2023. június 7.
//
Róbert névnap

A szabadság nem ajándék

Szerda délután az aradi vértanúk emlékművénél rendeztek megemlékezést Veszprémben.

Az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében ünnepi műsor keretein belül emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, valamint hőseire.

Elsőként Diramerján Artin, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese szólalt fel. Szerinte március tizenötödike a legfontosabb igazodási pont és útmutató a magyaroknak, és talán nem csak nekik. Mint kifejtette, Örményországban jól ismerik a magyar forradalmat és szabadságharcot, sőt, számos Petőfi Sándor-verset lefordítottak nyelvükre. Diramerján hozzáfűzte, talán nincs is olyan nép a földkerekségen, aki sorsában, hitvallásában és történelmi viharaiban jobban hasonlítana az örményekre, mint a magyar nép.

Nem felejthetjük el – folytatta az elnökhelyettes, hogy a szabadság nem valami ajándék. Megszerzéséhez és megtartásához küzdeni kell. Végül ünnepi gondolatait azzal zárta, hogy megemlékezett a forradalom és szabadságharc ismert és nem ismert hőseiről, akik közül számos örmény származású volt, így Lázár Vilmos és Kiss Ernő is. 

Az ünnepi beszéd után az emlékezés koszorúinak elhelyezése következett. Veszprém város nevében Pálinkás Roland rótta le tiszteletét. Az esemény kulturális felelőse Sörös Miklós volt, aki a Himnuszt szavalta el, de az örmények oldaláról a Nemzeti dal is elhangzott, méghozzá örményül, ezzel is emelve az ünnepély fényét.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

Nyugodt méltósággal az ünnepen
Nyugodt méltósággal az ünnepen
Március 15-én több olyan ünnepi eseményt is tartottak Veszprémben, amelyek nem a szónoklatoktól voltak hangosak. Épp ellenkezőleg, a nyugalom adta meg az igazi méltóságát a szabadságharc emlékének. Ilyen volt a délelőtti órákban az Alsóvárosi temetőbe szervezett séta, kora este pedig a fáklyás felvonulás az Óváros térről a Veszprémi Petőfi Színházig.
Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi
Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi
Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar - mondta a miniszterelnök szerdán Kiskőrösön, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepi beszédében.
Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai
Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai
A Dózsa György téri 48-as emlékműnél rendezték meg Veszprém önkormányzatának központi ünnepségét március 15-én. A megemlékezés szónoka Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt.
Vannak napok, melyek nem szállnak el
Vannak napok, melyek nem szállnak el
A Pannon Egyetem az E épületben tartott ünnepséget az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve.