2023. június 6.
//
Norbert névnap

Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének

2023. március 27. 11:41
Pressinform
Megújult a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése. Az egyház közgyűlése a hétvégén megválasztotta az új elnökséget, ezzel megalakulhat az új összetételű egyháztanács is, miután az elmúlt hetekben a négy egyházkerületben már döntöttek a régiók új vezetőiről. Az egyház elnökének Földesi Tamás zirci lelkipásztort, az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetőjét választották meg.

Földesi Tamás negyvenöt éves, feleségével és négy gyermekével Zircen él, több mint húsz éve az ottani pünkösdi közösség pásztora, korábban több mint 15 évig az egyház ifjúsági missziójának volt a vezetője, illetve a Pünkösdi Teológiai Főiskola szenátusának volt tagja. 2020 óta az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetője, ebben a pozíciójában meghatározó szerepet vállalt az egyház hitéleti megújulását célzó stratégia alapjainak lefektetésében.

Elnökként legfontosabb feladatának a hitéleti megújulást tartja, és azt, hogy az egyház be tudja tölteni legalapvetőbb küldetését, az evangélium hirdetését, a pünkösdi keresztény értékek képviseletét gyülekezetein és misszióin keresztül. Ennek alapelemeként a gyülekezeti élet támogatására helyezi a hangsúlyt.
Elnöki beszédében fontosnak nevezte az egyházban megkezdett intézményi reformok kiteljesítését, folytatását is. 

Földesi Tamás (fotó: punkosdi.hu)Földesi Tamás (fotó: punkosdi.hu)

A Magyar Pünkösdi Egyház 2022-ben átfogó átalakításba kezdett intézményeinek szabályozásában, hogy gyökeresen megváltoztassa az egyház közvetett fenntartása alatt működő intézmények feletti irányítását és ellenőrzését. Valamennyi, önállóan gazdálkodó, nem az egyház által alapított, hanem befogadott intézménynél szigorú ellenőrzési mechanizmust vezettek be, az intézményrendszer ellenőrzésére gazdasági, jogi, könyvvizsgálói szakembereket szerződtettek. Ezen felül új szabályozást alkottak az egyház keretein belül működő szervezetek számára, valamint hozzákezdtek az egyház szervezeti és működési szabályzatának, és más szabályainak a felülvizsgálatához. Mindezek célja, hogy tovább erősítsék a kontrollt az intézmények felett.

A Magyar Pünkösdi Egyházban azután tartottak tisztújítást, hogy januárban a teljes elnökség lemondott. Az előző vezetés azzal indokolta döntését, el akarja kerülni a látszatát is annak, hogy megpróbálná befolyásolni azt a hatósági vizsgálatot, amely az egyik egyházhoz tartozó, önálló gazdálkodású intézménynél, a Közösségi Missziónál tart. A lemondott egyházvezetők, akik nem gyanúsítottak az ügyben, biztosak benne, hogy az eljárás során bebizonyosodik, nem követtek el mulasztást az intézmény ellenőrzése során. Lemondásuk miatt először az egyházkerületekben tartottak tisztújítást február–márciusban, ezután pedig az egyház legfőbb döntéshozó fóruma, a közgyűlés választotta meg az elnökséget, az egyház belső szabályai szerint kétharmados többséggel.

A Magyar Pünkösdi Egyház az Országgyűlés által elismert bevett egyház, több, társegyházakat tömörítő szervezet tagja. A keresztény, pünkösdi-karizmatikus irányultságú egyháznak a 2011-es népszámlálás szerint majdnem tízezer tagja van, a 2022-es népszámlálási adatok még nem állnak rendelkezésre. Az egyház keretében országszerte működnek oktatási, valamint bentlakásos és nappali ellátó szociális intézmények, amelyek több tízezer ember ellátásáról gondoskodnak nap mint nap.

vehir.hu

További cikkek

Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.