2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap

Egy örök barátság kezdete

2010. május 26. 13:50
Lengyelországból, Boleslawiec városából érkeztek cserediákok az Ipari gimnáziumba. Céljuk, a nyelvtanulás és a közös kultúra megismerése.

A diákcsere-programot aláíró egyezményt tavaly kötötte meg az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium valamint a Jan Korczak lícuem. Boleslawiec városa Alsó-Sziléziában található, nagyságát és népességszámát tekintve csaknem hajszálra azonos Veszprémmel. Krzysztof Zuromski és Marlin Ostrowski német tanárok kíséretében, 16-17 éves diákok érkeztek. Másodszor öttek városunkba a lengyel diákok. Porga Gyula alpolgármester lengyelül köszöntette a vendégeket a városházán szerdán. Látogatásuk célja a nyelvtanulás, közös kultúránk és történelmünk tanulása, ismereteinek elmélyítése.


Porga Gyula alpolgármester és az Ipari gimnázium tanárai

Az alpolgármester beszélt a vendégeknek a város, a régió történelmi örökségéről, természeti szépségéről, valamint a közigazgatás, mint a közgyűlés rejtelmeiről és annak rendjéről. Szóba kerültek a város országos és nemzetközi sportsikerei, illetve a testvérvárosi kapcsolatok, és annak fontossága.

Kirándulnak Herendre, a Balatonra és a Bakonyba – amennyiben az időjárás kedvez nekik. Szerdán a Várba látogatnak és annak környékét veszik szemügyre.

A húsztagú csoport szombaton utazik haza.

Szausev Xénia

További cikkek

Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
A járványhelyzet miatt szűk körben emlékeztek meg Veszprémben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából azokra a katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták a hazáért.
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Mától újra lehet szabadtéri rendezvényeket tartani – a védőtávolság megtartására azonban szigorú előírások vonatkoznak.
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
A Trianon századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések június 3-7. között szigorú szabályok mellett megtarthatók - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Szerdán összesen három képviselő, köztük a veszprémi Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából.
2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap