Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Eötvös Károlyra emlékeztek

2023. március 10. 11:42
Péntek délelőtt az Alsóvárosi temetőben, Eötvös Károly sírjánál tartottak megemlékezést születésének évfordulója apropóján.

Hogy pontosan mit jelent városunknak, Veszprémnek Eötvös Károly neve, arról Halmay Gábor, önkormányzati képviselő beszélt: Eötvös politikus, ügyvéd, író, publicista, korának egyik legismertebb közéleti személyisége volt. 1842-ben született Mezőszentgyörgyön, kortársai úgy nevezték: a Vajda. 1878-ban Veszprémben képviselőnek választották.

A sikeres ügyvédről az volt a nemzetközi közvélemény, hogy az emberiség egyik legbecsületesebb, legbátrabb férfija.

Halmay szerint Eötvös ma, a huszonegyedik században is példaképként szolgálhat, ahogy saját korában is meghatározó egyén volt. Első nagy könyvsikere az Utazás a Balaton körül címmel jelent meg, ennek kapcsán pedig szombaton az emlékezők sétát tesznek azokon a Balaton-felvidéki helyeken, amelyek a könyvben is szerepelnek.

A megemlékezés végén a sírhelyen elhelyezték a koszorúkat. Tiszteletét tette többek között Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, a Veszprém Megyei Irodalomtörténeti Társaság, Eötvös nevét viselő könyvtár dolgozói, valamint az Eötvös-leszármazottak.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Igazi karácsonyi hangolódást ígér a Kabóca Bábszínház Igazi karácsonyi hangolódást ígér a Kabóca Bábszínház Csütörtök reggel a Kabóca Bábszínház már az új épületében tartott sajtótájékoztatót, vagyis a vár alatt található Deák Ferenc utcai rendezvényközpontban. A társulat bejelentette az előttük álló időszak legfontosabb programjait, előadásait, tudnivalóit. 2023. november 30. 14:51 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Képriport: Az elhunyt katonákról is megemlékeztek mindenszentek előtt Mindenszentek Képriport: Az elhunyt katonákról is megemlékeztek mindenszentek előtt Megemlékezést szervezett az Alsóvárosi temetőbe a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ.  2023. október 31. 12:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.