Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Premier előtti képek a megújult székesegyházból

2023. április 4. 10:54
A várnegyed felújításának kezdete óta most nagycsütörtökön láthatják először a hívők, hogy hogyan változott át Veszprém történelmi egyházi épülete. A sokak által nagyon várt alkalom előtt most bemutatunk néhány képet és érdességet az üvegablakokról, a szentélyről és az orgonáról is.

Részben elkészültek a Szent Mihály Főszékesegyház új, színes üvegablakai. A beruházás első fázisában elvégzett művészettörténeti kutatások kimutatták, hogy több, öt-hat különböző stílusú üvegablak volt az épületben. Az eredeti Waltherr Gida által készített Szent Mihály ábrázolás a II. világháború során súlyosan megrongálódott, melynek helyreállítását nem végezték el. Ezt követően Árkayné Sztehlo Lili műve került a helyére, aki jellemzően modernista belsőépítészeti terekhez készített ablakokat. Az 1950-es évektől elhelyezett üvegablakok stílusukban idegenek voltak a főszékesegyháztól, valamint állapotuk sem volt kielégítő.

Ebből adódóan a szakemberek kiemelésük és restaurálásuk mellett döntöttek, melyet követően liturgikus és múzeumi terekben kapnak helyet. A főszékesegyház belső terének egységes stílusú megújításakor a századelős látványt vették alapul. Ehhez igazodva készültek el a Waltherr Gida által tervezett üvegablakok stílusát visszaidéző új, színes alkotások, melyek egyike a bazilika védőszentjét, Szent Mihály arkangyalt ábrázolja, ovális mandorlába helyezve. 

A szentélyben lévő további üvegablakok is Waltherr Gida századelős alkotásainak motívum- és formavilágához igazodva készültek. A még meglévő 1910-es üvegablakok restaurálása pedig megtörtént, ezek továbbra is eredeti helyükön, a főszékesegyházban láthatóak.

Megújult a főszékesegyház különleges hangszere is. A mintegy 12 tonnás orgonához 2333 darab síp tartozik, a legnagyobb 5,2 méter, a legkisebb mindössze 3,5 milliméteres. Az új sípok között vannak fa és fémsípok is. Az orgona megújítása során felhasználták, illetve kiegészítették az 1910-ben készült orgona burkolatát is. 

A szentélyben látható a főszékesegyház új oltára, melyet egy mintegy öt tonnás ónix tömbből faragtak ki olasz szakemberek.

A Szent Mihály Főszékesegyház az első a várnegyedben zajló beruházás során megújuló 18 épületből, amely ismét látogatható lesz, egészen pontosan a nagycsütörtöki liturgia már itt kerül megtartásra.
„Szimbolikus jelentősége lesz, hogy az olajszentelési misét tartjuk elsőként a Szent Mihály Főszékesegyházban. A szent olajok a szentségekhez kötődnek. Együtt imádkozunk a papsággal és együtt imádkozunk a hívekkel. Ekkor újítja meg a papság az ígéretét az elköteleződésre, a hűségre, a szentségek által az emberek üdvösségének Krisztusi módon történő szolgálatára” – fogalmazott Dr. Udvardy György veszprémi érsek. A főpásztor hozzátette: a főszékesegyház mindig az egyházat jeleníti meg, ezért fontos, hogy a hitünkhöz kapcsolódó kiemelkedő események a főszékesegyházban is megünneplésre kerüljenek. Fontos az együttünneplés: ez szimbóluma a közösségnek, a közös hitnek, a liturgikus ünneplésnek, a szeretet-cselekedetek gyakorlásának és a közösség együvé tartozásának. Az érsek elmondta: május közepéig vasárnaponként, a hónap közepétől már hétköznapokon is itt tarják a liturgiákat.

A Szent Mihály Főszékesegyházat követően 2023 májusában további épületeket is átadnak majd. Ismét látogatható lesz a Körmendy Ház, a Biró-Giczey Ház és az Érseki Palota egyes terei, valamint kezdetét veszi a Veszprémi Főegyházmegye különleges kiállítássorozata, a Work in Progress 2023.

Fotók: Veszprémi Főegyházmegye / Nagy Lajos

vehir.hu
további cikkek
Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Különleges falképekre bukkantak a veszprémi várnegyed épületeinek megújításakor Különleges falképekre bukkantak a veszprémi várnegyed épületeinek megújításakor A Szent Imre Templomban Lukács evangélista, a korábban kanonokházként működő Tejfalusy Házban egy marcona osztrák katona alakja bukkant elő a veszprémi várnegyedben zajló műemléki feltárás során.  2024. február 5. 13:32 Denevérek, elhangolódott harangok és Szent István érméje a veszprémi Várban várfelújítás Denevérek, elhangolódott harangok és Szent István érméje a veszprémi Várban Denevérek, akik leállították az építkezést, harangok, amik hangolásra szorulnak és egy Árpád-kori lelet, aminek megtalálását még a régész is alig hitte el. A veszprémi várnegyed megújítása számos izgalmat hozott az elmúlt időben, most ezeknek a kulisszatitkait olvasóinknak is eláruljuk. 2023. október 26. 22:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.