2023. június 6.
//
Norbert névnap

Gyulay Zsolt: párizsi lázban égünk 500 nappal az olimpia előtt

2023. március 14. 10:27
MTI
Párizsi lázban égünk - mondta Gyulay Zsolt 500 nappal az olimpia előtt az M4 Sport Sporthíradójában.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke kedden hangsúlyozta: ilyenkor már az ötkarikás játékok járnak a sportolók fejében, ugyanakkor nehéz az oda vezető út is.

"Mi már párizsi lázban égünk" - jelentette ki Gyulay. Elárulta, hogy már készítik elő a szállásokat és az utazásról is gondoskodnak.

Az év nagy próbatételei között említette az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) Mariborban, valamint az Európa Játékokat, amelynek Krakkó és további hét város ad otthont. Utóbbin várakozásai szerint valószínűleg nagyobb csapat vesz majd részt, mint magán az ötkarikás játékokon. Az Európa Játékokat az idei év legfontosabb eseményének nevezte, amely felmérő lesz az olimpia előtt.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a jövő évi párizsi olimpia rajtja előtt 500 nappal szervezett világ körüli staféta budapesti sajtótájékoztatóján a Francia Intézetben 2023. március 14-én. A virtuális világstafétát a játékokat előkészítő bizottság, valamint a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium szervezte 128 ország nagykövetsége és több száz sportoló részvételével. MTI/Kovács TamásGyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a jövő évi párizsi olimpia rajtja előtt 500 nappal szervezett világ körüli staféta budapesti sajtótájékoztatóján a Francia Intézetben 2023. március 14-én. A virtuális világstafétát a játékokat előkészítő bizottság, valamint a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium szervezte 128 ország nagykövetsége és több száz sportoló részvételével. MTI/Kovács Tamás

Kiemelte, hogy a küldöttség létszáma nagyban függ a csapatsportágaktól.

"Bízunk benne, hogy a férfi kézilabdacsapatnak van esélye és nagyon szurkolunk természetesen a két vízilabda-válogatottnak is, és kézilabdában a lányok sem mondtak le az olimpiai szereplésről. Ez nagyban meg fogja határozni, hogy hányan tudunk kimenni" - fogalmazott. - "Nagyon bízom benne, hogy a négy csapatból három legalább ki fog jutni az olimpiára, akkor már kvótaszámban jók vagyunk. Alapvetően egy olimpia hangulatát nagyban meghatározza, hogy szurkolhatunk-e magyar csapatnak."

Kifejtette, hogy erre az évre sűrűsödik a kvalifikációs időszak, már az áprilisi úszó országos bajnokságon lehet például kvótákat szerezni, nyáron pedig "igazi nagyüzem" lesz: kiemelte az atlétikai világbajnokságot, a kajak-kenu világbajnokságot és az öttusa-világkupát. Mint mondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogató közeget építsenek fel a sportolóknak.   

yulay Zsolt kitért rá, hogy májusban európai olimpiai konferencia lesz.

"A hangulat a háború miatt forrong" - mondta, megemlítve, az elmúlt két hónapban Thomas Bach elnök kezdeményezésére sor került egy online egyeztetésre a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. - "A nemzeti olimpiai bizottságok beleegyeztek abba, hogy valamilyen szinten visszaengedik az orosz és belorusz sportolókat semleges zászló alatt."

Elmondta, azóta 31 ország petíciót fogalmazott meg, a lengyelek és az ukránok pedig erre az esetre bojkottot helyeztek kilátásba.

"Nem gondoltam volna, hogy az 1984-es Los Angeles-i bojkott után még arról beszélünk, hogy ilyen veszély fenyegeti az olimpiai mozgalmat. Egy biztos: a magyar csapat ott lesz minden körülmények között, hiszen a mi közgyűlésünk határozott az olimpiai részvételről. Mi magyarok az olimpiát a béke utolsó szigetének tekintjük, nem hiszem, hogy bele kell keverni a politikát" - fogalmazott. Hozzáfűzte: "bizonyos feltételek mellett" van létjogosultsága az orosz és fehérorosz sportolók visszatérésének az Olimpiai Charta szellemiségében.

Kitért rá, hogy borsos áron is kapósak a belépők az olimpiára, amelyet 12 év után lát újra vendégül egy európai ország.

A párizsi játékokra 2024. július 26. és augusztus 11., a paralimpiára pedig augusztus 28. és szeptember 8. között kerül sor.

vehir.hu

További cikkek

Párizs 2024: Rasovszky kvótáért úszik majd a vb-n 10 kilométeren
Párizs 2024: Rasovszky kvótáért úszik majd a vb-n 10 kilométeren
A nyári világbajnokságon az első három között szeretne végezni a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében Rasovszky Kristóf, hogy ezzel kvótát szerezzen a párizsi olimpiára.
A NOB alsó korhatár megállapítását javasolja a sportszövetségeknek
A NOB alsó korhatár megállapítását javasolja a sportszövetségeknek
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt ajánlja a sportági világszövetségeknek, hogy szabjanak meg alsó korhatárt versenyzőik számára a nemzetközi viadalokon való indulás feltételeként.
Kónya Ádám 55. lett a lerövidített versenyben
Kónya Ádám 55. lett a lerövidített versenyben
Az orosz Alekszandr Bolsunov nyerte a férfi sífutók eredetileg 50, a mostoha időjárás miatt 28,4 kilométerre rövidített szabadstílusú versenyét a pekingi téli olimpián, ezzel a harmadik aranyérmét szerezte a játékokon.
Liu Shaoang: uraltam a vasárnapot
Liu Shaoang: uraltam a vasárnapot
Uraltam a vasárnapot, tökéletes futam volt - jelentette ki Liu Shaoang az után, hogy helyi idő szerint hétfőn este ünnepélyes keretek között átvette a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 500 méteres számának aranyérmét a pekingi olimpián.
Gyulay Zsolt: Párizsra kitűzzük a 200+200 célt
Gyulay Zsolt: Párizsra kitűzzük a 200+200 célt
Párizsra kitűzzük a 200+200 célt, azaz legyen a párizsi olimpián 200 fős a magyar csapat és szerezzük meg a 200. olimpiai aranyérmünket - jelentette be Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) január végén megválasztott elnöke.