2023. június 6.
//
Norbert névnap

A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka

Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.

A Pannon Egyetem konferenciaterme szerda délelőtt teljesen megtelt az egyetem hallgatóival, oktatóival, valamint jelen voltak az intézmény képviselői és több helyi katonai vezető és kadét is. Ők mindannyian Ruszin-Szendi Romulusz előadására érkeztek, aminek fókuszában ugyan valóban a haderőfejlesztés állt, ám annál sokkal szélesebb körben érintette a stratégiaalkotás, a logisztika, de még a diplomácia témaköreit is.

Mielőtt az altábornagy elkezdte volna előadását, dr. Gelencsér András, az egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Ő beszédében úgy fogalmazott, a biztonság érzete elemi szükséglete minden embernek, ezt pedig most érezzük igazán, amikor a szomszédos háború miatt veszélybe került.

Dr. Gelencsér AndrásDr. Gelencsér András

A rektor kitért arra is, hogy a Pannon Egyetem volt az országban az első olyan intézmény, amely tantárgyai közé beemelte a honvédelmi alapismereteket, ami azóta is népszerű a hallgatók körében, ráadásul azóta több másik intézmény is követte a példájukat, továbbá toborzó irodának is helyet adtak az egyetemen, ezzel is segítve a honvédség munkáját.

A köszöntő után Ruszin-Szendi Romulusz lépett a mikrofonhoz, aki első mondataiban úgy fogalmazott, Veszprémbe mindig úgy jönnek, mintha hazatérnének, utalva a város hagyományos katonamúltjára, valamint jelenére is, hiszen nem olyan régen szervezték újjá a Légierő Parancsnokságot a városban, amit a helyiek csak úgy ismernek, mint a „Szikla”.

Dr. Ruszin-Szendi RomuluszDr. Ruszin-Szendi Romulusz

Huntingtont idézve – aki azt mondta, a következő nagy háború a vallási törésvonalak mentén fog kialakulni – megjegyezte, a történelem mindig tartogat valami váratlant, hiszen a neves amerikai politológus előrejelzése sem igazolódott be, jelen helyzetben a szomszédunkban két azonos kultúrájú és történelmében számos ponton összefonódó ország vívja a harcot egymással, ezekre a váratlan helyzetekre pedig fel kell készülnie az országoknak.

Ebben a folyamatban pedig több stratégiai lehetőség is adott: függetlenek maradnak, mint Svájc, vagy Ausztria, vagy felfegyverzik magukat nukleáris töltetekkel, ami az altábornagy szerint nem egy reális lehetőség, esetleg fejlesztik a hadsereget mások példája után, valamint megerősítik a szövetségi rendszerüket, ami Magyarország esetében a NATO-t és az EU-t jelenti.

Ruszin-Szendi Romulusz kiemelte, hogy e négy lehetőség közül Magyarország kettő kombinációját választotta stratégiája alapjául. A haderőfejlesztést, valamint a szövetségi rendszerének megerősítését. Megemlítette, hogy idén eléri az ország a NATO által kért 2%-os GDP-ráfordítást a haderőfejlesztésre.

Az altábornagy előadásában társadalomtudományi kérdésköröket is érintett, mint mondta, akkor lehet stabil egy ország, ha a társadalom, a kormányzat és a katonaság egyensúlyban és összhangban van egymással.

Hogy ez mit jelent pontosan, azt Ruszin-Szendi Romulusz több olyan példával is megmagyarázta, amelyek az utóbbi években a Magyar Honvédséghez kapcsolódtak, mégsem elsősorban hadászati feladatokról beszélünk.

Ilyen volt például a déli határkerítés felállítása, valamint az őrzésének a megszervezése rekordidő alatt. Ezután jött a koronavírus-járvány, amikor ugyancsak a katonák segítettek a kórházakban megszervezni a logisztikát. De nem csak a kórházakban, hanem a stratégiai fontosságú cégeknél is megjelentek, hogy biztosítsák azok zavartalan működését és baj esetén megteremtsék a kapcsolatot a kormányzattal. (Utóbbira egyébként nem volt szükség.)

Ez a szerteágazó tevékenységi kör, ami mind-mind a honvédséghez kapcsolódik maga után vonja a haderő fejlesztését is, ami jelenleg is javában zajlik, technológiai téren és szervezetfejlesztésben is.

Az altábornagy pozitívumként említette, hogy a civil társadalomban a bizalom kezd ismét megerősödni a katonák iránt, valamint a haderőfejlesztésre költött összegeket is elfogadják az emberek, mert megértették annak fontosságát a biztonságuk érdekében.

Ennek kapcsán, mármint a haderőfejlesztéshez kapcsolódóan Ruszin-Szendi Romulusz elmondta, a most megvásárolt harckocsik, rakétarendszerek, helikopterek mind-mind a gyártósorról érkeznek, azaz újonnan állnak hadrendbe a Magyar Honvédség keretein belül, mellettük pedig karbantartják és használják a régi eszközeiket is.

Magát a hadiipart is fejlesztik az országban, ebben egyébként a szocializmus előtt élen járt Magyarország, de a 20. század második felében visszaesett, most viszont ismét ilyen kutatási központokat és gyártósorokat építenek, többek közt Várpalota mellett is.

Ezek között ráadásul saját magyar fejlesztésű fegyverek is lesznek, ami már tesztüzemben fázisában van.

Saját vezetői felfogásáról úgy beszélt, mint aki hisz a kölcsönös bizalmi viszonyokban beosztottjaival, ő felvázolja az elérni kívánt célt, az alparancsnokok pedig a saját kereteiken belül proaktív módon végrehajtják azt.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Miért van szükség a honvédségre?
Miért van szükség a honvédségre?
A magyar honvédelem napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Légi Műveleti Vezetési És Irányítási Központ, amelyen egy másik fegyveres rendvédelmi szerv vezetője mondott ünnepi beszédet, aki rávilágított arra, hogy nem csak háborús időkben van szükség a katonákra.
Katonai konvoj vonul Veszprémbe szombaton
Katonai konvoj vonul Veszprémbe szombaton
Katonai menetoszlopokra kell számítani szombaton az utakon Hódmezővásárhely és Veszprém között - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Felmentették Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét
Felmentették Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.
A jutaspusztai repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek
A jutaspusztai repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek
Az 1941-ben bevetésre induló repülőgép tragédiájára emlékeztek szerdán Jutaspusztán.
Katonáink erényeit a civil életben is viselnünk kell
Katonáink erényeit a civil életben is viselnünk kell
Ünnepi állománygyűléssel emlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ kedd délelőtt az Agórában.