Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN

2023. március 22. 11:23
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.

Április 24-én startol az idei VEN, ami 1969-es megalapítása óta már a harmincadik lesz a sorban. Kezdetben hagyományosan kétévente szervezték meg ezt a rendezvényt, amikor az veszprémi egyetemistáknak egy hétig kivételesen nem a tananyagból kell számot adniuk, hanem kreativitásból, ügyességből, összetartásból.

A VEN lényege tehát jóval túlmutat azon, hogy az intézmény kampuszán belül egy olyan fesztivált szerveznek, ahová országos, de olykor nemzetközi fellépőket is hívnak koncertezni. Ahogy a VEN szellemét sem lehet csupán arra az egy hétre sem beszorítani, amikor a tényleges programok vannak. Ezt megelőzi egy hosszú, hónapokig tartó felkészülés a hallgatók részéről, amikor elsősorban a kreativitásukat kell előhívniuk. Hiszen ilyenkor a különböző szakok hallgatói – és itt nagyon fontos, hogy nem az egyes karok, tehát nem tudományterület szerint csoportosítva, hanem vegyesen humán és reál szakosok – csapatokba szerveződnek és kitalálnak egy tematikát, amivel részt vesznek a VEN-en meghirdetett versenyeken. Kezdve a jelmezektől, színpadi produkciókon át kisfilmek gyártásáig, valamint a fesztivál idejére megkapják a felső kampuszon lévő raktárhelyiségeket, amikből kocsmákat alakítanak ki, szintén a saját ötleteik alapján.

Az idei VEN-en sincs ez másképp, ami már a harmincadik lesz a sorban. A csillagok szerencsés együtt állásának köszönhető, hogy éppen az EKF-évben érkezett el a kerek dátum, na meg persze az is közrejátszott, hogy a kétéves ciklusokat egy ideig felváltotta az évente megrendezett VEN, majd a koronavírus-járvány alatt több évig elmaradt a fesztivált.

Idén viszont már minden hátráltató tényező nélkül készülhetnek és készülnek is a csapatok a fesztiválra és már az sem titok, hogy milyen tematika köré szerveződtek.

Az idei felhozatalban találkozni lehet majd

az AirVEN csapatával, ők a levegő tematika mellett döntöttek, a HollyVEN az amerikai filmvilág hangulatát idézi majd meg, a VENferno a horrorfilmek témakörét járja körül, míg a BrosVEN a régi videójátékokat vette alapul.

A közös ötletelés most is javában zajlikA közös ötletelés most is javában zajlik

Korábban egyébként olyan ötleteket dolgoztak ki és valósítottak meg a veszprémi egyetemisták, mint például az űr, vagy éppen a víz világa, de megjelentek a honfoglaló magyarok is, volt Moulin Rouge és vadnyugati tematika, idehozták a cirkusz világát, a 20-as éveket, a vikingekét, vagy éppen a Batman-képregények szereplőit, utóbbi esetében olyan jól sikerült a koncepció, hogy csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy valójában melyik hallgató rejtőzik a denevérjelmez mögött.

Velük egyébként Veszprém szélesebb közönsége is találkozhat majd, nem csak a fesztivál területén, hanem a városban is, hiszen szintén a VEN állandó része, hogy a csapatok a belvárosból látványosan felvonulnak a felső kampuszhoz, ahol elkezdődnek a vetélkedők, a végén pedig a zsűri és a közönség értékelése szerint győztest is hirdetnek majd.

A legnagyobb elismeréssel a diákrektori cím jár, ezt a hallgatók szavazatai alapján a legjobbnak ítélt csapat vezetője nyeri el és képletesen átveheti egy teljes napra az egyetem irányítását a rektortól.

Ezt az egy héten át tartó fesztivált koronázzák meg minden este a nagykoncertek, amelyeken idén fellép az Anna and the Barbies, a Kelemen Kabátban, a 4S Street, a Wellhello, Kowalsky meg a Vega, a Valmar, valamint Azahriah és Majka is.

A VEN esetében tehát érdemes hátrahagyni azt az előítéletet, hogy kizárólag alkoholmámoros fiatalok egyhetes bulija lenne. Ezt cáfolja az is, valamint erősíti a fesztivál közösségépítő mivoltát, hogy a fesztivál helyszínén gyakran belefutni ma már felnőtt, akár középkorú emberekbe is, akik egykor szintén valamelyik bolondos csapat tagjai voltak, és hiába hagyták maguk mögött ezt a bohém korszakukat, a VEN szelleme mégis visszahívja őket az alma materbe.

Galéria
A csapatok már javában készülnek az idei VEN-re
vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Csőszerelők, pilóták, filmsztárok és alvilági lények masíroztak a belvárosban VEN Csőszerelők, pilóták, filmsztárok és alvilági lények masíroztak a belvárosban Hétfő este elkezdődött a 30. Veszprémi Egyetemi Napok, kedden pedig jelképesen a várost is megkapták a fiatalok pár napig, ami ugyanúgy az évtizedes hagyomány része, mint a felvonulás a belvárosból a felső kampuszhoz. A négy csapat jelmezekben, saját koreográfiával törte meg a keddi monotonitást Veszprémben egy rövid időre. 2023. április 25. 15:48 Az alvilágtól vörös szőnyegen és csatornarendszeren át a felhők fölé is eljuthatunk az idei VEN-en VEN Az alvilágtól vörös szőnyegen és csatornarendszeren át a felhők fölé is eljuthatunk az idei VEN-en Az ország legrégebbi egyetemi fesztiválja kezdődik el hétfőn Veszprémben, fennállása óta immáron harmincadik alkalommal. A VEN-en nincsenek titulusok, azaz a hallgatók és oktatók is egyszerűen csak egyetemi polgárok lesznek, akik között kötelező a tegeződés. Ez csak az egyik olyan hagyományos elem a VEN-en, ami túlélte már az egyetem névváltását, karok és képzések átalakulását, 1969 óta pedig változatlanul erősíti a városi rendezvények sorát. A jubileumi esemény beharangozó sajtótájékoztatóját csütörtök reggel tartották az egyetemen, ahol egy pilóta, egy pokoli teremtmény, egy hollywoodi színésznő és Super Mario is megjelent. 2023. április 20. 15:41 Az EFOTT-ra készülve szerveztek játékos napot az egyetemen Az EFOTT-ra készülve szerveztek játékos napot az egyetemen Pecsétgyűjtő játékot szerveztek szerdán a Pannon Egyetemen az EFOTT-tal karöltve abból az alkalomból, hogy az országos fesztiválnak és találkozónak idén nyáron a veszprémi egyetem lesz a házigazdája. 2023. április 6. 13:52 Nyilvános az idei VEN dátuma VEN Nyilvános az idei VEN dátuma Hivatalossá vált, mettől meddig tartanak idén a Veszprémi Egyetemi Napok. 2023. február 1. 13:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.