Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A leghíresebb orosz égetett szesz

2023. március 29. 10:54

A 15. századra fejlődik odáig a tudomány, hogy az emberek képesek legyenek gabonapárlatokat létrehozni. Nagyjából egy időben indul meg a kísérletezés Európában, így Lengyelországban és Oroszországban is. Érdekessége, hogy ezeknek a párlatoknak az íze még korántsem volt olyan jó, mint manapság. 

A vodka

A vodka szót, amely “kis vizet” jelent, olyan alkoholra alkalmazzuk, amelyet cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból lepárlással készítenek. 

A Beluga vodka

Ez a magas alkoholtartalmú ital Oroszországból indult hódító útjára, de a lengyel és ukrán vodkák is híresek. Az orosz piacon mára a Beluga vodka vált a legismertebbé. A Beluga Noble prémiumminőségű égetett szeszek Magyarországon is elérhetőek, például az Italkereső kínálatában is. 

A Beluga vodka lepárlóüzemét több mint száz éve alapították a szibériai Mariinsk városában, de a mai is ismert Beluga Noble Russian készítményt csak a kétezres évek elején palackozták először. 

Összetevők és készítési eljárás

A Beluga vodka fő alapanyaga a rozs, aminek magas a keményítőtartalma, de a gabona mellett felhasználnak még zabot, máriatövis-kivonatot és mézet is a készítéskor. Az ital nem tartalmaz szintetikus alapanyagokat. Különlegessé és egyedivé az a 300 méter mélységből feltörő artézi víz teszi ezt a szeszt, amiben főzik a gabonát. 

A főzés után következik a szűrés, ami szintén egyedi: az elegy három különböző lépésből álló eljáráson megy keresztül, ezt követően harminc napig pihentetik. A pihenési időszakot követi a palackozás. A Beluga vodka üvegeit egy híres designer készíti, ő tervezte meg a címeren található halat is. És ha már a hal szóba került: a beluga, vagy más néven viza, a szibériai tengerek halfajtája, amelynek ikrájából készül a prémium beluga kaviár.

Fajták

Az eredeti Beluga vodka neve a korábban említett Beluga Noble Russian, de ezenkívül még más fajták is léteznek. Van többféle extra kiszerelés (például a Beluga Celebration vagy a Beluga Noble Night), illetve kibővített készítési eljárással készült is. A Beluga Transatlantic Racing például azért különleges, mert a szűrést természetes pamut anyagon keresztül végzik, és tovább hagyják érlelni (45 nap szemben az eredeti 30 nappal). A Beluga Gold Line esetében pedig nem pamutot használnak, hanem megnövelik a szűrési mennyiséget háromról ötre, ezáltal erőteljesebb ízvilágot kapunk. Könnyedebb, likőrösebb vonalat képvisel a Beluga Hunting Herbal és a Hunting Berry.

Fogyasztása

A Beluga vodka fogyasztása tisztán is különleges élményt nyújt, de koktélok alapanyaga is lehet, például a Black Russian, az Apple Martini, a Bloody Mary, Bull Shot italé. 

A Beluga vodka hazai beszerzése nem jelent gondot, hiszen számos bolt polcain megtalálható, a különlegesebb darabok pedig italkereskedések webshopjában érhetőek el. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.