Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C

Gyulay Zsolt: párizsi lázban égünk 500 nappal az olimpia előtt

2023. március 14. 10:27 // Forrás: MTI
Párizsi lázban égünk - mondta Gyulay Zsolt 500 nappal az olimpia előtt az M4 Sport Sporthíradójában.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke kedden hangsúlyozta: ilyenkor már az ötkarikás játékok járnak a sportolók fejében, ugyanakkor nehéz az oda vezető út is.

"Mi már párizsi lázban égünk" - jelentette ki Gyulay. Elárulta, hogy már készítik elő a szállásokat és az utazásról is gondoskodnak.

Az év nagy próbatételei között említette az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) Mariborban, valamint az Európa Játékokat, amelynek Krakkó és további hét város ad otthont. Utóbbin várakozásai szerint valószínűleg nagyobb csapat vesz majd részt, mint magán az ötkarikás játékokon. Az Európa Játékokat az idei év legfontosabb eseményének nevezte, amely felmérő lesz az olimpia előtt.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a jövő évi párizsi olimpia rajtja előtt 500 nappal szervezett világ körüli staféta budapesti sajtótájékoztatóján a Francia Intézetben 2023. március 14-én. A virtuális világstafétát a játékokat előkészítő bizottság, valamint a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium szervezte 128 ország nagykövetsége és több száz sportoló részvételével. MTI/Kovács TamásGyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a jövő évi párizsi olimpia rajtja előtt 500 nappal szervezett világ körüli staféta budapesti sajtótájékoztatóján a Francia Intézetben 2023. március 14-én. A virtuális világstafétát a játékokat előkészítő bizottság, valamint a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium szervezte 128 ország nagykövetsége és több száz sportoló részvételével. MTI/Kovács Tamás

Kiemelte, hogy a küldöttség létszáma nagyban függ a csapatsportágaktól.

"Bízunk benne, hogy a férfi kézilabdacsapatnak van esélye és nagyon szurkolunk természetesen a két vízilabda-válogatottnak is, és kézilabdában a lányok sem mondtak le az olimpiai szereplésről. Ez nagyban meg fogja határozni, hogy hányan tudunk kimenni" - fogalmazott. - "Nagyon bízom benne, hogy a négy csapatból három legalább ki fog jutni az olimpiára, akkor már kvótaszámban jók vagyunk. Alapvetően egy olimpia hangulatát nagyban meghatározza, hogy szurkolhatunk-e magyar csapatnak."

Kifejtette, hogy erre az évre sűrűsödik a kvalifikációs időszak, már az áprilisi úszó országos bajnokságon lehet például kvótákat szerezni, nyáron pedig "igazi nagyüzem" lesz: kiemelte az atlétikai világbajnokságot, a kajak-kenu világbajnokságot és az öttusa-világkupát. Mint mondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogató közeget építsenek fel a sportolóknak.   

yulay Zsolt kitért rá, hogy májusban európai olimpiai konferencia lesz.

"A hangulat a háború miatt forrong" - mondta, megemlítve, az elmúlt két hónapban Thomas Bach elnök kezdeményezésére sor került egy online egyeztetésre a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. - "A nemzeti olimpiai bizottságok beleegyeztek abba, hogy valamilyen szinten visszaengedik az orosz és belorusz sportolókat semleges zászló alatt."

Elmondta, azóta 31 ország petíciót fogalmazott meg, a lengyelek és az ukránok pedig erre az esetre bojkottot helyeztek kilátásba.

"Nem gondoltam volna, hogy az 1984-es Los Angeles-i bojkott után még arról beszélünk, hogy ilyen veszély fenyegeti az olimpiai mozgalmat. Egy biztos: a magyar csapat ott lesz minden körülmények között, hiszen a mi közgyűlésünk határozott az olimpiai részvételről. Mi magyarok az olimpiát a béke utolsó szigetének tekintjük, nem hiszem, hogy bele kell keverni a politikát" - fogalmazott. Hozzáfűzte: "bizonyos feltételek mellett" van létjogosultsága az orosz és fehérorosz sportolók visszatérésének az Olimpiai Charta szellemiségében.

Kitért rá, hogy borsos áron is kapósak a belépők az olimpiára, amelyet 12 év után lát újra vendégül egy európai ország.

A párizsi játékokra 2024. július 26. és augusztus 11., a paralimpiára pedig augusztus 28. és szeptember 8. között kerül sor.

vehir.hu
további cikkek
Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját ország-világ Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját Visszatér a versenyzéshez Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, akinek fő célja, hogy jövő nyáron, Párizsban, a hatodik ötkarikás viadalán is ott legyen - írta hétfőn az Index. tegnap 8:41 A veszprémi úszótrió mindhárom tagja megcélozta a párizsi olimpiát Párizs 2024 A veszprémi úszótrió mindhárom tagja megcélozta a párizsi olimpiát Az egyaránt Veszprémben készülő három nyíltvízi úszó, az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf, a kétszeres vb-ezüstérmes Betlehem Dávid és a junior Európa-bajnok Sárkány Zalán megcélozta a jövő évi párizsi olimpiát. 2023. november 20. 22:23 Párizs 2024: Sikeres terepszemlét tartott a MOB Párizs 2024 Párizs 2024: Sikeres terepszemlét tartott a MOB Sikeres terepszemlén van túl a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), amelynek delegációja vasárnaptól keddig felmérte az épülő olimpiai falu adottságait Párizsban, a jövő évi ötkarikás játékok helyszínén. 2023. november 16. 15:15 Szilágyi Áron: nagyon erős ösztönző a csapat olimpiai arany Párizs 2024 Szilágyi Áron: nagyon erős ösztönző a csapat olimpiai arany Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívónak nagy motivációt jelent, hogy a csapattal felállhasson a dobogó legfelső fokára a jövő évi párizsi játékokon. 2023. november 15. 12:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.