Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C

Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése

2022. június 10. 10:49
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának infrastrukturális fejlesztési feladatainak ellátása az Európa Kulturális program megvalósításához kapcsolódóan – Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2021/3-4046

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viseléséhez kapcsolódó ,,Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése” című projekt keretében többek között átfogó infrastrukturális fejlesztések megvalósítására kapott lehetőséget.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata nagyon lényeges szempontnak tartja, hogy a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 rendezvénysorozat szolgáltatásai és azok helyszínei mindenki számára egyenlő eséllyel hozzáférhetők, elérhetők legyenek, ezért a Kádár utcai parkoló létesítése kiemelkedő fontossággal bír. A belvárosi parkolási gondok megoldását szolgálja az új fejlesztés. Központi elhelyezkedésével a kulturális programok helyszínei, a Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Petőfi Színház is kulturált és ingyenes parkolási lehetőséget kapott a fejlesztéssel.  A fejlesztési területen a garázssor előtt korábban beépítetlen terület és egy leromlott állapotú sportpálya volt. Ezen a helyszínen 100 férőhelyes parkoló épül, amelyből hármat a mozgáskorlátozottaknak tartanak fenn. Az autósok várhatóan a 2022. év második felétől vehetik használatba a parkolót. 

A Hősök kapuja Veszprém várostörténeti és turisztikai jelképe. A Hősök kapuja a Várba vezető funkciójával emlékmű jellegű, magában az épületben az alsó és emeleti szinten múzeum, kiállító terem működik, fent pedig kilátó terasz (tetőterasz) található. A Hősök kapuja felújítása magába foglalja a tetőterasz beázás elleni szigetelését és a falak felszívó nedvesség elleni védelmének kialakítását.

Akadálymentes lesz a jelenleg folyó teljes körű felújítás után a Laczkó Dezső Múzeum épülete, ahol az új gépészeti rendszernek köszönhetően olyan műtárgyakat is bemutathatnak, amelyet eddig a technikai adottságok nem tettek lehetővé.

A beruházás eredményeként akadálymentessé válik az épület, így mozgáskorlátozottak is látogathatják az intézmény kiállításait. A múzeum hátsó, keleti oldalán egy új bejáratot alakítanak ki az alagsori szinten rámpával, az épületen belüli közlekedést pedig a fejlesztés során beépített lift segíti majd.

A fejlesztés részeként megújulnak a kiállítóterek, hőszigetelést kap az épület és kicserélik a nyílászárókat, ami fenntarthatóbbá és olcsóbbá teszi az intézmény működtetését. – A beruházás részeként megújul a homlokzat a kőfelületek tisztításával, restaurálásával és festéssel, teljes felújításon esik át a villamossági rendszer, kisebb alaprajzi átalakítások is történnek, valamint a műtárgyak korszerű világítását lehetővé tevő rendszer is létrejön

A pályázat megvalósítása hozzájárul a kulturális örökség védelméhez azzal, hogy a fejlesztéssel érintett ingatlanokban megvalósuló programsorozat közösségépítő és közösségfejlesztő hatással bír. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet elnyert Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a programsorozat megvalósításával hozzájárul a kulturális örökség védelméhez.

vehir.hu
további cikkek
Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10 További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben Elsősorban a lakossági igényekre reagálva döntött a város, hogy saját forrásból hol folytatja az útfelújításokat. A képviselők és az alpolgármester azt ígérték, hogy jövő év május közepéig elkészülnek ezek. 2023. november 15. 12:12 Eltűnt a furcsa installáció a Dimitrovról, hogy felújítva visszatérjen Eltűnt a furcsa installáció a Dimitrovról, hogy felújítva visszatérjen A hét közepén egyszer csak eltűnt a Dimitrov homlokzatáról a jól ismert térplasztika, de csak azért, hogy hamarosan felújítva térjen vissza, közölte az épület átalakítását menedzselő Veszprém 2030 Kft. 2023. október 29. 8:35 Új utakon a Dózsavárosban Dózsaváros Új utakon a Dózsavárosban Ismét ülésezett a Dózsavárosi tanács, ahol több megvalósult, befejezett és tervezett útfejlesztés is téma volt. A Martinovics tér befejeződött, felkészül a Veszprémvölgyi utca. 2023. október 7. 12:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.