Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Te mennyire ismered önmagadat és a környezetedet?

2023. március 13. 12:44

Szerencsére ma már egyre több anyag érhető el a neten, egyre több közérthetően megfogalmazott könyv kapható a témában, valamint egyre több ember meri a szakemberek segítségét kérni, ám még így is bőven akad tennivaló.

Talán te magad is találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy egyre több emberre nyomjuk rá a nárcisztikus billogot, sokszor olyanokra is, akik nem is azok. Vagy mégis? Hiszen valamilyen mértékben mindenki az. Mai cikkünkben annak eredünk nyomába, hogy kik a nárcisztikusok, mikor rendellenes a jelenség, és mit tehetsz akkor, ha ilyen emberrel kerülsz össze.

Fejleszd önmagad!

Minden esetben jól jön, ha fejleszted önmagadat, ezért a The Bright Academy online tanfolyamai közül bátran elvégezheted az önismereti tréninget, de megtanulhatsz asszertíven kommunikálni, stresszt vagy konfliktust kezelni, esetleg hatékonyan gazdálkodni az időddel. Ezek mind kapóra is jönnek, hiszen a mai világban annyi emberrel találkozunk, hogy jó, ha megpróbálunk kulcsot találni hozzájuk.

Bár magát a szót Freud alkalmazta először erre a bizonyos embertípusra, a nárcizmus csupán az utóbbi pár évben lett ennyire felkapott és közkézen forgó. Sajnos ez hozta magával azt, hogy sokan úgy használják, hogy közben a jelentésével sincsenek igazán tisztában, míg mások úgy élik le az életüket egy nárcisztikus ember mellett, hogy nem is ismerik fel.

Jó tudni, hogy a nárcizmus mindenkiben benne van, de mivel ez egy elég széles spektrumon mozog, nem mindenkiben található meg egyforma mértékben.

Miről ismerszik meg a nárcisztikus ember?

A legszélsőségesebb esetet jellemezve ezek az emberek képtelenek az empátiára, nem figyelnek semmi másra, csak hogy a saját igényük kielégítésre kerüljön, és ha ez nem történik meg, dühösek lesznek. Alapértelmezettnek veszik a rajongást, hogy mindenki odáig van értük, és igazán sokat kérnek minden esetben, viszont csak keveset adnak vissza. 

Éppen ezért nagyon fárasztó egy ilyen emberrel együtt élni, hiszen a másik igényei, a másik vágyai nem érdeklik őket, mérgező mondataival pedig igyekszik bűntudatot kelteni, hogy továbbra is a hatalmában tartsa a gyanútlan áldozatot. Ha viszont azt érzi, vesztett, és nem tud hatni a másikra, akkor a dühöt olyan tevékenységbe csatornázza, ami nem túl építő, ilyenkor ugyanis gyakori a szerek használata.

Fontos felismerni, hogy az adott személy hol helyezkedik el a spektrumon, hiszen akadnak olyan esetek, amelyek csak pszichoterápiával kezelhetőek.

Vizsgáld felül az életedet!

A The Bright Academy online önfejlesztő tanfolyamainak végzése közben igazi önismereti túrára indulsz, ahol bizony könnyen lehet, hogy olyan gyermekkori, a korai kötődés kialakulásának az idejére tehető gócpontokat ismersz majd fel, amelyek sok-sok éven át tartó elakadásokat fognak megoldani. 

Ehhez azonban az kell, hogy alaposan utánajárj egy-egy témának, ne csak a divatos szavakat használd, és legfőképpen ne csak trendi magazinok összefoglalói alapján tájékozódj. Hidd el, ha tisztába kerülsz ezekkel a dolgokkal, sokkal könnyebb lesz boldogulni az élet minden területén!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.