Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A fékfolyadék elengedhetetlen a megfelelő fékrendszer működéshez

2023. március 13. 12:50

A jármű üzemeltetéséhez számtalan kiegészítőre van szükség, valamint több olyan rendszer van, aminek megfelelő működéséről is gondoskodni kell. Ilyen például a fékrendszer, valamint a hozzá kapcsolódó hidraulikus rendszer. Az egyik ilyen kiegészítő termék a fékfolyadék, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy honnan és milyet vásárolunk.

Egyáltalán mire jó a fékfolyadék?

A fékfolyadék egy olyan speciális folyadék, amit az autó fékrendszerének működtetéséhez kell használni. Erre azért van szükség, mert a fékek működése egy hidraulikus rendszeren alapszik. Még mielőtt azonban belemegyünk jobban a témába, érdemes megemlíteni, hogy ezeknek a termékeknek a beszerzése ma már nagyon egyszerű. Elég rákattintani a FilterABC fékfolyadékok menüpontjára, és máris elkezdhetjük a válogatást és a bevásárlást.

Visszatérve a működésre, a hidraulikus rendszer célja, hogy a vezető által kifejtett nyomást a pedálon keresztül a féknyergekbe továbbítsa. A féknyergek szorítani kezdik a féktárcsát vagy a dobokat, ezzel elkezdve a fékezés folyamatát és az autó elkezd lelassulni a nyomás mértékétől függő ütemben.

A fékfolyadéknak két nagyon fontos tulajdonsága is van, amire mindenképpen szükség van a rendszer hatékony működéséhez. Ez a kettő a magas forráspont és az inkompresszibilitás. A magas forráspontot értelmezni egyszerű, mivel fontos az, hogy például a nagy igénybevétel során termelődő hő hatására ne forrjon fel.

Az inkompresszibilitás pedig azért lényeges, mert a pedálon keresztül kifejtett nyomás hatásának el kell jutnia a féknyergekhez. Ellenkező esetben a nyomás “elveszne” útközben, és nem történne meg a fékezés.

Miért van szükség a fékfolyadék cseréjére?

A fékfolyadékot érdemes bizonyos időközönként cserélni, hogy a fékhatás továbbra is megfelelő mértékű legyen az autóban. A két évet elért fékfolyadék elkezdi a környezetből megkötni a vizet, ami a féktáv megnövekedéséhez vezethet és a fékdugattyúk rozdásodásával hatalmas kiadást is fog okozni az autó tulajdonosának. Továbbá szélsőséges esetben még a baleset kockázatát is növelheti. Fontos, hogy a fékfolyadékot legalább 2-3 évente, vagy a gyártó által előírt intervallumban mindenképpen cseréljük. 

Fékfolyadék és fékfolyadék között is rengeteg különbség van

A vásárlás során feltétlenül figyeljünk oda, hogy milyen terméket veszünk. A nemzetközi specifikációk minden egyes autótípushoz és fékrendszerhez megoldást kínálnak a DOT 3, DOT 4, DOT 4 SL, DOT 5.1 szabványokkal. Az egyes márkák között rengeteg minőségi különbség fordulhat elő. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük ki egy autószerelő véleményét, és kérdezzük meg tőle, hogy melyik márkát ajánlja.

Ez még csak az első lépés, ugyanis alaposan át kell gondolni azt is, hogy honnan vásárolunk. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.