesegyház új oltára, melyet egy mintegy öt tonnás ónix tömbből faragtak ki olasz szakemberek.

A Szent Mihály Főszékesegyház az első a várnegyedben zajló beruházás során megújuló 18 épületből, amely ismét látogatható lesz, egészen pontosan a nagycsütörtöki liturgia már itt kerül megtartásra.
„Szimbolikus jelentősége lesz, hogy az olajszentelési misét tartjuk elsőként a Szent Mihály Főszékesegyházban. A szent olajok a szentségekhez kötődnek. Együtt imádkozunk a papsággal és együtt imádkozunk a hívekkel. Ekkor újítja meg a papság az ígéretét az elköteleződésre, a hűségre, a szentségek által az emberek üdvösségének Krisztusi módon történő szolgálatára” – fogalmazott Dr. Udvardy György veszprémi érsek. A főpásztor hozzátette: a főszékesegyház mindig az egyházat jeleníti meg, ezért fontos, hogy a hitünkhöz kapcsolódó kiemelkedő események a főszékesegyházban is megünneplésre kerüljenek. Fontos az együttünneplés: ez szimbóluma a közösségnek, a közös hitnek, a liturgikus ünneplésnek, a szeretet-cselekedetek gyakorlásának és a közösség együvé tartozásának. Az érsek elmondta: május közepéig vasárnaponként, a hónap közepétől már hétköznapokon is itt tarják a liturgiákat.

A Szent Mihály Főszékesegyházat követően 2023 májusában további épületeket is átadnak majd. Ismét látogatható lesz a Körmendy Ház, a Biró-Giczey Ház és az Érseki Palota egyes terei, valamint kezdetét veszi a Veszprémi Főegyházmegye különleges kiállítássorozata, a Work in Progress 2023.

Fotók: Veszprémi Főegyházmegye / Nagy Lajos

vehir.hu
további cikkek
Egyszerre egyházi és világi - félidőben kinyitott a felújítás alatt álló várnegyed Work in progress Egyszerre egyházi és világi - félidőben kinyitott a felújítás alatt álló várnegyed Normál esetben, Veszprémben 2-3 hónap alatt történik annyi átadó- és megnyitóünnepség, mint május 12-én, pénteken, egy napon. Miután délelőtt megnyílt az Acticity mozgásművészeti központ, kora este már a várban gyülekezett a tömeg, ahol a történelmi városrész felújításának félidejében, épp az EKF évében ünnepélyesen meghívták a veszprémieket az eddigi eredmények bemutatására. 2023. május 12. 21:11 Félidőben tart a veszprémi várnegyed megújítása, de már most egy egyedülálló kiállítást nyitnak Félidőben tart a veszprémi várnegyed megújítása, de már most egy egyedülálló kiállítást nyitnak Nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik május 12-e után a veszprémi várnegyedet választják úticélul. A Veszprémi Főegyházmegye Work in Progress 2023 (WIP ’23) egyedi kiállításának résztvevői a megújuló várnegyed egyes épületeibe látogathatnak el, és annak megújítási fázisait tematikus séták keretében ismerhetik meg. Az érdeklődők többek között azt is megtudhatják, évszázadokkal ezelőtt milyen volt az élet a várhegyen, ugyanakkor rácsodálkozhatnak a várnegyedben ma is fellelhető középkori emlékekre. Portálunknak dr. Nagy Veronika, a Veszprémi Érsekség Boldog Gizella Gyűjteményének igazgatója árult néhány kulisszatitkot még ezeken felül. 2023. május 3. 14:46 Udvardy György: Építkezni szeretnék és ehhez hívom az embereket Udvardy György Udvardy György: Építkezni szeretnék és ehhez hívom az embereket Egyházi vezetőként számos világi feladatot is el kell látnia, miközben egy közösség pásztoraként küzd a nemtelen támadások ellen. Udvardy György, veszprémi érsekkel beszélgettünk a várnegyed felújításáról, a kívülről érkező támadásokról, valamint arról, mit üzen a XXI. század emberének Krisztus kereszthalála és feltámadása. 2023. április 7. 12:03 Fényben úszik a székesegyház várfelújítás Fényben úszik a székesegyház Nagycsütörtökön először nyitotta meg a kapuit a hívők előtt a Szent Mihály Főszékesegyház, mióta két éve elkezdődtek a felújítási munkálatok. A délelőtti szentmisén, amelyet Udvardy György érsek mutatott be a főegyházmegye papsága is részt vett, akik megújították fogadalmukat a győztes Szent Mihály arkangyalt ábrázoló üvegablak fényében. Cikkünkben képgalérián is bemutatjuk a székesegyházat. 2023. április 6. 13:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.