Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Különös állatok jelentek meg Márkó mellett

2023. március 23. 12:29
Nem egy eddig ismeretlen emlőst fedezett fel szemfüles fotósunk a Márkó melletti erdő szélén, mégis ritkaság számba megy a természetben az, amit látott.

Abban még semmi szokatlan nincs, ha valaki a Veszprém környéki erdőkben, vagy akár az utak szélén meglát egy, vagy akár több szarvast. Sőt, a hatóságok főleg ebben az időszakban többször is felhívják a figyelmet, hogy a szokásosnál is óvatosabban kell vezetni, még a belátható útszakaszon is, mert sosem tudni, hogy mikor ugrik ki egy csorda az útra.

Valami ilyesmit tapasztalt meg kollégánk is az elmúlt napokban, igaz, szerencsére az ő autója elé nem ugrottak ki a szarvasok, hanem fényes nappal békésen legelésztek a Márkó melletti domboldalon.

Illetve messziről úgy tűnt, hogy szarvasok, mégis néhány egyed merőben eltért attól, ahogyan ezt a vadon élő állatot ismerjük.

A csordából ugyanis néhány szarvasnak fehér színű volt a szőre. A képeken jól kivehető, hogy ugyanolyan dámszarvasokról van szó, mint átlagos társaik, csupán a színük más.

Ezt flavizmusnak nevezik, ami köznyelvben pigmenthiányt jelent. Ilyenkor csak az állat bundája lesz fehér, a szeme és orra alatti rész ugyanúgy sötét színű. Sokan összekeverik az albínósággal, ám utóbbi esetében a hófehér szőrzethez piros szem és rózsaszín körmök, valamint orr társul.

Jól látható, hogy a márkói dámszarvasoknál csak a pigmenthiány van jelen, hiszen orruknál és szemüknél sötétbarnák, mint társaiknak.

Az őzeknél sűrűbben előfordul ez, szarvasok esetében viszont igazi kuriózum. Az ilyen állatok egyébként nem élveznek védettséget, a vadászok ugyanúgy kilőhetik őket, viszont él egy babona, miszerint, aki elejt egy ilyen állatot, az egy éven belül meghal.

Galéria
Különös, hófehér dámszarvasokat láttunk Veszprém közelében
vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Azonnali intézkedéseket vár a helyi ellenzék a veszprémi kórház ügyében Azonnali intézkedéseket vár a helyi ellenzék a veszprémi kórház ügyében Hartmann Ferenc és Kovács Rajmund, a Híd a Városért ellenzéki tömörülés két tagja azonnali válaszokat vár a Csolnoky Ferenc Kórház működésével kapcsolatban, a polgármestertől pedig azt kérik, habár nem az ő hatáskörébe tartozik a megyei kórház, intézkedjen a helyzet normalizálásáért. ma 13:53 Ülésezett a Veszprém Városi Idősügyi Tanács Ülésezett a Veszprém Városi Idősügyi Tanács A veszprémi idősügyi tanács évente kétszer ülésezik, a csütörtöki találkozón a nyugdíjasokat érintő költségvetési támogatásokról esett szó.   ma 14:47 Együtt a babákért - pelenkatámogatás a rászoruló családoknak Együtt a babákért - pelenkatámogatás a rászoruló családoknak A Veszprémi Főegyházmegyei Katolikus Karitász immár 14. alkalommal hirdeti meg az Együtt a babákért elnevezésű programját. ma 12:00 Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprémbe érkezett a Zöld Életre Valók névre keresztelt komplex e-mobilitási roadshow, aminek korosztályokat átívelő programjaival a hétvégén a Rally Hungary ideje alatt számos ponton lehet majd találkozni. Csütörtökön viszont először egy szakmai workshopon járták körbe, hogy milyen lehetőségek vannak az e-mobilitásban és hol tart Veszprém országos szinten ezen törekvéseiben. ma 14:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.