Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elkészült az Egyetemváros utcagalériája

2023. április 1. 21:47
Egy egyszerű, ám látványos megoldással sikerült az Egyetemvárosban az utcák hétköznapiságába belecsempészni a kultúrát, ráadásul helyi festőművész alkotásaival. Az Open Galéria projektet a fiatalokból álló ProBono Veszprémért Egyesület valósította meg a VEB2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával.

Az Open Galéria lényege, hogy nyolc egymástól különálló, de mindenképpen frekventált helyszínen jelennek meg olyan műalkotások – jelen esetben festmények – egy táblán, amely a helyi kultúrát, helyi művészek munkáin keresztül mutatja be.

Az ötlet az Egyetemvárosban aktív ProBono Egyesülettől származik, a javában fiatalok alkotta civil szervezet, ahogy ők fogalmaztak szerették volna közelebb hozni, és a mindennapok részéve tenni a művészetet a veszprémiek számára. Az Open Galéria így lehetőséget kínál a helyi művészek, valamint a Veszprémhez köthető helytörténeti anyagok bemutatására.

A nyolc ilyen táblát péntek délután leplezték le a Zrínyi utcában található installációnál, ahol az egyesület részéről Vécsei Péter úgy fogalmazott, a táblák jó találkozási pontok lehetnek a városrészben élők számára, vagy egy jó lehetőség egy hétvégi nagy sétára a nyolc helyszínen kiállított alkotások megismerésére.

Az eseményen jelen volt Csík Rirchárd, a városrész önkormányzati képviselője, aki a ProBono Egyesülettel szorosan együttműködve támogatta ezt a kezdeményezést is, valamint Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Porga Gyula, Veszprém polgármestere is.

Utóbbi kiemelte, minden EKF programnak, így a veszpréminek is egyik fontos célkitűzése, hogy a kultúrán keresztül építsenek helyi közösségeket, ehhez pedig a művészet egy kiváló eszköz.

A polgármester után az EKF részéről Mike Friderika, programfejlesztési igazgató elmondta, korábban sokszor és sokat beszélgettek a különböző veszprémi városrészek civiljeivel és igyekeztek mindenhol megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel nyerhetnek az EKF-ből a városrészek.

Ilyen identitáserősítő program volt például az is, amikor a tavalyi Gizella napokon bemutatták mindenkinek a saját zászlaját.

A mostani Open Galéria projektről azt mondta, ez az egyszerű megoldás segít azokhoz is eljuttatni a helyi művészet sokszínűségét, akiket eddig nem sikerült különösebben megszólítani. Továbbá reméli, hogy inspirálni fogja a művészeket is, hogy alkotásaikkal ilyen felületeken is megjelenjenek majd.

A most kiállított nyolc táblán Kádár Tibor, veszprémi festőművész képeinek replikáit lehet látni, mindegyik a nemrég elhunyt festő egy 1848-as arckép-sorozatának tagjai.

A pénteki bemutató után a festő özvegye, Kádár Judit vezette körbe az érdeklődőket a nyolc helyszínen és mindenhol megosztotta személyes élményeit a művekről.

A séta, amivel körbe lehet érni a nyolc tábla körül körülbelül 2,5-3 km-es távot jelent az Egyetemvárosban.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. tegnap 22:26 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 Varró Úr ismét a Maszat-hegy túloldalára invitálja az olvasókat Varró Úr ismét a Maszat-hegy túloldalára invitálja az olvasókat Varró Úr vagy esetleg Művész Úr: ezek a megszólítások mind távol állnak Varró Dániel költőtől, noha viccesnek találja, ha valaki így közeledik hozzá. A Papírkutyában vasárnap mesélt közönségének, méghozzá a Holtszezon Kortárs Irodalmi Fesztivál keretein belül, ahol legújabb művét, a Túl a Maszat-hegyen második részét mutatták be. 2024. február 27. 16:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.