Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Átadták a megújult kolostorkertet Balatonalmádiban

2023. március 17. 16:04
Megújult és közösségi térré avanzsált a balatonalmádi jezsuita kolostor kertje, a beruházást az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program 120 millió forinttal támogatta.

A kolostor területét 1626-ban kapta meg a jezsuita rend, akik a 17-18. századokban építették fel rendházukat majd a szomszédos magtárat. Balatonalmádi 2017-ben vásárolta meg a magtárat, majd két évvel később a kolostor felújítására is támogatást kapott - ismertette az épületegyüttes történetét a megújult kert átadó ünnepségén pénteken Fabó Péter, a város polgármestere. A kert közösségi térré alakítására a VEB 2023 Zrt. pályázatán nyertek 120 millió forintot 2021-ben. A polgármester hangsúlyozta: az Európa Kulturális Fővárosa évadban Almádiban is számos programmal várják majd a turistákat.

Fabó PéterFabó Péter

Az Európa Kulturális Fővárosa csak látszólag egy kulturális programsorozat, valójában az itt élő közösségekről, rólunk szól. Az a cél, hogy a helyi közösségeket erősebbé tegyük - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Mint mondta, a Bakony és a Balaton vidékén élők valójában egy közösséget alkotnak, az EKF pedig lehetőséget teremt arra, hogy ezek a kapcsolatok erősebbé és ismertebbé váljanak. Ebbe a keretrendszerbe illeszkednek a program infrastrukturális elemei: nem önmagukban épületek megújulását támogatják, hanem a közösségek megerősödését, születését vagy újjászületését segítik. Ebbe a sorba illeszkedik a vörösberényi kolostorépület is, ami az elmúlt harminc évben hányattatott sorssal rendelkezett, de a megújulás révén ismét közösségi színtérré válhat.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Kontrát Károly, a térség parlamenti képviselője felidézte a néhai Kerényi Imre hitvallását, miszerint a közösség számára a kolostor és a magtár megszerzése, közösségi terek kialakítása nemzetépítés. A képviselő abban bízik, hogy az itt zajló közösségépítés valóban hozzájárul ehhez.

Lamos Péter, a Veszprém 2030 kft. ügyvezetője elmondta: az EKF infrastrukturális pályázatán jelentős túljelentkezés mellett sikerült Balatonalmádinak támogatást elnyernie. A megvalósítás az önkormányzatot dicséri, akik nehéz körülmények között, a pandémia, a háború és az energiaválság közepette álltak helyt, és biztosították, hogy a felújítás határidőre elkészüljön.

A Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjaiA Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjai

Az ünnepség fényét a Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak ünnepi műsora emelte.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A Balaton mellett kell keresni a színes lépcsők városát Balatonalmádi A Balaton mellett kell keresni a színes lépcsők városát Nem egy, nem kettő, hanem rögtön kilenc lépcső kapott olyan egyedi dizájnt Balatonalmádiban, ami után a város már joggal mondhatja magáról, hogy ő a„színes lépcsők városa.” 2023. szeptember 8. 22:25 Vízen és víz felett a napenergia segítségével Vízen és víz felett a napenergia segítségével Hétvégén rendezték meg Balatonalmádiban a Solar Boat Challenge napelemes hajóversenyt. Fotósunk ott volt a viadalon, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan siklottak a vízen és nem egyszer a víz felett ezek a nem hétköznapi járművek, köztük a Pannon Egyetem saját fejlesztésű hajója. 2023. augusztus 28. 14:30 Vízen repülni márpedig lehetséges! Solar Boat Challenge Vízen repülni márpedig lehetséges! Ezt már az első nap bebizonyították Balatonalmádiban, ahol cütörtökön rajtolt el a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge verseny. A nevező tíz csapat közt ott van a Pannon Egyetem napelemes hajója is, a felsőoktatási intézmény pedig a házigazdája is versenynek. Annak a technikai sporteseménynek, amit ezelőtt Monaco kikötőjében tartottak.   2023. augusztus 24. 23:48 Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban Hybridart Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban A Hybridart Management megálmodott egy helyszínt a Balaton északi partján, ahol a közösségi élmény, a művészet és az alkotás találkozhat. Így született meg a BLOKK, amely kiállításokkal, koncertekkel, workshopokkal és design bolttal várja hétfőtől-vasárnapig a látogatókat, melyek fókuszában a fenntarthatóság áll. 2023. augusztus 18. 15:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.