Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szabadon élni egyénként és nemzetként is

2023. március 15. 13:21
Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt.

A hajmáskéri ünnepségen a Gábor Áron Általános Iskola növendékei adtak előadást, akik versekkel, dalokkal, valamint a korszak eseményeit felidéző színpadi jelenetekkel hatásosan elevenítették meg a '48-as forradalmi hangulatot.

A meghívottak közt ott volt Köbli Miklós polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is. Utóbbi beszédében úgy fogalmazott: „a szabadságot egyszerre lehet egyéni, de nemzeti szinten is értelmezni. Az egyéni szabadságot nap mint nap megéljük azzal, hogy szabadon mozoghatunk a világban, szabadon gondolkodhatunk, és nem kell félnünk attól, hogy ha kimondjuk ezeket a gondolatokat, akkor bármilyen hátrány is érne minket.”

A képviselő a nemzet szabadságáról már így beszélt: „egy zászló alatt egyesülő nemzetközösség ugyancsak egyedül, saját felelősségét vállalva hozza meg a döntéseket, nem pedig idegen nagyhatalmak udvaraiban teszik mindezt mások.”

Ovádi Péter emlékeztetett arra, hogy a magyar történelemben többször előfordult, hogy ezt a szabadságot elnyomták idegen hatalmak, így volt ez a Habsburg-uralom idején is.

„Egy olyan állapotban tartva a magyarokat, ami megbéklyózta őket, már-már fojtogató érzést keltve. Mert a szabadság hiánya ilyen. Egy nemzet számára olyan érzés, mint amikor nem kapunk levegőt. Ki lehet bírni egy darabig, ha elég erős a tüdőnk akár hosszabb ideig is, de mégis zsigereinkben érezzük, hogy ez nem a természetes állapot” – mondta, majd hozzátette: 1848-ban ezt az elnyomást tépte le magáról a magyarság.

Ovádi Péter méltatta a szabadságharcban résztvevő hősöket, a forradalmi vezérektől egészen az egyszerű katonákig.

Kiemelte, hogy bár most Magyarország független és szabad állam, amiért '48-ban is harcoltak, ez az állapot nagyon törékeny, amire folyamatosan vigyáznunk kell, kiváltképp a mostani háborús időszakban.

„Mi erős kézzel fogjuk a kormánylapátot, így pedig nem térítheti el semmi a hajónkat a szabadság vizeiről. Hiába a szomszédban dúló háború, hiába Európa tétlensége, a magyarok olyan eszmékkel és kitartással vannak felruházva, amelyek kiállják ezeket a próbákat is. A mi nemzetünk jól ismeri a szabadság törékenységét, éppen ezért óvjuk és védjük. Ez az, amiből nem engedünk, nem engedhetünk” – zárta beszédét Ovádi Péter.

Az ünnepség további részében a helyi Vadgesztenye népdalkör lépett fel a színpadon, majd a jelenlévők megkoszorúzták a település hősi emlékművét.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ Cseh Zoltán neve közel húsz éve forog a veszprémi médiában, újságírói pályafutása alatt megfordult már a vehir.hu szerkesztősége mellett a helyi rádióknál, nyomtatott újságoknál, valamint ő szerkeszti a Vmeteo.hu veszprémi időjárással foglalkozó szakportált is. Munkáját idén A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó-díjjal ismerte el a város. 2024. március 14. 16:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.