Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Befőzőgéppel a közösségépítésért

2023. március 9. 14:19
2016 óta közel 90 helyre látogatott már a Kárpát-medencében a Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével együtt, hogy felkeressék a helyben aktív civil szervezeteket, vagy éppen nagycsaládosokat és speciális lekvárkészítő gépet adományozzanak nekik.

Szerda délután Veszprémre is sor került, amikor megérkeztek a Veszprémi Civil Házba, ahol a helyi érdekképviseleti szervezet mellett két környékbeli egyesület képviselője is várta őket.

A nem hétköznapi adomány célját Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora azzal magyarázta, miszerint egy ilyen lekvárkészítő gép birtokában a civil szervezetek olyan közösségépítő programokat is tudnak szervezni maguknak, amelyekre eddig talán nem is gondoltak. Kezdve azzal, hogy közösen összegyűjtik az alapanyagnak számító különböző gyümölcsöket, majd közösen elkészítik lekvárnak, vagy befőttnek azokat. A civileken kívül pedig szintén a korábbi támogatottak köréhez tartozó nagycsaládosok, közétkeztetési konyhák és kisvállalkozók is új lehetőségekhez juthatnak a támogatásnak köszönhetően. Eddig egyébként 400 ilyen eszközt osztottak szét határon innen és túl, mondta el Heizler Norbert a veszprémi átadón.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetségének részéről Szőnyi Kinga, a szervezet elnöke hozzátette, az eszköz mellé az Ízig varázs című receptkönyvet is adják a támogatott szervezetnek, hogy ezzel is segítsék és ötleteket adjanak a közös befőzésekhez.

De, hogy melyik két Veszprém vármegyei szervezet kapta és miért pont ők a befőzőgépeket, arra már Óhegyi Tamás, a Veszprémi Civil Ház képviselője adta meg a választ.

Mint elmondta, alig két hete kereste meg őket a CÖF-CÖKA, hogy segítsenek kiválasztani, melyik környékbeli egyesületeknek válna leginkább hasznára ez a felajánlás. Ők rövid gondolkodás után a Tótvázsonyi Janka Tanyát – ők autista fiatalokkal foglalkoznak – valamint a Pétfürdő-Várpalota Kertbarát Kör Egyesületet javasolták.

A két szervezet részéről Janneke Brinks, valamint Molnár Ferenc vették át a lekvárkészítő gépeket.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Tizenöt éves az Újtelep baráti köre Tizenöt éves az Újtelep baráti köre Megalakulásának tizenöt éves évfordulóját ünnepelte pénteken a Veszprémi Újtelepi Baráti Kör Egyesület, akik a közösségépítő munka mellett a városi közügyekre is fordítanak energiát. 2023. december 19. 17:10 Egyre színesebb a veszprémi politikai paletta – zászlót bontott Adamecz Zoltán politika Egyre színesebb a veszprémi politikai paletta – zászlót bontott Adamecz Zoltán A civil oldalról érkezik kihívója a mostani városvezetésnek, beleértve a fideszes és az ellenzéki képviselőket és a polgármestert is. Adamecz Zoltán, helyi vállalkozó a frissen alakult Együtt Veszprémért Egyesület színeiben indul a polgármesteri székért, mellette pedig a 12 választókörzetben is lesznek jelöltjeik. A hivatalos bejelentést hétfő délután tették meg, ahol elhangzott az is, hogy szerintük mi az egyik legnagyobb problémája Veszprémnek. 2023. december 11. 23:49 Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben nyugdíjas Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben Veszprém népességének 27%-a nyugdíjas, ez körülbelül 16 ezer idős embert jelent, akik közül 1400-an tagjai valamelyik nyugdíjas klubnak. De mi a helyzet a többiekkel? Az ő megszólításuk és felkarolásuk is szerepel a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének céljai közt a következő időszakban, akiket most már egy frissen megalapított tanácsadó testület is segít ebben a munkában. 2023. november 27. 15:11 Harminc éve a Dózsavárosért Harminc éve a Dózsavárosért Immáron harminc éve annak, hogy megalapították a Dózsavárosi Baráti Kört, azóta pedig a város egyik legaktívabb civil egyesületévé nőtte ki magát. 2023. június 18. 10:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.