Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

A szabadság nem ajándék

2023. március 15. 20:19
Szerda délután az aradi vértanúk emlékművénél rendeztek megemlékezést Veszprémben.

Az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében ünnepi műsor keretein belül emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, valamint hőseire.

Elsőként Diramerján Artin, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese szólalt fel. Szerinte március tizenötödike a legfontosabb igazodási pont és útmutató a magyaroknak, és talán nem csak nekik. Mint kifejtette, Örményországban jól ismerik a magyar forradalmat és szabadságharcot, sőt, számos Petőfi Sándor-verset lefordítottak nyelvükre. Diramerján hozzáfűzte, talán nincs is olyan nép a földkerekségen, aki sorsában, hitvallásában és történelmi viharaiban jobban hasonlítana az örményekre, mint a magyar nép.

Nem felejthetjük el – folytatta az elnökhelyettes, hogy a szabadság nem valami ajándék. Megszerzéséhez és megtartásához küzdeni kell. Végül ünnepi gondolatait azzal zárta, hogy megemlékezett a forradalom és szabadságharc ismert és nem ismert hőseiről, akik közül számos örmény származású volt, így Lázár Vilmos és Kiss Ernő is. 

Az ünnepi beszéd után az emlékezés koszorúinak elhelyezése következett. Veszprém város nevében Pálinkás Roland rótta le tiszteletét. Az esemény kulturális felelőse Sörös Miklós volt, aki a Himnuszt szavalta el, de az örmények oldaláról a Nemzeti dal is elhangzott, méghozzá örményül, ezzel is emelve az ünnepély fényét.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.