2023. június 6.
//
Norbert névnap

Vannak napok, melyek nem szállnak el

A Pannon Egyetem az E épületben tartott ünnepséget az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve.

Már százhetvenöt év telt el a forradalom kitörése óta. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia március elején Veszprémben keresték Petőfi Istvánt, Sándor öccsét, tudván, hogy a környéken van – kezdte meg a kis anekdotát Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense. Jó viszonyban voltak, Petőfi gyermekének, Zoltánnak később gyámja is István lett. Hamar elérte Petőfit és Szendreyt a hír, hogy Városlődön tartózkodik, de ezen kívül is jó hírt kaptak: Franciaországban kitört a forradalom…

Dr. Molnárné Barna Katalin, a Pannon Egyetem rektorhelyettese úgy fogalmazott: március tizenötödikén talán mindenhol a magyar szabadság az, ami elsőre az emberek eszébe jut. A dicső hőstettekre ma, ennyi idő távlatából is tisztelettel kell visszatekinteni, hiszen a mai magyar ember méltán lehet büszke az elődökre. Katalin egyébként Kiss Ernő leszármazottjaként még nagyobb alázattal beszélt és beszél a magyar történelem ezen időszakáról.

Felföldi Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt egyes történései a mai napig többféleképpen élnek a köztudatban. Például vitatott, hogy Petőfi valóban elszavalta-e a Nemzeti dalt a Múzeum lépcsőjén. Ott sem volt – mondják sokan. Ezt jó, ha helyén kezeli az ember.

A megemlékezésen Ács Tamás színművész felelt a kulturális műsorért, aki este az E épületben Petőfi-estjét is előadja.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Nyugodt méltósággal az ünnepen
Nyugodt méltósággal az ünnepen
Március 15-én több olyan ünnepi eseményt is tartottak Veszprémben, amelyek nem a szónoklatoktól voltak hangosak. Épp ellenkezőleg, a nyugalom adta meg az igazi méltóságát a szabadságharc emlékének. Ilyen volt a délelőtti órákban az Alsóvárosi temetőbe szervezett séta, kora este pedig a fáklyás felvonulás az Óváros térről a Veszprémi Petőfi Színházig.
A szabadság nem ajándék
A szabadság nem ajándék
Szerda délután az aradi vértanúk emlékművénél rendeztek megemlékezést Veszprémben.
Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi
Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi
Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar - mondta a miniszterelnök szerdán Kiskőrösön, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepi beszédében.
Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai
Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai
A Dózsa György téri 48-as emlékműnél rendezték meg Veszprém önkormányzatának központi ünnepségét március 15-én. A megemlékezés szónoka Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt.