2023. március 21.
//
Benedek névnap

Átadták a megújult kolostorkertet Balatonalmádiban

Megújult és közösségi térré avanzsált a balatonalmádi jezsuita kolostor kertje, a beruházást az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program 120 millió forinttal támogatta.

A kolostor területét 1626-ban kapta meg a jezsuita rend, akik a 17-18. századokban építették fel rendházukat majd a szomszédos magtárat. Balatonalmádi 2017-ben vásárolta meg a magtárat, majd két évvel később a kolostor felújítására is támogatást kapott - ismertette az épületegyüttes történetét a megújult kert átadó ünnepségén pénteken Fabó Péter, a város polgármestere. A kert közösségi térré alakítására a VEB 2023 Zrt. pályázatán nyertek 120 millió forintot 2021-ben. A polgármester hangsúlyozta: az Európa Kulturális Fővárosa évadban Almádiban is számos programmal várják majd a turistákat.

Fabó PéterFabó Péter

Az Európa Kulturális Fővárosa csak látszólag egy kulturális programsorozat, valójában az itt élő közösségekről, rólunk szól. Az a cél, hogy a helyi közösségeket erősebbé tegyük - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Mint mondta, a Bakony és a Balaton vidékén élők valójában egy közösséget alkotnak, az EKF pedig lehetőséget teremt arra, hogy ezek a kapcsolatok erősebbé és ismertebbé váljanak. Ebbe a keretrendszerbe illeszkednek a program infrastrukturális elemei: nem önmagukban épületek megújulását támogatják, hanem a közösségek megerősödését, születését vagy újjászületését segítik. Ebbe a sorba illeszkedik a vörösberényi kolostorépület is, ami az elmúlt harminc évben hányattatott sorssal rendelkezett, de a megújulás révén ismét közösségi színtérré válhat.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Kontrát Károly, a térség parlamenti képviselője felidézte a néhai Kerényi Imre hitvallását, miszerint a közösség számára a kolostor és a magtár megszerzése, közösségi terek kialakítása nemzetépítés. A képviselő abban bízik, hogy az itt zajló közösségépítés valóban hozzájárul ehhez.

Lamos Péter, a Veszprém 2030 kft. ügyvezetője elmondta: az EKF infrastrukturális pályázatán jelentős túljelentkezés mellett sikerült Balatonalmádinak támogatást elnyernie. A megvalósítás az önkormányzatot dicséri, akik nehéz körülmények között, a pandémia, a háború és az energiaválság közepette álltak helyt, és biztosították, hogy a felújítás határidőre elkészüljön.

A Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjaiA Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjai

Az ünnepség fényét a Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak ünnepi műsora emelte.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila