Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C

Digitalizálódik a V-Busz

2023. március 31. 8:50
Tizenöt készpénzmentes jegykiadó automata és nyolc darab digitális utastájékoztató tábla tűnt fel Veszprém utcáin, mindegyik a közösségi közlekedést teszi egyszerűbbé a mindennapokban.

Amikor az Európa Kulturális Főváros program projektjei a tervezésből átléptek a megvalósításba, több helyen elhangzott, hogy a címmel járó előnyöket a veszprémiek nem csupán a kulturális programok kínálatában fogják megérezni, hanem a mindennapok során a közszolgáltatások minőségi fejlődésében is.

Ennek egyik fontos és látványos mérföldkövét a V-Busz hajtotta végre, amikor az EKF program 100 milliós támogatásával belevágott a „Közösségi közlekedés karnyújtásra” című projektjébe.

Ez a járműpark teljes lecserélése után a legnagyobb fejlesztés a szolgáltatónál, ami ráadásul nem az utazáshoz kapcsolódik, hanem annak megtervezéséhez inkább. Ugyanis a projekt keretében 15 új készpénzmentes jegykiadó automatát telepítettek a város különböző forgalmasabb pontjain, valamint a fontosabb megállók mellé nyolc digitális táblát is felszereltek, amelyek jelzik, hogy melyik járat hány perc múlva fog megérkezni. (Ez egyébként a szolgáltató alkalmazásában is nyomon követhető, most viszont elég már rápillantani a táblákra egy-egy megállóban.)

Az automaták tizenkét helyen (az autóbuszállomásnál kettő, Petőfi Színháznál, Komakút téren, Gyulafirátóton a Vízi utcánál, Kádártán a Győri utcánál és a buszfordulóban, a Stadion utcán, Dózsa György téren, Endrődi-laktólepen, Kereszt utca 9-nél, ez a V-Busz ügyfélszolgálata) már működnek. További három helyen (Vasútállomás, Kálvin János park, Cholnoky-forduló) pedig hamarosan beüzemelik a maradékot is.

A 0-24 órában, több nyelven, akadálymentes módon működő automatákban kizárólag bankkártyás fizetés lehetséges, ennek köszönhetően jelentősen csökkenthető volt az automaták mérete és beszerzési költsége, valamint megszűnik az érmék és bankjegyek elakadása miatti műszaki hibák lehetősége is.

Az automaták mellett nyolc utastájékoztató táblát is kihelyezett a V-Busz több forgalmas megállóba: a Hotelhez és az autóbuszállomáshoz kettőt, a Komakút térre, a Petőfi Színház megállójába, valamint a vasútállomásra szintén kettőt, utóbbiak szintén 2023 első felében készülnek el.

Az utastájékoztató táblákon az érkező autóbuszok valós idejű menetrendi adatai láthatók, így a veszprémiek, illetve a városba látogatók számára is transzparens információkkal szolgálnak a járatok közlekedéséről. A képi utastájékoztatás mellett a kijelzők tartóoszlopainak oldalán található gomb megnyomásával elérhető a hangalapú utastájékoztatás is, akadálymentessé téve ezzel a szolgáltatást.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.